Gundam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo
Ruimtekoloniën

Gundam (ガンダム, Gandamu) is een Japans mediafranchise bestaande uit meerdere animeseries. Deze series draaien allemaal om enorme robots of "mecha". De franchise is bedacht door Sunrise studios. Behalve de animeseries telt de franchise ook OVA’s manga’s, romans en videospellen.

De franchise begon in april 1979 met de serie Mobile Suit Gundam. Later volgden er meer series. Deze series spelen zich doorgaans allemaal af in hun eigen fictieve universum, en hebben zodoende geen onderlinge connecties qua verhaallijnen en personages. Deze universums worden binnen de franchise aangegeven als verschillende tijdlijnen, zoals Universal Century (UC), Future Century, After Colony, After War, Correct Century, Cosmic Era en Anno Domini

Sinds 21 januari 2008 brengt het Gundam-franchise ongeveer 50 miljard yen per jaar op.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Mobile Suit Gundam werd ontwikkeld door Yoshiyuki Tomino, samen met een groep tekenaars die werkten onder het gezamenlijke pseudoniem "Hajime Yatate".

De originele serie kreeg aanvankelijk de titel Freedom Fighter Gunboy, of simpelweg Gunboy, vernoemd naar het vuurwapen waar de robot in de serie mee gewapend was. De doelgroep voor de serie was shōnen (jongens). De naam Gundam werd later verzonnen, toen het Yatate-team het Engelse woord "gun" (pistool) combineerde met de laatste lettergreep van "freedom" (vrijheid). Dit leverde de combinatie Gundom op, die door Tomino werd aangepast naar Gundam.

De meeste Gundams zijn enorme humanoïde robots die van binnenuit worden bestuurd door een menselijke piloot. De meeste van deze robots hebben daarvoor een cockpit in de torso, met een camera in het hoofd waarlangs de piloot kan zien wat er buiten gaande is. Er zijn ook modellen met de cockpit in het hoofd.

Innovatie[bewerken | brontekst bewerken]

Mobile Suit Gundam wordt vaak gezien als de voorloper van het real robot-genre binnen mecha anime.[2]

In tegenstelling tot de super robot-series probeerde Gundam de serie realistischer te maken door de robots te degraderen van hoofdpersonages naar hulpmiddelen voor de hoofdpersonages. In plaats van de robots zelf staan hun piloten centraal in de series, en zijn de robots niets meer dan voertuigen en wapens voor deze piloten. De robots kunnen net als echte wapens zonder brandstof of munitie komen te zitten of een technische storing krijgen. De robots hebben geen eigen persoonlijkheid en kunnen niet handelen zonder hun piloot. Ook worden de werking en bouw van de robots zo veel mogelijk beschreven volgens bestaande wetenschappelijke kennis en theorieën.

Gundam's realistische wetenschappelijke ondertoon heeft binnen mecha anime een sterke reputatie opgebouwd.

Verhaallijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Elk verhaal speelt zich af in de toekomst, waarin de mens niet langer alleen op de aarde woont maar ook in ruimtekolonies. Er is altijd een oorlog aan de gang waarin de gundams worden ingezet. Elke groep binnen deze oorlog heeft zo zijn eigen schurken en helden, elk met hun eigen motieven. Gundam toont ook veel politieke gevechten en debatten over verschillende filosofische zaken en politieke idealen over oorlog.

Verder zijn veel van de verhalen in de franchise zogenaamde "coming-of-age" drama’s, waarin de protagonisten en enkele bijfiguren vaak een duidelijke karakterontwikkeling doormaken. Hierbij kunnen hun aanvankelijke ideeën, allianties en standpunten drastisch veranderen naarmate de serie vordert. Dit onderscheidt Gundam ook van de eerdere Super Robot-series, waarin de held eigenlijk onveranderd blijft gedurende de hele serie.

