Crayon Shin-chan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Crayon Shin-chan
Shin Chan decor in een winkelcentrum, Hong Kong
クレヨンしんちゃん
Doelgroep Seinen
Genre Komedie
Manga
Mangaka Yoshito Usui
Uitgever Vlag van Japan Futabasha
Andere uitgevers Vlag van Verenigde Staten Vlag van Canada ComicsOne, CMX Manga, One Peace Books
Publicatie in Weekly Manga Action
Originele publicatie januari 1990 – 5 februari 2010
Delen 50
Tv-anime
Regie Yuji Muto (2004–2011)
Mitsuru Hongo (1992–1996)
Keiichi Hara (1996–2004)
Studio Shin-Ei Animation
Distributeur Vlag van Verenigde Staten Funimation Entertainment
Netwerk Vlag van Japan TV Asahi
Andere netwerken Vlag van Australië Fox Kids
Vlag van Canada Razer
Vlag van Italië Boing, Cartoon Network, Italia 1
Vlag van Nederland Jetix, Fox Kids
(1 februari 2003 - 25 augustus 2007)
Vlag van België Kanaal Twee
(1 september 2003 - 18 maart 2005)
Vlag van Verenigde Staten KIKU-TV, Adult Swim
Vlag van Verenigd Koninkrijk Fox Kids, Jetix, POP
Originele uitzending 13 april 1992
Afleveringen 907+

Hoofdrollen:
Melise de Winter
Ingeborg Wieten
Jan Elbertse
Leadermuziek:
Hey hey Shin Chan
Nederlandse nasynchronisatie:
JPS Producties
Muziek:
Louis Cortelezzi
Yasuo Kosugi
John Lissauer
Doelgroep:
7-19, jeugd en jongeren
Kijkwijzer:
6+, grove taal, geweld

Manga: New Crayon Shin-chan
Mangaka UY Team
Uitgever Vlag van Japan Futabasha
Publicatie in Manga Town
Originele publicatie augustus 2010 –
Delen 6

Crayon Shin-chan (ook bekend als Shinchan en Shin Chan, Japans: クレヨンしんちゃん Kureyon Shin-chan) is een Japanse manga (stripboek) en anime (tekenfilm).

De serie draait om het leven van de 5-jarige jongen Shin Chan die met zijn zusje en ouders in de Japanse stad Kasukabe woont. Voor zijn leeftijd heeft Shin een grote interesse voor het vrouwelijk geslacht, met de nodige flirts tot gevolg. Hij heeft een bizarre vorm van humor, ongekende energie, onstilbare honger en een drang om iedereen tot het uiterste te drijven. De serie is vooral bekend doordat Shin Chan zijn blote kont liet zien en ermee danste (blote billen boogie).

De tekenfilm werd in Nederland op Fox Kids/Jetix uitgezonden en in België op Kanaal Twee. Gemeten aan de hand van kijkcijfers was Shin Chan één van de meest succesvolle series ooit uitgezonden door welke Nederlandse kinderzender dan ook.

Manga (stripboek)[bewerken]

Shin Chan begon als een manga op 11 april 1992 in het Japanse wekelijks magazine Weekly Manga Action, geschreven en geïllustreerd door Yoshito Usui. Vanwege de dood van Yoshito Usui eindigde de manga in zijn oorspronkelijk vorm na 40 delen op 11 september 2009. Een nieuwe mangaserie begon als New Crayon Shin-chan op 13 juli 2012 door leden van het team van Usui, daarvan zijn tot nu toe 6 delen uitgekomen.

In verschillende landen waaronder de Verenigde Staten zijn sommige mangadelen vertaald uitgebracht. In Nederland is de manga nooit uitgebracht, wel zijn digitaal legaal op Crunchyroll de eerste 5 delen (via de Crunchyroll smartphone/tablet app 41 delen) van de manga te lezen[1] net als de manga spin-off Action Mask[2]. Ook zijn de uitgaven van het Amerikaanse One Peace Books, volume 1 tot en met 12, geïmporteerd in Nederland te koop.[3]

Anime (tekenfilm)[bewerken]

Shin Chan werd in 1992 voor het eerst uitgezonden in Japan op TV Asahi. Daar werd het al snel een hit bij het grote publiek. De tekenfilm kenmerkt zich door een combinatie van zowel volwassen als kinderlijke humor, waarbij zowel de gezinssituaties in het algemeen onder de loep worden genomen alswel de dagelijkse en absurde beslommeringen van het hoofdpersonage zelf.

