William Alland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
William Alland
William Alland
Algemene informatie
Geboren 4 maart 1916
Overleden 11 november 1997
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

William Alland (Delmar, Delaware, 4 maart 1916 - Long Beach, Californië, 11 november 1997) was een Amerikaans filmproducent en acteur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Op jonge leeftijd vertrok Alland naar Manhattan, waar hij acteerlessen volgde in het Henry Street Settlement House. Hier ontmoette hij Orson Welles. Alland ging al snel aan de slag bij Welles' Mercury Theatre als acteur en toneelregisseur. In de radioshows van het theatergezelschap werkte hij als assistent-regisseur. Toen Welles zijn eerste film Citizen Kane ging maken met het theatergezelschap, werkte Alland de dialoogregisseur, de persoon die de acteurs hielp met het brengen van hun teksten. Hij was tevens in de film te zien als verslaggever Thompson, die op zoek gaat naar het raadsel van Kanes laatste woord Rosebud en was zijn stem te horen over het filmjournaal aan het begin van de film. Hij speelde ook in andere films van Welles, waaronder The Lady from Shanghai (1947) en Macbeth (1948).

Vanaf 1952 werkte Alland als filmproducent bij Universal, voornamelijk van goedkope sciencefictionfilms en westerns. Bekende films van hem zijn onder andere It Came from Outer Space, Creature From the Black Lagoon, This Island Earth en Tarantula. In 1961 regisseerde hij zijn enige film, Look in Any Window. Ook produceerde hij radioprogramma's. Voor het radioprogramma Doorway to Life won hij een Peabody Award.

William Alland stierf in 1997 op 81-jarige leeftijd aan de complicaties van een hartziekte.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Als acteur[bewerken | brontekst bewerken]

Als filmproducent (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]