De Gundam-franchise telt verschillende tijdlijnen, die allemaal hun eigen continuïteit hebben. Series die zich binnen dezelfde tijdlijn afspelen zijn doorgaans vervolgen op elkaar, maar series uit verschillende tijdlijnen hebben vrijwel niets met elkaar gemeen en vormen opzichzelfstaande verhalen. Hierdoor zijn de gebeurtenissen uit de ene serie vaak niet van invloed op een latere serie. De originele tijdlijn, waarin de eerste serie zich afspeelde, staat bekend als Universal Century (UC). Een overzicht:

Franchise[bewerken | brontekst bewerken]

Animatieseries en films[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Media Jaren
Mobile Suit Gundam Serie

Compilatiefilms

1979-1980

1981-1982

Mobile Suit Zeta Gundam Televisieserie

Compilatiefilms

1985-1986

2004-2006

Mobile Suit Gundam ZZ Televisieserie 1986-1987
Mobile Suit Gundam: Char's Counterattack Film 1988
Mobile Suit Gundam 0080: War in the Pocket OVA 1989
Super Deformed Gundam Film
OVA
Televisieserie
1988-1989, 1991, 1993
1988, 1990
1993
Mobile Suit Gundam F91 Film 1991
Mobile Suit Gundam 0083: Stardust Memory OVA

Compilatiefilm

1991

1992

Mobile Suit Victory Gundam Televisieserie 1993
Mobile Fighter G Gundam Televisieserie 1994
Mobile Suit Gundam Wing Televisieserie

Compilation OVAs

1995

1996

Mobile Suit Gundam: The 08th MS Team OVAs

Compilatiefilm

1996

1998

After War Gundam X Televisieserie 1996
New Mobile Report Gundam Wing: Endless Waltz OVAs

Compilatiefilm

1997

1998

Turn A Gundam Televisieserie

Compilatiefilms

1999-2000

2002

Gundam the Ride: A Baonder andere Qu Attractieparkfilm 2000
Gundam Neo Experience 0087: Green Divers Specialty format film 2001
Gundam Evolve Korte filmpjes 2001-2005
Mobile Suit Gundam SEED Televisieserie

Compilation specials

2002-2003

2004

Superior Defender Gundam Force Televisieserie 2003-2004
Mobile Suit Gundam MS IGLOO Films

OVAs

2004

2006

Mobile Suit Gundam SEED Destiny Televisieserie

Compilation specials

2004-2005

2006-2007

Mobile Suit Gundam SEED C.E. 73: Stargazer ONAs 2006
Mobile Suit Gundam 00 Televisieserie 2007-2009
Mobile Suit Gundam 00 Film Film 2010
Mobile Suit Gundam SEED: The Film Film Onbekend
Gundam Age Televisieserie 2012
Mobile Suit Gundam: Unicorn OVA 2010-2014
Gundam Build Fighters TV series 2013–2014
Gundam Reconguista in G TV series 2014–2015
Gundam Build Fighters Try TV series 2014–2015
Mobile Suit Gundam: The Origin OVA 2015–2016
Mobile Suit Gundam: Iron-Blooded Orphans TV series 2015–2016
Mobile Suit Gundam Thunderbolt ONA 2015–2016
Mobile Suit Gundam: Hathaway's Flash Anime filmserie eind 2019

Live-Action Film[bewerken | brontekst bewerken]

In 2000 verscheen de live-action film G-Saviour, die zich afspeelt in de Universal Century tijdlijn van de Gundam-franchise. De film was een Amerikaanse productie. Hoofdrollen werden vertolkt door Brennan Elliott, Enuka Okuma, Catharina Conti, David Lovgren.

Manga en romans[bewerken | brontekst bewerken]

Veel van de Gundam-series zijn verwerkt tot manga’s en romans. Ook deze maken gebruik van de verschillende tijdlijnen. De verhalen zijn door meerdere uitgevers gepubliceerd waaronder Viz Media, Del Rey Manga, en TOKYOPOP.

Gunpla[bewerken | brontekst bewerken]

Van elke Gundam bestaat er een Gundam Plastic Model, kortweg Gunpla. Ze worden exclusief gemaakt door Bandai en bestaan in verschillende kwaliteit en prijsklassen, met als volgorde: First Grade, Normal (No) Grade, High Grade, Real Grade, Master Grade en Perfect Grade. Ze zijn extreem populair in Japan en worden gebouwd door zowel jongeren als volwassenen.

Videospellen[bewerken | brontekst bewerken]

De Gundam-franchise heeft tientallen videospellen voortgebracht. Veel hiervan draaien om originele personages en verhalen die niet voorkomen in de animeseries. Sommige van deze spellen zijn verwerkt tot strips en romans.

Super Robot Wars[bewerken | brontekst bewerken]

De Gundam-universums komen geregeld voor in de serie Super Robot Wars van Banpresto. Het personage Amuro Ray en zijn RX-93 "ν Gundam" komen zelfs in elk spel uit deze serie voor. Binnen de spellen vertegenwoordigen de Gundams de Real Robot categorie.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gundam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.