Na de hit in Japan kwam Shin Chan voor het eerst op televisie in de Verenigde Staten op Kiku TV, een Hawaïaans televisiestation, in het Japans met Engelse ondertiteling van 1992 tot december 2001 toen Vitello Productions de rechten in handen kreeg.

Het Japanse origineel wordt momenteel in het Engels ondertiteld door een groep genaamd 'BuriBuri'.

Vitello en Phuuz nasynchronisatie[bewerken]

De serie werd voor het eerst nagesynchroniseerd in het Engels door Vitello Productions in Burbank, California in 2002-2003. Tijdens de vroege jaren 2000 werd het uitgezonden op Fox Kids (later Jetix) in het Verenigd Koninkrijk, op Fox Kids in Australië en op RTÉ Two in Ierland. De nasynchronisatie is van Amerikaanse oorsprong, met veel Amerikaanse ervaren stemacteurs. Ondanks de Amerikaanse oorsprong werd de nasynchronisatie nooit in Noord-Amerika uitgezonden. Van veel personages was in de Engelse nasynchronisatie hun naam verandert in een Amerikaans klinkende, werd de originele achtergrond muziek compleet vervangen door nieuwe achtergrondmuziek, en scènes met naaktheid werden bewerkt. Veel volwassen grappen werden vervangen door gezinsvriendelijke grappen en godslastering werd eruit geknipt. Het veelvuldig opduiken van naakte billen van Shin Chan, alsmede veel van de humor over borstgrootte en seksuele thema's bleef behouden in de nasynchronisatie. Sommige afleveringen die erotisch materiaal en inhoud voor volwassenen bevatten werden helemaal niet nagesynchroniseerd. Bovendien werden de afleveringen niet in hun oorspronkelijke volgorde nagesynchroniseerd. Er zijn 53 afleveringen van de nasynchronisatie van Vitello geproduceerd, afleveringen duren gemiddeld eenentwintig minuten in totaal, verdeeld over drie korte segmenten met elk een speelduur van vijf tot zeven minuten.

In 2003 kreeg Phuuz Entertainment de licentie in handen en ging het bedrijf verder waar Vitello gestopt was met nieuwe stemacteurs.

Naast Nederland en België werd de serie ook in de desbetreffende taal vanaf de Engelse nasynchronisaties van Vitello en Phuuz opnieuw nagesynchroniseerd en uitgezonden in andere landen. Waaronder in Portugal op SIC, Polen op Fox Kids, Duitsland op RTL 2 en Fox Kids, en Frankrijk op Fox Kids.

Nederlandse nasynchronisatie[bewerken]

Shin Chan in Comic tentoonstelling, 2013

JPS Producties was verantwoordelijk voor de Nederlandse nasynchronisatie, die gebaseerd was op de Engelse nasynchronisaties van Vitello en Phuuz. Shin Chan was van 1 februari 2003 tot en met 25 augustus 2007 in Nederland te zien op Fox Kids en Jetix. De serie werd volgens de stemactrice van Shin Chan van televisie gehaald vanwege klachten van ouders. Van 1 september 2003 tot en met 18 maart 2005 kwam het ook op Kanaal Twee in Vlaanderen.

De Nederlandstalige titelmuziek Hey hey Shin Chan duurt één minuut in totaal en werd ingezongen door een mannelijke zanger vergezeld door een vrouwelijk achtergrondkoor waarvan de artiesten niet in de aftiteling vermeld staan. Het liedje is ooit uitgebracht op een van de Fox Kids Hits-cd's en is gebaseerd op het Amerikaanse origineel Say hey Shin Chan. De Nederlandse nasynchronisatie had een kijkwijzer van zes jaar en ouder.[4] De lichte kijkwijzer (door middel van het indempen van seksueel getinte scènes, grove taal of geweld) zorgde voor een brede doelgroep met een enorme populariteit onder zowel kinderen als jongeren.

Crowdfunding actie[bewerken]

Als gevolg van een populaire Facebook pagina die Shin Chan terug op de Nederlandse televisie wilde werd er een crowdfunding actie opgezet met als doel een startbudget te krijgen voor de nasynchronisatie van nieuwe pilotafleveringen met de originele stemacteurs.[5][6][7] De crowdfunding ging van start op 24 juli 2016 en eindigde een maand later, met 2.803 euro van de benodigde 2.500 euro opgehaald. Volgens de organisatie is de verwachting dat in september 2016 de eerste nieuwe afleveringen online komen.

