The Mummy (1999)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Mummy
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Stephen Sommers
Producent Patricia Carr
Sean Daniel
James Jacks
Scenario Stephen Sommers
Verhaal Stephen Sommers
Lloyd Fonvielle
Kevin Jarre
Voice-over Oded Fehr
Hoofdrollen Brendan Fraser
Rachel Weisz
Arnold Vosloo
John Hannah
Muziek Jerry Goldsmith
Montage Bob Ducsay
Camerawerk Adrian Biddle, BSC
Distributie Universal Pictures
Première Juli 1999
Genre Actie
Fantasy
Avontuur
Speelduur 124 minuten
Taal Engels, Egyptisch, Arabisch, Hebreeuws
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 80 miljoen
Gewonnen prijzen 4
Overige nominaties 23
Vervolg The Mummy Returns (2001)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Egyptologie

The Mummy is een Amerikaanse film uit 1999, geschreven en geregisseerd door Stephen Sommers, met in de hoofdrollen Brendan Fraser, Rachel Weisz en Arnold Vosloo als de opnieuw tot leven gewekte mummie.

De film is een nieuwe versie van de gelijknamige film uit 1932 met in de hoofdrol Boris Karloff als de mummie.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film begint in 1290 v.Chr. De hogepriester Imhotep wacht op Anck Su Namun, zijn geliefde, maar tevens de verloofde van koning Seti I. Het paar wordt ontdekt door Seti, maar voordat hij iets kan doen, vermoorden Imhotep en Anck Su Namun hem. Om te voorkomen dat ze Imhotep pakken, pleegt Anck Su Namun zelfmoord. Ze weet dat Imhotep haar weer tot leven kan brengen. Weken later weet Imhotep ongezien haar lichaam uit haar sarcofaag te halen om haar via een ritueel tot leven te brengen. Bewakers van de koning zijn hiervan op de hoogte en kunnen Imhotep pakken voordat het ritueel compleet is. Imhotep wordt veroordeeld tot de Hom-Dai, de ergste vloek, die zo gevreesd wordt dat de naam niet wordt uitgesproken. Hij zal levend worden gemummificeerd en vervolgens in een sarcofaag belanden, die vol wordt gestopt met scarabeeën. Zijn sarcofaag wordt begraven aan de voeten van het beeld van Anubis, in de hoop dat niemand het ooit zal vinden.

Het verhaal "spoelt" dan 3000 jaar verder, waar de Amerikaan Rick O'Connell met zijn "leger" een gevecht aangaat met Arabieren. Rick wordt in het nauw gedreven bij het beeld van Anubis en tot zijn verbazing trekken de Arabieren zich meteen terug. Rick wordt niet lang daarna opgepakt en drie jaar later is hij veroordeeld tot de doodstraf. Hij krijgt vlak voor zijn vonnis nog bezoek van bibliothecaresse en Egyptisch archeologe Evelyn Carnahan en haar broer Jonathan. Zij horen hem uit over de dodenstad Hamunaptra en als hij er meer van blijkt te weten, koopt Evelyn hem op tijd vrij.

Evelyn heeft wel een gunst van hem nodig: Rick moet haar en haar broer naar Hamunaptra leiden, waar volgens de oude legende het Boek der Doden en Boek der Levenden zouden liggen. De drie gaan op expeditie, gevolgd door een tweede groep van Amerikanen die in Hamunaptra schatten wil opgraven. Wanneer beide groepen zijn aangekomen in de stad, worden ze aangevallen door een mysterieuze groep, de Medjai, onder leiding van Ardeth Bay. Hij waarschuwt de groepen te vertrekken omdat het geheim van de stad bewaard moet blijven. Beide groepen trekken zich er niets van aan en beginnen met graven. De groep van Rick is de eerste die een ondergronds gangenstelsel weet te vinden. Overal liggen eeuwenoude spullen, bedekt onder een laag stof. Rick, Evelyn en Jonathan vinden de kamer waar de mummies werden begraven en vinden uiteindelijk ook de sarcofaag van Imhotep. Als ze hem openen, zien ze de haast kaalgevreten mummie. Al gauw worden ze gevolgd door de tweede groep, die uiteindelijk het Boek der Doden vindt. Hoewel de egyptoloog Chamberlain, die met de groep Amerikanen meereist, hen waarschuwt het boek niet mee te nemen slaan ze zijn waarschuwing in de wind.

