This Island Earth (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
This Island Earth
De ondergang van Metaluna
ThisIslandEarth.jpg
Tagline Filmposter
Regie Joseph M. Newman
Producent William Alland
Scenario Raymond F. Jones
Franklin Coen
Edward G. O'Callaghan
Hoofdrollen Jeff Morrow
Faith Domergue
Rex Reason
Lance Fuller
Russell Johnson
Muziek Joseph Gershenson
Henry Mancini
Montage Virgil W. Vogel
Cinematografie Clifford Stine
Distributie Universal Pictures International
Première 1 juni 1995
Genre Sciencefiction
Speelduur 87 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Gewonnen prijzen 1
Overige nominaties 2
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

This Island Earth is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1955, gebaseerd op de gelijknamige roman van Raymond F. Jones. De hoofdrollen werden gespeeld door Jeff Morrow, Faith Domergue en Rex Reason.

Het was de eerste grote sciencefictionfilm gefilmd in kleur. Oorspronkelijk werd de film geprezen door veel critici voor de speciale effecten.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Dr. Cal Meacham, een vooraanstaand wetenschapper, ontvangt een nogal ongebruikelijke vervanging voor de elektronische condensators die hij besteld had. Deze condensators lijken niet op aarde te zijn gemaakt daar ze veel meer kunnen hebben dan gewone condensators. Hij stuurt een brief naar het bedrijf waar hij de condensators had besteld en krijgt een soort catalogus teruggestuurd. Met de onderdelen die hij bestelt uit deze catalogus kan hij een geavanceerd communicatieapparaat bouwen, een interocitor genaamd. Zodra hij klaar is met zijn interocitor, ontvangt hij een bericht: een mysterieuze man, Exeter genaamd, vertelt hem dat dit alles een soort test was. Daar hij erin geslaagd is een interocitor te bouwen met behulp van onderdelen die volkomen vreemd voor hem waren, heeft Dr. Meacham bewezen geschikt te zijn voor een speciaal project waar Exeter aan werkt.

Onder de indruk van dit alles accepteert Meacham de uitnodiging om Exeters fabriek te bezoeken om de andere wetenschappers te ontmoeten die een soortgelijke test hebben doorstaan. Hij komt zo terecht in een groep van de grootste geleerden ter wereld. Onder hen bevindt zich een oude vriendin van Meacham, Dr. Ruth Adams. Meacham wordt al snel achterdochtig wanneer hij de vreemd geklede mannen ziet die het project leiden.

Meacham en Ruth besluiten in het geheim de fabriek te verlaten en vertrekken met een klein vliegtuigje. Nauwelijks zijn ze opgestegen, of ze zien hoe de fabriek ontploft, waarbij alle inzittenden om het leven komen. Het vliegtuigje zelf wordt onderschept door een vliegende schotel.

Aan boord van de vliegende schotel ontdekken Meacham en Ruth de waarheid. Exeter en zijn handlangers zijn ruimtewezens van de planeet Metaluna. Ze zijn naar de aarde gekomen om de grootste geleerden van deze planeet te vinden, in de hoop dat die hen kunnen helpen in een oorlog tegen een ras, de Zagons genaamd. Hoewel Meacham niet van plan is zich in een oorlog te mengen, staat Exeter erop dat hij meekomt naar zijn thuisplaneet.

Na een lange reis arriveren ze op Metaluna, dat op dat moment gebombardeerd wordt. De Metaluaanse beschaving staat op het randje van de afgrond. Ruth en Meacham krijgen nu het volledige plan te horen: de Metaluanen willen de planeet evacueren en naar de aarde vertrekken. Wanneer Meacham en Ruth weigeren hieraan mee te werken, wordt besloten dat de twee naar de Thought Transference Chamber zullen worden gebracht om hun vrije wil weg te nemen. Exeter is als enige tegen dit plan daar de twee wetenschappers hen waarschijnlijk niet meer kunnen helpen als ze willoze slaven zijn geworden. Hij besluit, tegen bevelen van zijn meerderen in, om Meacham en Ruth te helpen ontsnappen.

De drie vluchten terug naar de aarde. Terug in de aardse atmosfeer stuurt Exeter de twee geleerden vooruit in hun vliegtuigje. Hijzelf is te zwaargewond om door te gaan, en zijn schip is bijna door zijn energie heen. De schotel stort neer in zee. Dr. Meacham en Ruth keren veilig terug naar huis.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Morrow, Jeff Jeff Morrow Exeter
Domergue, Faith Faith Domergue Dr. Ruth Adams
Reason, Rex Rex Reason Dr. Cal Meacham
Fuller, Lance Lance Fuller Brack
Johnson, Russell Russell Johnson Steve Carlson
Spencer, Douglas Douglas Spencer The Monitor of Metaluna
Nichols, Robert Robert Nichols Joe Wilson
Lindt, Karl Ludwig Karl Ludwig Lindt Dr. Adolph Engelborg

Achtergrond[bewerken]

Prijzen en nominaties[bewerken]

  • In 1956 won de film de Golden Reel Award voor beste geluidsmontage.
  • In 2007 werd de film genomineerd voor de Saturn Award voor “beste dvd uitgave van een klassieke film”, maar won deze niet.

Externe links[bewerken]