Funimation nasynchronisatie[bewerken]

In 2005 kreeg Funimation de licentie in handen die er een volwassen alternatief van maakte met een andere set stemacteurs, volwassen grappen, soms zelfs schokkende (seksueel getinte) beelden voor een volwassen doelgroep en met een kijkwijzer van gemiddeld twaalf jaar en ouder. Ze hebben in totaal drie seizoenen uitgebracht, waarvan de laatste in 2011.

Andere nasynchronisaties[bewerken]

Momenteel wordt Shin Chan buiten Japan nog in verschillende landen uitgezonden, de nasynchronisatie gebeurt vanuit het Japans. Onder andere in India door Hungama TV in het Hindi, in Spanje door Neox en in Portugal door Biggs.

Stemacteurs[bewerken]

Personage Nederlandse nasynchronisatie Engelse Vitello nasynchronisatie Engelse Phuuz nasynchronisatie Engelse Funimation nasynchronisatie Japans origineel
Shin Chan Nohara Melise de Winter Kath Soucie Diane Michelle Laura Bailey Akiko Yajima
Mitsy Nohara Ingeborg Wieten Kath Soucie Julie Maddalena Cynthia Cranz Miki Narahashi
Harry Nohara Jan Elbertse Eric Loomis Peter Doyle Chuck Huber Keiji Fujiwara
Daisy Nohara Onbekend Russi Taylor Colleen Clinkenbeard Satomi Kōrogi
Juf Dori Marjolein Algera (S1-2) / Hilde de Mildt (S3+) Anndi McAfee Cindy Robinson Caitlin Glass Yumi Takada, Haruhi Terada
Juf Uma Hymke de Vries Grey DeLisle Grey DeLisle Clarine Harp Michie Tomizawa
Meester Enzo Bram Bart Patrick Fraley Jason Liebrecht Rokuro Naya (1992–2014) Junpei Morita (2015–)
Cosmo Lottie Hellingman (S1-2) / Angélique de Boer (S3+) Grey DeLisle Hope Levy Brina Palencia Mari Mashiba
Nini Lucie de Lange Anndi McAfee Michelle Ruff Tamao Hayashi
Max Tony Neef Russi Taylor Barbara Goodson Carrie Savage Teiyu Ichiryusai
Bo Onbekend Eric Loomis Richard Cansino Chie Sato
Gemaskerde Muchacho Ewout Eggink Patrick Fraley Troy Baker Tesshō Genda

Personages[bewerken]

Onder de volgende personages komen voor in Shin Chan. De Japanse namen staan er bij met achternaam eerst gevolgd door de voornaam.

De familie Nohara[bewerken]

Shins familie bestaat uit zichzelf, zijn ouders Harry en Mitsy, en later zijn jongere zusje Daisy die vanaf het tweede seizoen te zien is in de serie. Het gezin woont in een eengezinswoning in een rustige wijk van de fictieve, Japanse stad Kasukabe.

Shin Chan (Japans origineel: Shinnosuke Nohara (野原しんのすけ)) is een vijfjarig jongetje dat opgegroeid in een Japanse familie en buurt. Doorgaans draagt hij dezelfde kleding, zijnde een rode trui en een korte, gele broek. Voor een vijfjarige heeft Shin een grote interesse voor het vrouwelijk geslacht, met de nodige flirts tot gevolg, al is het maar om ze op de kast te jagen. Hij heeft een bizarre vorm van humor, ongekende energie, onstilbare honger en een drang om iedereen tot het uiterste te drijven.

Harry (Japans origineel: Nohara Hiroshi (野原ひろし)) is Shins vader en de kostwinner van de familie. Hij ontmoette Shins moeder toen hij negenentwintig was en na een relatie van twee jaar zijn ze getrouwd. Hij is een liefhebbende en toegewijde vader die van zijn twee kinderen houdt. Hoewel hij de kostwinner is, laat hij de financiën over aan zijn vrouw, die er een totalitair regime op na houdt als het om de familie-uitgaven gaat. Hoewel de relatie met zijn gezin goed is, is er vaak sprake van conflict, waarbij hij en zijn vrouw kibbelen over verschillende, veelal kleine, dingen. Bijvoorbeeld dat Harry wil gaan golfen met zijn collega's. In een paar afleveringen heeft Harry ook een affaire met zijn secretaresse. Een terugkerende grap in de show is de stank van zijn voeten.

