Breakfast at Tiffany's (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Breakfast at Tiffany's
Diamanten bij het ontbijt (B/NL)[1]
Audrey Hepburn Tiffany's 3.jpg
Regie Blake Edwards
Producent Martin Jurow
Richard Shepherd
Scenario George Axelrod
Hoofdrollen Audrey Hepburn
George Peppard
Cinematografie Franz F. Planer
Distributie Paramount Pictures
Première 5 oktober 1961
Genre Romantische komedie
Speelduur 115 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Breakfast at Tiffany's is een romantische komediefilm uit 1961. Deze werd geregisseerd door Blake Edwards. Het is een verfilming van het gelijknamige boek van Truman Capote.

De film betekende de definitieve doorbraak voor Audrey Hepburn. Capote had de hoofdrol aan Marilyn Monroe willen geven maar deze weigerde omdat ze in de rol mogelijk als prostituee gezien zou worden. John Frankenheimer zou de regie op zich nemen maar Hepburn wilde weer niet met hem samenwerken, waarna Blake Edwards de regie ging doen.

Het verhaal werd wel aangepast. Het taalgebruik in het boek werd als te grof gezien voor een Hollywoodfilm en er werd een romantisch einde toegevoegd. Het Japanse karakter I.Y. Yunioshi (gespeeld door de blanke Mickey Rooney) leidde tot kritiek, omdat het een racistische karikatuur zou zijn.

In 1966 werd een musicalversie van het verhaal opgevoerd in het Broadway theatre met Mary Tyler Moore en Richard Chamberlain in de hoofdrol.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Holly Golightly is een mysterieuze jonge vrouw die zich laat onderhouden door verschillende rijke mannen. Ze droomt ervan om te kunnen winkelen bij Juwelier Tiffany & Co. Een van de mannen die haar onderhoudt is een advocaat. Hij gebruikt haar om boodschappen van een maffioso, Sally Tomato, in de Sing Sing door te geven. Dit heeft ze zelf niet door. Verder heeft ze voortdurend ruzie met haar huisbaas mister Yunioshi. Haar enige gezelschap in haar appartement is een kat, die ze niet eens een naam heeft gegeven. Ze noemt hem gewoon "Cat".

Op een dag krijgt ze een nieuwe bovenbuurman, Paul Varjak. Hij is een schrijver maar het blijkt al snel dat ook hij zich laat onderhouden door ene Mrs. Failenson die hij 2E noemt. Holly en Paul worden verliefd op elkaar maar Holly heeft als doel om een rijke man aan de haak te slaan en Paul heeft zelf nauwelijks geld. Opeens duikt Doc Golightly op. Hij blijkt vroeger getrouwd te zijn geweest met de wel heel jonge Holly die toen nog Lula Mae heette. Holly stuurt hem terug en zegt niet meer bij hem te passen.

Paul en Holly groeien steeds meer naar elkaar toe. Ze gaan zelfs winkelen bij Tiffany maar Paul heeft slechts genoeg geld om aldaar een namaakring uit een pakje Cracker Jack te laten graveren. Het lukt Holly om de rijke Braziliaan José aan zich te binden maar als ze samen met Paul wordt opgepakt voor de contacten met Sally Tomato laat José haar vallen. Als Holly op borgtocht wordt vrijgelaten volgt een dramatische taxirit waarin Paul en zij ruzie krijgen en ze uit kwaadheid de kat in de stortregen op straat zet. Paul geeft haar de ring en loopt weg om de kat te zoeken. Holly beseft dat Paul de enige is die haar ooit gerespecteerd heeft en barst in huilen uit. Ze komt hem achterna, zoekt de kat en als ze die gevonden heeft zoenen Paul en Holly elkaar.

Oscars[bewerken]

De film werd vijf keer genomineerd en won daaruit twee Oscars.

  • De film kreeg een Academy Award for Original Music Score voor de muziek van Henry Mancini, Audrey Hepburn zong zelf Moon River in de film.[2]
  • De film kreeg een Academy Award for Best Song voor het nummer "Moon River" van Henry Mancini (muziek) en Johnny Mercer (tekst).
  • Audrey Hepburn werd genomineerd voor Beste Actrice.
  • De film kreeg een nominatie voor de categorie Academy Award for Writing Adapted Screenplay.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Hepburn, Audrey Audrey Hepburn Holly Golightly
Peppard, George George Peppard Paul 'Fred' Varjak
Balsam, Martin Martin Balsam O.J. Berman
Rooney, Mickey Mickey Rooney Meneer Yunioshi
Neal, Patricia Patricia Neal Mrs. Failenson (2E)
Ebsen, Buddy Buddy Ebsen "Doc" Golightly
Vilallonga, José Luis de José Luis de Vilallonga José da Silva Pereira
Reed, Alan Alan Reed Sally Tomato
Bronnen, noten en/of referenties