Henry Mancini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Henry Mancini
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Enrico Nicola Mancini
Geboren 16 april 1924
Geboorteplaats Cleveland (Ohio)
Overleden 14 juni 1994
Overlijdensplaats Beverly Hills, Californië
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 19461994
Genre(s) Filmmuziek
Easy listening
Jazz
Beroep componist, arrangeur, dirigent
Instrument(en) Piano (instrument)
piccolo (fluit)
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Enrico Nicola (Henry) Mancini (Cleveland (Ohio), 16 april 1924Beverly Hills (Californië), 14 juni 1994) was een Amerikaans componist van filmmuziek. Waarschijnlijk is hij het bekendst door zijn "The Pink Panther"-filmthema.

Een ander beroemd nummer is "Moon River", dat hij componeerde voor de film Breakfast at Tiffany's (1961). Bekend is verder zijn melodie "The Good Old Days" (voor de film "Experiment in Terror") die jarenlang als herkenningmelodie voor het VARA consumentenprogramma "Koning Klant" is gebruikt. Al zullen weinigen geweten hebben dat Henry Mancini de componist was. Ook is zijn muziek ("76 Trombones") jarenlang gebruikt als herkenningsmelodie voor de Dik Voormekaar Show.

Mancini ontving zijn opleiding aan Carnegie Tech Music School en de Juilliard School of Music in New York. Zijn filmmuziek heeft veelal iets lichtvoetigs. Hij werkte in de muziekafdeling van Universal Pictures waar hij de film over het leven van Glenn Miller van muziek voorzag ("The Glenn Miller Story"). Bekend werd hij met de soundtracks voor "Breakfast at Tiffany's", "The Magnificent Seven" en "The Pink Panther".

Naast filmmuziek heeft Mancini ook voor televisieseries gecomponeerd: "Peter Gunn", "Cade's County", "Thorn Birds" en "Hotel".

prijzen en nominaties[bewerken]

Academy Award-nominaties

Golden Globe Award-nomiaties

Emmy Award-nominaties

Grammy Award-nominaties


Zie ook[bewerken]