Mitsy (Japans origineel: Nohara Misae (野原 みさえ)) is Shins moeder en een typisch voorbeeld van een gefrustreerde, doorgedraaide moeder die regelmatig door Shin tot het uiterste wordt gedreven. Ze is vaak chagrijnig en heeft snel woedeaanvallen. Hoewel ze het beste voorheeft met haar twee kinderen weet haar zoon keer op keer het bloed onder haar nagels vandaan te halen. Ze hanteert de harde hand in huis tegenover haar man, haar zoon en soms zelfs haar dochter als deze niet naar haar luisteren. Mitsy is met regelmaat de bron van diëten en plannen om geld te besparen, welke allemaal binnen een week falen. Wanneer ze een uitverkoop ziet kan ze niets anders doen dan zich erop te storten, met als resultaat dat ze in één keer het hele budget erdoorheen jaagt, wat acuut een einde maakt aan haar plan om geld te sparen. Volgens Harry en Shin kan Mitsy heel slecht koken, haar boerenkool schijnt naar oude gympen te smaken.

Lucky (Japans origineel: Shiro (シロ), zijn Japanse naam betekent wit terwijl zijn Engelstalige naam geluk betekent) is de trouwe dierenvriend van de familie. Hij is een lieve en zachtaardige hond. De viervoeter is vaak het slachtoffer van Shins praktijken, dienend als alibi, verdachte/medepleger of gewoon als onderdeel van Shins spel heeft de kleine, witte hond een hoop te verduren. Hoewel hij liefkozend wordt door Shin ook wel Luck genoemd wordt, zijn er op dat punt na weinig liefkozingen uit richting van Shin merkbaar. Lucky is voor Shin een beetje een voor lief genomen maatje, maar desondanks zou Shin Lucky voor niets in de wereld willen ruilen.

Daisy (Japans origineel: Himawari Nohara (野原 ひまわり), haar Japanse naam betekent zonnebloem, terwijl haar Engelstalige naam madelief betekent) is het pasgeboren zusje van Shin, ze heeft roodachtig haar en zwarte kraaloogjes. Ze is koppig en vaak knorrig, net als Mitsy. Daisy heeft ook veel trekjes weg van haar oudere broer en heeft een zwak voor knappe mannen. Ze staat, in tegenstelling tot veel van de huisgenoten, vaak haar mannetje tegenover Shin. Of dit nou gaat over welk televisieprogramma of iets onwaarschijnlijk belangrijks, Daisy is best bereid het conflict aan te gaan, want ze krijgt uiteindelijk toch wel bijval van Harry dan wel Mitsy. Voor de rest heeft ze weinig van Shin te vrezen, want ook hij geeft stiekem wel erg veel om zijn kleine zusje. Daisy komt in het tweede seizoen in de serie.

School en vrienden[bewerken]

Shin zit op de Happy Bunny-school (Japans origineel: Futaba Kindergarten (ふたば幼稚園)) in de Zonnebloemklas van juf Dori.

Juf Dori (Japans origineel: Midori Ishizaka (よしながみどり)) is wat Shin noemt een oude vrijster. Ze heeft weliswaar een knipperlichtrelatie met Ricky maar die slaat Shin volledig in de wind. Dori is een zachtaardig meisje dat het lesgeven redelijk in de vingers heeft, maar er een vriendschappelijke en gelijkwaardige relatie met de leerlingen eropna houdt, waardoor ze nog wel eens overrompeld wil worden door Shin en de rest. Dit kan zowel op school als thuis gebeuren, aangezien Shin en zijn vriendjes er niet voor schromen een huisinvasie bij Dori uit te voeren om bijvoorbeeld een spionageclub op te richten.

Juf Uma (Japans origineel: Ume Matsuzaka (松坂 梅)) is ook een juf van de Happy Bunny-school. Juf Dori en juf Uma hebben ook heel vaak ruzie en kunnen elkaar soms niet uitstaan. Ze zijn twee aartsrivalen in alle opzichten, of het nou gaat om leerlingen, kleding of een sportdag, de twee kunnen elkaars bloed wel drinken. Uma vindt zichzelf een mega-babe, alleen deelt driekwart van het andere geslacht die mening niet, iets wat Shin haar frequent en met veel plezier inwrijft. Uma pretendeert een echt 'glamour-leven' te leiden, alhoewel ze in een armoedig flatje woont en peperdure kleding koopt om ze te showen en na een paar dagen terug te brengen; je moet toch wat om je imago hoog te houden als je geen geld hebt. Ook probeert ze iedere man te versieren die ze tegenkomt, hoe armoedig of sukkelig deze ook is.

