Night of the Living Dead (1968)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Night of the Living Dead
De nacht van de levende doden
Night of the Living Dead
Tagline THEY WON'T STAY DEAD!
Regie George A. Romero
Producent Karl Hardman
Russell Streiner
Scenario George A. Romero
John A. Russo
Hoofdrollen Judith O'Dea
Duane Jones
Marilyn Eastman
Karl Hardman
Judith Ridley
Keith Wayne
Muziek William Loose
Fred Steiner
Montage George A. Romero
John A. Russo
Cinematografie George A. Romero
Productiebedrijf Image Ten
Laurel Group
Market Square Productions
Distributie The Walter Reade Organization
Continental Distributing
Première Vlag van Verenigde Staten 1 oktober 1968
Vlag van Nederland 27 september 1973
Genre Horror
Speelduur 96 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 114.000
Opbrengst $ 30.000.000
Gewonnen prijzen 1
Vervolg Dawn of the Dead (1978)
Remake Night of the Living Dead (1990)
Night of the Animated Dead (2021)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Night of the Living Dead (volledige film)

Night of the Living Dead is een Amerikaanse horrorfilm uit 1968, geregisseerd door George A. Romero. Het is een onafhankelijke film in zwart-wit. De hoofdrollen worden ingevuld door Duane Jones als 'Ben' en Judith O'Dea als 'Barbra'. Het verhaal gaat over de mysterieuze reanimatie van doden en het gevecht van Ben, Barbra en vijf anderen om de nacht te overleven terwijl ze vast zitten in een boerderij in Pennsylvania.

De film wordt beschouwd als een cultfilm. In 1999 werd Night of the Living Dead opgenomen in het National Film Registry.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Johnny (Russell Streiner) en zus Barbra rijden naar een begraafplaats in Pennsylvania om een bloem te leggen op het graf van hun reeds lang overleden vader. Johnny klaagt omdat de autorit lang was. Barbra is bang van kerkhoven, en Johnny plaagt haar hiermee: 'They're coming to get you, Barbra!' ("Ze komen je halen, Barbra!").

Een bleke man (Bill Hinzman) strompelt op Johnny en Barbra af. De man grijpt Barbra maar Johnny weet haar te bevrijden. Johnny en de man raken in gevecht met elkaar, waarbij Johnny verliest en zijn nek breekt. Barbra probeert te ontkomen in de auto maar ze rijdt tegen een boom. Ze rent naar een verlaten boerderij in de buurt en geraakt er met veel moeite binnen. Vanachter het raam ziet ze nog meer bleke, strompelende mensen die achter haar aan komen. Barbra vlucht het huis binnen. Bovenaan de trap ontdekt ze een toegetakeld lijk.

Barbra schrikt en wil weer naar buiten rennen. Dan ontmoet ze Ben, die in een pick-up is gearriveerd. Ben bestrijdt de strompelende mensen, en barricadeert hierna het huis. Barbra raakt hysterisch en kan niets anders doen dan apathisch op de bank liggen. Vijf andere personen hebben zich eveneens in de boerderij verstopt, in de kelder. Ben ontdekt in een kast een geweer met patronen. Hiermee probeert hij de belegerden en zichzelf te verdedigen. Ondertussen blijkt uit een radio-uitzending dat de zombies in de hele kustregio actief zijn. Volgens wetenschappers zijn de zombies mogelijk het gevolg van radioactieve bestraling die vrij is gekomen toen een ruimtesonde ontplofte.

Een voor een worden de belegerden gedood door de zombies. De hele nacht houden alleen nog Barbra en Ben zich staande maar dan dringen de zombies toch binnen in het huis. De zombies nemen Barbra gevangen terwijl Ben nog naar de kelder kan vluchten. Tegen de ochtend komt een groep soldaten aan die de zombies vernietigt. Ben wordt echter ook voor een zombie aangezien en neergeschoten.

Zombies zwerven door de straten
Duane Jones als "Ben" in Night of the Living Dead

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Jones, Duane Duane Jones Ben Hanser
O'Dea, Judith Judith O'Dea Barbra
Hardman, Karl Karl Hardman Harry Cooper
Eastman, Marilyn Marilyn Eastman Helen Cooper / Insectenetende zombie
Wayne, Keith Keith Wayne Tom
Ridley, Judith Judith Ridley Judy
Schon, Kyra Kyra Schon Karen Cooper
Craig, Charles Charles Craig Nieuwslezer / Zombie
Hinzman, Bill Bill Hinzman Begraafplaats zombie
Kosana, George George Kosana Sheriff McClelland
Doak, Frank Frank Doak Wetenschapper

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Night of the Living Dead was de eerste lange bioscoopfilm van George A. Romero. Hiervoor schoot hij filmpjes voor de in Pittsburgh gevestigde omroep WQED, zoals de kinderserie Mister Rogers' Neighborhood[1] .

In vroege versies van het scenario werd de titel Monster Flick gebruikt; de werktitels tijdens de productie waren Night of Anubis and Night of the Flesh Eaters. [2]

Romero maakte de film met een laag budget van slechts $114.000, maar na een decennium vertoningen en heruitgaven had de film naar schatting in de VS reeds 12 miljoen dollar opgebracht en 30 miljoen dollar wereldwijd.[3][4] De film werd soms bekritiseerd voor zijn beeldmateriaal, maar drie decennia later voegde het Library of Congress de film samen met enkele andere toe aan de National Film Registry van de VS omwille van zijn "historisch, cultureel, esthetisch belang".[5]

Invloed[bewerken | brontekst bewerken]

De film legde een aantal regels vast in het zombiegenre. Zoals Dracula verslagen kan worden door een houten spies door het hart, dienen sinds Romero's film de hersenen van de zombie vernietigd te worden. Zo kan de dode gestopt worden.

Opvolgers[bewerken | brontekst bewerken]

Romero maakte een aantal vervolgen.

Met name het eerste vervolg (Dawn of the Dead) kreeg nog een grotere cult-status dan het eerste deel. De serie wordt geprezen door haar maatschappijkritische karakter.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Night of the Living Dead van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.