The Incredible Shrinking Man

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Incredible Shrinking Man
De krimpende man
Aanplakbiljet voor The Incredible Shrinking Man
Aanplakbiljet voor The Incredible Shrinking Man
Regie Jack Arnold
Producent Albert Zugsmith
Scenario Richard Matheson
Richard Alan Simmons
Hoofdrollen Grant Williams
Randy Stuart
April Kent
Muziek Irving Gertz
Earl E. Lawrence
Hans J. Salter
Herman Stein
Montage Albrecht Joseph
Cinematografie Ellis W. Carter
Distributie Universal Pictures
Première 22 februari 1957
Genre Sciencefiction
Speelduur 81 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 750.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Incredible Shrinking Man is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1957 onder regie van Jack Arnold. Het scenario is gebaseerd op de roman The Shrinking Man (1956) van de Amerikaanse auteur Richard Matheson. In Nederland werd de film destijds uitgebracht onder de titel De krimpende man.[1]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De zakenman Scott Carey komt tijdens een zeiltochtje in aanraking met een vreemde gaswolk. Aanvankelijk lijkt er niks met hem aan de hand, maar zes maanden na het voorval begint hij langzaam te krimpen. Carey merkt dat er iets mis met hem is als hij gewicht verliest en zijn kleren opeens allemaal te groot blijken te zijn. Hij bezoekt een prominent laboratorium om zichzelf te laten onderzoeken, en ontdekt dat de gaswolk waar hij aan bloot is gesteld vervuild was met radioactieve pesticiden, die zich aan zijn cellen hebben gehecht en ervoor zorgen dat hij krimpt.

Scott moet noodgedwongen zijn baan opgeven omdat hij te klein is geworden voor het werk. Om toch aan geld te komen, verkoopt hij zijn verhaal maar aan de pers. Zijn verhaal haalt de voorpagina’s van de kranten en hij wordt een mediasensatie.

Even lijkt er hoop te zijn wanneer een middel wordt gevonden dat Scotts krimpen kan afremmen. Het kan hem echter niet zijn normale formaat teruggeven. Scott accepteert maar dat hij nu een dwerg is en probeert het beste te maken van zijn leven. Hij ontmoet zelfs een vrouw met dwerggroei in een circus, die hem helpt inzien dat klein zijn geen nadeel hoeft te zijn.

Het tegengif blijkt echter maar korte tijd te werken, want spoedig begint Scott weer te krimpen. Tegen het eind van de film is Scott niet veel groter meer dan een insect. Hij verlaat, na een gevecht te hebben gevoerd met een spin, zijn huis en trekt de wereld in, in afwachting van het moment dat hij tot atomisch niveau zal krimpen.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Williams, Grant Grant Williams Scott Carey
Stuart, Randy Randy Stuart Louise Carey
Kent, April April Kent Clarice
Langton, Paul Paul Langton Charlie Carey
Bailey, Raymond Raymond Bailey Dr. Thomas Silver
Schallert, William William Schallert Dr. Arthur Bramson
Scannell, Frank J. Frank J. Scannell Barker
Marshall, Helene Helene Marshall Verpleegster
Darrin, Diana Diana Darrin Verpleegster
Curtis, Billy Billy Curtis Dwerg

Achtergrond[bewerken]

Verschillen met het boek[bewerken]

De film verschilt in een aantal opzichten van de roman. In de roman wordt het verhaal verteld via flashbacks. In het boek hebben Scott en zijn vrouw een dochter genaamd Beth, die in de film niet voorkomt. Tevens zijn enkele belevenissen van Scott weggelaten uit de film, zoals zijn ontmoeting met een dronken pedofiel en zijn relatie met de vrouwelijke dwerg uit het circus (in de film hebben ze slechts een oppervlakkige vriendschap).

Productie[bewerken]

De cameratechnieken om Grant Williams klein te laten lijken staan bekend als vrij opmerkelijk voor hun tijd.

In de periode dat de film gemaakt werd, was het idee van mensen en dieren die (vaak door iets radioactiefs) groeien of krimpen tot onnatuurlijk formaat een veelgebruikt thema in sciencefictionfilms. Voorbeelden zijn Tarantula, Them! (1954), The Amazing Colossal Man (1957), Beginning of the End (1957), Attack of the 50 Foot Woman (1958) en Attack of the Puppet People (1958).

Ontvangst[bewerken]

De film werd goed ontvangen. Op Rotten Tomatoes scoort de film 88 procent aan goede recensies.

Vervolgen[bewerken]

Richard Matheson schreef een scenario voor een vervolg op The Incredible Shrinking Man getiteld Fantastic Little Girl, maar deze film werd nooit geproduceerd.[2] Het script zelf werd in 2006 wel gepubliceerd in een verzamelbundel getiteld Unrealized Dreams.

In 1982 verscheen de komische versie The Incredible Shrinking Woman, met Lily Tomlin in de hoofdrol.

Universal Pictures en Imagine Entertainment hebben plannen voor het maken van een nieuwe versie van de film. Deze bevindt zich echter nog in een vroeg productiestatium, waardoor een eventuele premièredatum nog niet bekend is.[3]

Externe link[bewerken]