Meester Enzo (Japans origineel: Bunta Takakura/"Encho-sensei" (高倉 文太)) is een zeer verwarrend maar des te vermakelijker persoon. Meester Enzo draagt een duister geheim bij zich, maar wat dat nou precies is blijft onduidelijk. Het lijkt erop dat de schooldirecteur ooit maffiabaas was en via een getuigenbeschermingsprogramma directeur van een school is geworden en/of nog steeds gezocht is en dit als alibi gebruikt. Shin schept er groot genoegen in om hem 'Don EnZone' (of 'The Godfather') te noemen, wat de arme man in grote frustratie doet schieten aangezien dit klaarblijkelijk de naam is waar hij 'vroeger' onder bekendstond. Meester Enzo heeft ook voortdurend maffiagerelateerde uitspraken in het verschiet en een nogal cynische kijk op alles wat om hem heen gebeurt. Als hij in de problemen komt of iemand iets vermoedt, neemt hij de alias "Lars uut Sweuden" aan waarbij hij een overdreven Zweeds accent opzet.

Bo, Cosmo, Max en Nini zijn de vaste speelmaatjes van Shin die ook bij hem in de klas zitten.

Bo (Japans origineel: Bō (ボー)) is tegen het krankzinnige en domme aan en vooral een trage kleuter die voortdurend met een enorme snottebel aan zijn neus rondloopt. Hij praat niet veel, en wanneer hij praat zijn het meestal domme uitspraken. Wat er in Bo's wereld omgaat zal altijd wel een mysterie blijven, alhoewel een continu testbeeld vrij dichtbij lijkt te komen. Soms kan hij echter ook heel slim uit de hoek komen. Bo is soms wat vaag. Hij vertelt rare verhalen over dingen die echt gebeurd zouden zijn zoals het verhaal van 'de drie ogige hond'.

Cosmo (Japans origineel: Tōru Kazama (風間 トオル)) is het genie van de klas, hij ambieert de jongste 'Captain of Industry' te worden en is te braaf voor woorden. Daardoor ligt hij eigenlijk voortdurend in de clinch met Shin die er een sport van heeft gemaakt Cosmo tot razernij en inzinkingen te brengen met namen als "Cosmonaut" en "Cosmannetje", imitaties en regelrechte pesterijen. Desondanks zijn de twee dikke vrienden wat onder andere blijkt uit het ontroerende liedje "Vrienden van de Zonnebloemklas" dat Shin voor 'zijn' Cosmo als ode schrijft als deze op het punt staat naar een school voor hoogbegaafden te vertrekken, wat ironisch genoeg uiteindelijk niet doorgaat en uitmondt in een vreemde cynische conversatie:

(Shin) "Weet je? Van achteren lijk je sprekend op die sukkel die hier vroeger wel eens kwam..."
- (Cosmo) "Luister eens, cro-magnonkleuter. Kun je als de donder je zooi uit m'n hokje halen?"
(Shin) "Mag je niet meer naar die kleuter-knieën-academie?"
[...]
- (Cosmo) "Jawel, maar ik miste jullie! Ik miste de zonnebloemklas, en iedereen die erbij hoort! Zelfs jou! Ben je nou blij!?"
(Shin) *Probeert Cosmo te zoenen* "Geef me een kussie!"

Max (Japans origineel: Masao Sato (佐藤マサオ)) is het absolute watje van de groep. Hij is overgevoelig, huilt vaak, is overal bang voor en heeft eigenlijk nooit een eigen mening. Weliswaar staat de rest van het groepje altijd voor hem klaar. Vooral Shin weet op zijn eigen speciale manier de situatie voor Max altijd wel weer te redden.

Nini (Japans origineel: Nene Sakurada (桜田 ネネ)) is het evenbeeld van haar krankzinnige moeder, die vaak volledig doorslaat in een woedeaanval. Nini is dominant en een grote bewonderaar van zichzelf. Ze probeert de jongens voortdurend bij te sturen en te leren haar te bewonderen. Helaas met weinig succes. Haar moeder reageert haar woedeaanvallen vaak af op een knuffel-konijn, dokter Klaagmuur, wat Nini ook wel eens doet. sommige mensen zeggen dat ze verliefd is op Shin Chan.