Die nacht steelt Evelyn het boek van Chamberlain en leest eruit voor. Onder de grond, in het gangenstelsel, komt de mummie van Imhotep tot leven en gaat op zoek naar zintuigen. De volgende dag vinden de groepen Mr. Burns, die bij de Amerikanen hoorde, zonder ogen en tong. Al snel worden er overal in de stad mensen zonder zintuigen aangetroffen, of lichamen die lijken te zijn leeggezogen. Beiden groepen realiseren zich dat de mummie tot leven is gebracht. Ze moeten nu alles op alles zetten om het Boek der Doden te vinden om Imhotep te vermoorden. Die heeft zijn eigen lichaam en verschijning weer terug en is nu op zoek naar een geschikt lichaam om Anck Su Namun weer terug te brengen. In Evelyn vindt hij het perfecte doel.

Hij slaagt erin om haar te ontvoeren en naar Hamunaptra te brengen. Daar probeert hij om de geest van Anck Su Namun in Evelyn's lichaam te krijgen, maar wordt door O'Connell en zijn vrienden tegengehouden. Beni (een oude vriend van Rick die hem vroeger verraden heeft) raakt tijdens de gehele gebeurtenis los van zijn meester en ziet zijn kans om goud uit de schatkamer te halen. Ondertussen wekt Imhotep zijn mummie-knechten tot leven en stuurt hij ze naar O'Connell. Hij slaagt erin om alle mummies te doden en de mummie van Anck Su Namun te doden, zo kan ze niet meer tot leven gewekt worden. Daarna slaagt Jonathan erin om Imhotep sterfelijk te maken waarop O'Connell hem weet neer te steken. Imhotep sterft en Beni activeert per ongeluk het zelfvernietiging-mechanisme. Alles stort in en de deuren sluiten. O'Connell en zijn vrienden slagen erin te ontsnappen maar Beni komt te laat, het plafond komt naar beneden en verplettert de spiegels die voor licht zorgden. Een scarabee klimt op een beeldje voor hem en Beni probeert hem weg te jagen, wanneer er plotseling verscheidene scarabeeën tevoorschijn komen. Net voor Beni gedood wordt gaat het licht uit.

De film eindigt wanneer Rick samen met zijn vrienden de zonsondergang tegemoet gaat.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Fraser, Brendan Brendan Fraser Rick O'Connell
Weisz, Rachel Rachel Weisz Evelyn Carnahan
Hannah, John John Hannah Jonathan Carnahan
Vosloo, Arnold Arnold Vosloo Imhotep
O'Connor, Kevin J. Kevin J. O'Connor Beni Gabor
Hyde, Jonathan Jonathan Hyde Dr. Allen Chamberlain
Fehr, Oded Oded Fehr Ardeth Bay
Avari, Erick Erick Avari Dr. Terence Bey
Dunham, Stephen Stephen Dunham Isaac Henderson
Johnson, Corey Corey Johnson David Daniels
Watkins, Tuc Tuc Watkins Bernard Burns
Djalili, Omid Omid Djalili Bewaker Gad Hassan
Ipalé, Aharon Aharon Ipalé Farao Seti I
Fox, Bernard Bernard Fox Kapitein Winston Havelock
Velásquez, Patricia Patricia Velásquez Anck Su Namun

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1992 besloot producer James Jacks om een remake te maken van de originele Mummy-film. Hij kreeg groen licht voor zijn project van Universal Studios, op voorwaarde dat hij het budget rond de 10 miljoen dollar zou houden. Jacks rekruteerde Clive Barker, een bekende scriptschrijver voor horrorfilms, om hem te helpen. Barkers eerste script draaide om een gestoorde museumeigenaar die via occultisme mummies tot leven brengt. Dit script werd echter verworpen en Barker stopte met het project. Hij werd vervangen door filmmaker George A. Romero, die van de film een soort zombiefilm wilde maken gelijk aan Night of the Living Dead. Ook dit idee werd verworpen.

Joe Dante was Jacks’ volgende keuze. Zijn versie van het script werd bijna geproduceerd, maar werd uiteindelijk ook verworpen daar Universal Studios slechts 15 miljoen dollar wilde besteden aan de productie.

In 1997 werd Jacks gebeld door Stephen Sommers, die de originele Mummy-film had gezien als kind en al jaren droomde om zijn eigen versie ervan te maken. Hij kwam met een script waarin de mummie de antagonist was die zou worden bevochten door een soort Indiana Jonesachtige held. Dit idee werd voor gelegd aan Universal Studios. Universal was op dat moment op zoek naar een grote hit daar hun laatste film, Babe: Pig in the City, was geflopt. Ze gingen akkoord en verhoogden het budget naar 80 miljoen.

