Hotel Transylvania 2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hotel Transylvania 2
Hotel Transylvania 2 logo.svg
Alternatieve titel(s) Hotel Transsylvanië 2
Regie Genndy Tartakovsky
Producent Michelle Murdocca
Scenario Adam Sandler
Robert Smigel
Gebaseerd op Karakters gecreëerd
door Todd Durham
Hoofdrollen Adam Sandler
Andy Samberg
Selena Gomez
Kevin James
Steve Buscemi
David Spade
Keegan-Michael Key
Asher Blinkoff
Mel Brooks
Muziek Mark Mothersbaugh
Montage Catherine Apple
Productiebedrijf Columbia Pictures
Sony Pictures Animation
Distributie Sony Pictures Releasing
Première Vlag van de Verenigde Staten 25 september 2015
Vlag van Nederland 7 oktober 2015
Vlag van België 7 oktober 2015
Genre Animatie / Komedie
Speelduur 89 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 80 miljoen US$
Opbrengst 474,8 miljoen US[1]
Voorloper Hotel Transylvania (2012)
Vervolg Hotel Transylvania 3 (2018)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Hotel Transylvania 2 (Nederlandse titel: Hotel Transsylvanië 2) is een Amerikaanse fantasy-komedie uitgegeven in 2015. De film is een animatiefilm en ook uitgegeven in 3D.

De film is de opvolger van de animatiefilm Hotel Transylvania uit 2012 en net als zijn voorganger een eerbetoon aan de Universal Monsters-franchise. De film is geregisseerd door Genndy Tartakovsky. Engelstalige stemmen worden ingesproken door Adam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez, Kevin James, Steve Buscemi, David Spade, Fran Drescher, Molly Shannon en Mel Brooks.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Zeven jaar zijn verstreken sinds de vorige film. Graaf Dracula heeft zijn monsterhotel inmiddels ook opengesteld voor menselijke gasten. Zijn dochter Mavis is getrouwd met haar mensenvriend Johnny, en samen hebben ze inmiddels een zoontje; Dennis. Wanneer Dennis tegen zijn vijfde verjaardag echter nog altijd geen scherpe hoektanden heeft ontwikkeld, begint Dracula te vrezen dat zijn kleinzoon mogelijk geen vampier is. Bovendien maakt Mavis bekend plannen te hebben om Transylvanië te verlaten zodat Dennis veilig kan opgroeien, weg van monsters.

Dracula overtuigt Mavis en Johnny om een tijdje op bezoek te gaan bij Johnny’s ouders, Mike en Linda. Dracula past zolang op Dennis, en roept de hulp in van zijn vrienden Frank, Wayne de weerwolf, Griffin de onzichtbare man, Murray de mummie en Blobby de blob om te proberen Dennis op te voeden tot een monster. Wanneer dit niet werkt brengt Dracula Dennis naar een zomerkamp waar hij zelf ook zijn vampiervaardigheden geleerd heeft. Ook dit heeft geen effect. Bovendien ontdekken Mavis en Johnny waar Dracula mee bezig is. Ze haasten zicht terug naar Transsylvanië. Mavis weet nu zeker dat ze na Dennis’ verjaardag zal verhuizen.

Mavis nodigt haar grootvader Vlad en diens dienaar Bela ook uit voor Dennis’ verjaardag. Omdat Vlad nog niks weet van Dracula’s omgang met mensen laat Dracula al zijn menselijke gasten zich als monsters verkleden. Vlad heeft zo zijn eigen ideeën over hoe hij Dennis’ vampierkrachten kan laten ontwaken; via angst. Dracula vindt Vlad’s methodes te ver gaan en neemt Dennis in bescherming. Wanneer Vlad ontdekt dat Dracula nu mensen in zijn hotel toelaat, en Mavis ontdekt wat haar grootvader wilde doen, ontstaat een heftige familieruzie. Dennis, geschrokken door wat er is gebeurd, vlucht het hotel uit en het bos in, samen met zijn weerwolfvriendin Winny.

Bela en de rest van Vlad’s handlangers achtervolgen de twee. Wanneer Bela Winny verwondt, ontwaken eindelijk Dennis’ vampierkrachten. Samen met Dracula en Mavis, verslaat Dennis Vlad’s monsters. Vlad zelf accepteert zijn zoons keuze, en neemt zelfs Johnny in bescherming tegen Bela. Mavis besluit toch in Transsylvanië te blijven en Dennis daar verder op te voeden.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staan de stemacteurs van zowel de Amerikaanse als de Nederlandse versie van deze film.

Personage Engelstalige stem Nederlandstalige stem[2]
de vampier Graaf Dracula Adam Sandler Charly Luske
de mens Jonathan Andy Samberg Ferry Doedens
de vampier Mavis Selena Gomez Liza Sips
de vampier Dennis Saul Andrew Blinkoff Rijk Aardse
Frank/Frankenstein James, Kevin Kevin James Marcel Jonker
Geert de weerwolf Steve Buscemi Tony Neef
de onzichtbare man Griffin David Spade Edward Reekers
de mummie Murray Keegan-Michael Key Fernando Halman
de vampier Vlad, Dracula's vader Mel Brooks Arjan Ederveen
Eunice, de bruid van Frankenstein Fran Drescher Marjolein Algera
Opa Mike Nick Offerman Leo Richardson
Jogger Pip Pellens
De Zus van Jonathan & Jogger Barbara Sloesen
Monstervrijwilliger & Hondeneigenaar Colin Wijnholds
Spook van de Opera Jon Lovitz Ben Cramer Daantje Dana Carvey Dennis van de Ven
Winnie Manou Jue Cardoso

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2012 maakte regisseur Genndy Tartakovsky bekend dat er plannen waren voor een vervolg op Hotel Transsylvanië. Op 9 november 2012 gaf Columbia Pictures groen licht voor de film, en werd de premièredatum vastgesteld op 25 september 2015. Op 12 maart 2014 maakte Tartakovsky bekend wederom de regie op zich te zullen nemen. Mark Mothersbaugh, de componist die ook de filmmuziek voor de eerste film had gecomponeerd, kreeg de opdracht ook de muziek voor Hotel Transsylvanië 2 te verzorgen. Daarnaast nam de Amerikaanse band Fifth Harmony het nummer "I'm in Love with a Monster" op voor de film. Dit lied is onder andere te horen in de trailer.

Tussen 25 en 27 september 2015 ging Hotel Transsylvanië 2 in 42 landen in première. Op 14 oktober 2015 had de film in Noord-Amerika reeds $123 miljoen opgebracht, en daarbuiten $90,9 miljoen.

Recensies voor de film waren matig tot licht positief. Op Rotten Tomatoes gaf 49% van de recensenten de film een goede beoordeling. Bij Metacritic kreeg de film een score van 43 punten op een schaal van 1 tot 100. Max Nicholson van IGN gaf de film een beoordeling van 6,5 op een schaal van 10, en noemde de film een verbetering ten opzichte van deel 1. Stephen Whitty van de Newark Star-Ledger was minder enthousiast. In zijn recensie vergeleek hij Hotel Transsylvanië 2 met ParaNorman en Frankenweenie, en was van mening dat Hotel Transsylvanië 2 het vooral van flauwe grappen moest hebben.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]