De Gemaskerde Muchacho (& Co)[bewerken]

Shins favoriete actieheld is de Gemaskerde Muchacho (Japans origineel: Action Mask/Action Kamen (アクション仮面)), een wat excentriek figuur die allerhande 'tuig' bestrijdt op vaak enigszins verwarrende wijze. Shin mist geen enkele aflevering van De Gemaskerde op televisie en gaat door het vuur om dit voort te zetten. Tevens is hij in het bezit van tientallen Muchacho-strips die met regelmaat slachtoffer worden van Mitsys opruimwoede.

Een goed voorbeeld van Shins Gemaskerde Muchacho-verslaving is onder andere het incident waarbij Mitsy - weliswaar op aandringen van Shin Chan - de televisie kapot sloeg en Shin vervolgens volledig in een panische huilbui belandde al schreeuwende "Hij is dood! Je hebt 'm vermoord, moordenaar!" [...] "Niet doodgaan, verlaat me niet!". Uiteraard werd dit door Shin handig uitgebuit waarbij hij op geniepige wijze met valse ogen alle gemiste programma's opsomde: De Gemaskerde, Frivole Pistolen, Netwerk enzovoorts waardoor Mitsy uiteindelijk een droommaaltijd maakte als goedmakertje voor het TV-incident.

Ook is er het 'Stripboeken-incident' waarbij Mitsy besloot de stripboeken van De Gemaskerde in één keer bij het oud papier te zetten, nadat Shin ze voor de zoveelste keer had laten slingeren. Shin die uiteraard in totale paniek verzeilde, gooide zich met gevaar voor eigen leven op de 'Oud Papier-wagen' om vervolgens met Toby (de chauffeur) in discussie te raken over actiefiguren. Uiteindelijk besluit Toby om Shin én de stripboeken maar weer thuis af te leveren, hoewel het echter maar de vraag blijft of Shin er ook echt wel wat van geleerd heeft. Ook heeft Shin chocoladekoekjes die zijn favoriet zijn. Uiteraard mag hij deze bijna nooit van zijn moeder eten. Hij zoekt dan door het hele huis, bijvoorbeeld in de onderbroekenlade van Mitsy.

Naast De Gemaskerde is ook Big-a-zoid (Japans origineel: Buriburizaemon (ぶりぶりざえもん)) een favoriet van Shin; de ruilplaatjes van deze maffe big duiken op de meest onverwachte en ongelukkige tijdstippen op. Zoals de keer dat Shin en Mitsy samen uit eten gaan op kosten van Harrys creditcard. Eenmaal bij het betalen aangekomen bleek dat Shin niet Harry's creditcard bij zich had maar slechts een plaatje van Aartsvijand Big-a-zoid. "Hé, hoe komt die nou hier?"

Afleveringlijst Nederlandse nasyncronisatie[bewerken]

Dit is een lijst van de afleveringen van de Nederlandse nasynchronisatie van Shin Chan die uitgezonden zijn door Fox Kids/Jetix en Kanaal Twee. Deze lijst is mogelijk incompleet.