De opnames begonnen in Marokko op 4 mei 1998, en duurden 17 weken. Ook werden er opnames gemaakt in de Sahara en het Verenigd Koninkrijk. Van de 80 miljoen dollar werd 15 miljoen geïnvesteerd in de special effects voor de film. De mummie uit de film werd gemaakt met een combinatie van computeranimatie en live-action.

De muziek voor The Mummy werd gecomponeerd door Jerry Goldsmith, met extra muziek door Alexander Courage.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De film was qua opbrengst een groot succes, en bracht wereldwijd $415 miljoen op. Toch waren de reacties van critici gemengd. De film scoort een 53% op Rotten Tomatoes.

Vervolgfilms[bewerken | brontekst bewerken]

Het succes van The Mummy leidde tot een aantal vervolgen. In 2001 verscheen de vervolgfilm The Mummy Returns. Uit deze film ontstond dan weer The Scorpion King.

In 2001 verscheen een animatieserie gebaseerd op de eerste twee Mummy-films getiteld The Mummy: The Animated Series. Deze serie liep twee seizoenen.

Een tweede vervolgfilm getiteld The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor kwam uit op 1 augustus 2008.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
  • De ramp in de bibliotheek is in één keer gefilmd, het zou een hele dag duren om alles terug in orde te zetten indien er iets misliep.
  • Terwijl Beni een vertaling doet van Imhotep's woorden, vertaalt hij één woord verkeerd als voor eeuwig en wordt verbeterd door Evelyn, die zegt, Tot in de eeuwigheid, jij idioot!. Dit is een verwijzing naar de film Stargate (1994) waarin Dr Daniel Jackson voor altijd en eeuwig verbetert naar Tot in de eeuwigheid.
  • Om het gesproken Egyptisch zo realistisch mogelijk weer te geven huurden de filmmakers een egyptoloog in.
  • De witte nachtjurk die Evelyn droeg toen het schip aangevallen werd, werd doorzichtig toen het nat was en moest bij de montage digitaal wit gekleurd worden.
  • Tijdens het filmen van de scène waarin hagel en vuur op Caïro vallen, werd er in feite wit geschilderd hondenvoer op de set gegooid.
  • In het originele script stond gepland dat het karakter Ardeth Bay zou sterven aan het einde van de film, dit is gewijzigd door Stephen Sommers.
  • Brendan Fraser stierf bijna tijdens een scène waarin zijn karakter wordt opgehangen. Rachel Weisz herinnerde zich: 'Hij [Fraser] stopte met ademen en moest gereanimeerd worden.'

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

jaar prijs categorie genomineerde(n) uitslag
1999 Bogey Award in Gold - - gewonnen
Golden Screen - - gewonnen
2000 Academy Award Beste geluid Leslie Shatz, Chris Carpenter, Rick Kline, Chris Munro genomineerd
Saturn Award Beste make-up Nick Dudman, Aileen Seaton gewonnen
Beste acteur Brendan Fraser genomineerd
Beste actrice Rachel Weisz
Beste kostuums John Bloomfield
Beste regisseur Stephen Sommers
Beste fantasyfilm -
Beste muziek Jerry Goldsmith
Beste Special Effects John Andrew Berton Jr., Daniel Jeannette, Ben Snow, Chris Corbould
Beste schrijver Stephen Sommers
BAFTA Film Award Best Achievement in Special Visual Effects John Andrew Berton Jr., Daniel Jeannette, Ben Snow, Chris Corbould genomineerd
BMI Film Music Award Jerry Goldsmith gewonnen
Blockbuster Entertainment Award Favoriete acteur – actie Brendan Fraser genomineerd
Favoriete actrice – actie Rachel Weisz
Favoriete mannelijke bijrol John Hannah
Favoriete schurk Arnold Vosloo
Sierra Award beste visuele effecten John Andrew Berton Jr. genomineerd
MTV Movie Award beste actiescènes zandmonsterscène genomineerd
Golden Reel Award beste geluidsmontage Leslie Shatz, Jonathan Klein, Richard Burton, Thom Brennan, Mark Pappas genomineerd
Golden Satellite Award beste visuele effecten John Andrew Berton Jr., Chris Corbould, Mark Freund, Steve Hamilton genomineerd

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]