 1. Achtergelaten in de metro
 2. Alexander
 3. Alleen thuis.
 4. Attractie Daisy
 5. Baby zitten.
 6. Babysitten Met Pap!
 7. Ballonnenpret
 8. Bij Papa Op Het Werk!
 9. Cosmo is verliefd
 10. Cosmo, de bacserie-moordenaar
 11. Daisy Krijgt Een Prikje!
 12. De baby komt thuis
 13. De bergbeklimmers
 14. De drie-ogige hond.
 15. De Driewieler Race!
 16. De gevonden portemonnee
 17. De geweldige laatkomer
 18. De groeten, Cosmo
 19. De kunst van het overleven
 20. De maand van de zwangere mama’s
 21. De romantische avond van pap en mam
 22. De schildpad en de hazen.
 23. De striptekenaar en ik
 24. De tortelduifjes vechten.
 25. De Vogel, De Pinguïn en de irritante betweter!
 26. De Wedstrijd.
 27. Debuut in het park!
 28. Diasy draaft rond!
 29. Donenzone is een wiegrover.
 30. Dori Heeft Een Eetafspraakje
 31. Dotty, De Schoolverlater!
 32. Een afspraak is zo gemaakt.
 33. Een afspraakje met Juf Uma
 34. Een avondje zonder pap
 35. Een bril maakt het verschil.
 36. Een dagje naar de stad
 37. Een dagje vissen
 38. Een Dubbele Opa Dag!
 39. Een gave verzameling
 40. Een goede start voor de baby
 41. Een kwestie van vertrouwen.
 42. Een Nieuw Kippetje Op School!
 43. Een Veel Betere Moeder!
 44. Een visje met een staartje
 45. Geef me mijn bal terug
 46. Geen snacks voor Max.
 47. Geen trein door de regen.
 48. Geld voor onderkruipers.
 49. Gestrand op de berg
 50. Gevaarlijke Bami!
 51. Gratis skiën.
 52. Hartstikke raak
 53. Het softbaltoernooi deel 1
 54. Het softbaltoernooi deel 2
 55. Het spookhuis
 56. Het sprookje van Shinokkio
 57. Hier Met Die Donuts!
 58. Ieder zijn droom.
 59. Ik Ben Een Held!
 60. Ik ben mama’s lijfwacht
 61. Ik ben moe
 62. Ik Eet Noodlesoep!
 63. Ik ga naar het ziekenhuis
 64. Ik heb een afspraakje.
 65. Ik Heb M’n Been Gebroken!
 66. Ik Heb M’n Eigen Bankrekening!
 67. Ik heb stijl.
 68. Ik help de striptekenaar
 69. Ik help paps met sneeuwruimen!
 70. Ik hou van vieze boekjes
 71. Ik kan Breien
 72. Ik Kan Geen Tofu Meer Zien!
 73. Ik Kan Koken!
 74. Ik kan niet slapen
 75. Ik Kan Schaatsen
 76. Ik krijg een liefdesbrief!
 77. Ik krijg gratis eten
 78. Ik maak een schatkaart.
 79. Ik maak van Max een man
 80. Ik ontmoet Hishi
 81. Ik Pas Op Mini Mitsy!
 82. Ik Plaag Tubasso!
 83. Ik Post Een Brief!
 84. Ik Red Een Huwelijk!
 85. Ik speel met meneer Enzo
 86. Ik speel met pap
 87. Ik wil een nieuwe mama
 88. Ik wil koekjes!
 89. Ik Wil Vlees Eten!
 90. Ik word gerecycled
 91. Ik Word Model!
 92. Jij bent hem
 93. Juf Uma’s Valentijn
 94. Juf Uma’s vrije dag !
 95. Kleine grote baas gaat golfen.
 96. Kom Het Nieuwe Appartement Bekijken!
 97. Krijg ik nu een broertje, of hoe zit dat?
 98. Krijgen wij een scheiding?
 99. Kung Fu Shin.
 100. Lekker opruimen
 101. Logeren bij Juf Dori
 102. Lucky heeft geluk!
 103. Lucky is ziek
 104. Mam achter het stuur
 105. Mam doet een dutje
 106. Mam eist airconditioning
 107. Mam gaat staken
 108. Mam loopt weg
 109. Mam is koopverslaafd
 110. Mam is misselijk
 111. Mam molt de tv
 112. Mam neemt rijlessen
 113. Mam wil rijden
 114. Mam wordt dik
 115. Mams is haar sleutel kwijt!
 116. Mams komt erachter!
 117. Mams nieuwe jurk
 118. Met pap naar de kapper
 119. Mijn eigen kamer
 120. Naar de meidentuin
 121. Ons afspraakje met Ricky
 122. Ontsnapping uit de zonnebloemgevangenis
 123. Op naar het postkantoor
 124. Opa blijft en blijft
 125. Opa op bezoek
 126. Overspelletjes.
 127. Pap breekt zijn belofte
 128. Pap gaat joggen
 129. Pap Gaat Naar De Tandarts!
 130. Pap is zijn wenkbrauwen verloren
 131. Pap stort in
 132. Paps heeft een vriendin!
 133. Pap zijn vriendinnetje
 134. Paps zit met mij opgescheept!
 135. Peuter commando’s
 136. Pret met eten
 137. Pret in het ski complex
 138. Shin Chan, de tuinman
 139. Shin in de hulpverlening.
 140. Skiën
 141. Slimme chick Marti
 142. Spelen in het zwembad
 143. 't Is een vreemdeling zeker.
 144. Tafelmanieren.
 145. Tante Minnie komt op bezoek.
 146. Tortelduifjes als buren.
 147. Uilskuikens op de piste
 148. Uma boema?
 149. Uitje met de klas.
 150. Vadertje en Moedertje spelen
 151. Vakantiepret
 152. Van moeder ruilen!
 153. Veel Gehannes Om Een Meloen!
 154. Voor al uw liefdesadviezen
 155. Voor elk wat wils
 156. Voorjaarsvakantie
 157. Vroege Valentijnsdag.
 158. We gaan op vakantie
 159. We gaan picknicken
 160. We gaan wandelen
 161. We oefenen voor de baby.
 162. Wie heeft er een vriendje?
 163. Wie heeft er slaap nodig?
 164. Wij slapen in de gang.
 165. Worstelaarsters zijn top !
 166. Zaken met Shin.
 167. Zoeken naar zusjes.
 168. Zweten In De Spitstrein!

Dvd-uitgave Nederland[bewerken]

 1. Shin Chan - Deel 1: Op Vakantie (september 2003, Bridge Entertainment), bevat aflevering 1: 'Skiën', 'Pret in het ski complex' en 'Pret in het ski complex'; aflevering 2: 'We gaan op vakantie', 'Vakantiepret' en 'Pap stort in'; aflevering 3: 'Voorjaarsvakantie', 'Lucky is ziek' en 'We gaan picknicken'
 2. Shin Chan - Deel 2: Problemen Op School (september 2003, Bridge Entertainment) bevat aflevering 1: 'Krijgen wij een scheiding?', 'Het softbaltoernooi deel 1' en 'Het softbaltoernooi deel 2'; aflevering 2: 'Een dagje vissen', 'Slimme chick Marti' en 'Mam achter het stuur'; aflevering 3: 'De geweldige laatkomer', 'Mam is koopverslaafd' en 'Ik kan niet slapen'
 3. Shin Chan - Deel 3: Verliefd (januari 2004, Bridge Entertainment)
 4. Shin Chan - Deel 4: Op Stap Met Opa (maart 2004, Bridge Entertainment)
 5. Shin Chan - Mega-dvd: Lekker Stout (2004, Bridge Entertainment)

In 2004 en 2005 hield de Super de Boer twee acties waarbij klanten bij aankoop van bepaalde producten een gratis DVD met één aflevering van een kinderprogramma kregen, van Shin Chan waren er twee DVD's:

 1. Shin Chan - Mam is koopverslaafd (2004, Bridge Entertainment) bevat: Mam is koopverslaafd, Mam is misselijk en Spelen met de nieuwe baby
 2. Shin Chan - Softbaltoernooi & Ik kan niet slapen (2005, Bridge Entertainment) bevat: Het softbaltoernooi deel 1, Het softbaltoernooi deel 2 en Ik kan niet slapen

Trivia[bewerken]

 • Hoewel veel mensen denken dat 'Chan' een deel van Shin Chans naam is, is dit eigenlijk niet waar. 'Chan' is in het Japans een achtervoegsel dat vaak achter de naam van kinderen gezet wordt. Tevens wordt de naam vaak korter gemaakt, omdat dit makkelijker is. Shinnosuke (Shins volledige naam) wordt hierdoor verkort naar Shin, en vervolgens komt hierachter het achtervoegsel 'chan', resulterend in Shinchan, of Shin Chan.
 • Opvallend is dat de vroege seizoenen Shin Chan (Japanse makelij) wat gewelddadiger en grover zijn dan de latere seizoenen (mede-productie met Canada).[bron?]
 • Shin Chan maakte op 3 augustus 2007 een geanimeerde cross-over met de Japanse life-action jeugdserie Kamen Rider Den-O, in een tv-special van televisiezender TV Asahi. Het was een unicum voor beide series om zo'n soort crossover te doen. Op 22 juli 2016 werd er een geanimeerde cross-over met Godzilla uitgezonden in Japan.
 • Bij Fox Kids en later Jetix werd in reclamefilmpjes de kont van Shin met een zwart balkje gecensureerd. Zeer waarschijnlijk omdat de eigenlijke uitzending van de serie een kijkwijzer vooraf heeft en kinderen buiten de doelgroep gemakkelijker met de reclame in aanraking komen dan met een hele aflevering.
 • Met geregeld uitschieters naar soms zelfs boven 200.000 kijkers en een gemiddelde van rond 150.000 kijkers is Shin Chan één van de meest succesvolle series ooit uitgezonden door welke Nederlandse kinderzender dan ook.