Jetix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jetix
Type Kinderzender
Land Wereldwijd
Eigenaar The Walt Disney Company
Voormalige namen Fox Kids (1997-2003)
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Jetix was de primaire kindertelevisiezender van ABC Family Worldwide, een (indirect) onderdeel van The Walt Disney Company. Voor 2002 bestond ABC Family onder de naam Fox Family Worldwide (onderdeel van Fox Entertainment Group en Saban Entertainment) en beheerde het de Jetix-voorloper Fox Kids.

Jetix in Nederland en Vlaanderen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Jetix (Nederland) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Nederland bestond Jetix van 13 februari 2005 tot 1 januari 2010. De zender begon hier als opvolger van Fox Kids.

In Vlaanderen waren in 2007 plannen om Jetix te introduceren. De VMMa - de moedermaatschappij van VTM, het toenmalige KANAALTWEE en JIM - was hierover aan het praten met The Walt Disney Company.[1] Later bevestigden de twee bedrijven het nieuws. Het plan was om in het voorjaar van start te gaan met de zender. In tegenstelling tot concurrent Nickelodeon zou de zender geen kopie worden van zijn Nederlandse tegenhanger maar zou ze een Vlaams karakter meekrijgen. Concreet wilde dit zeggen dat de Vlaamse tegenhanger van Jetix Vlaamse presentatoren zou krijgen en dat ze naast programma's uit het buitenland ook eigen producties gingen draaien.[2]

Jetix in de rest van de wereld[bewerken]

Jetix zond wereldwijd in meerdere landen uit. Elke Jetixzender zond een aantal lokale zelfgemaakte programma's uit, en een aantal tekenfilms, gericht op kinderen tot 12 jaar.

In Frankrijk is Jetix op 1 april 2009 omgedoopt tot Disney XD.[3] In het Verenigd Koninkrijk werd Jetix op 31 augustus 2009 omgedoopt tot Disney XD. De meeste Europese varianten zijn in het najaar van 2009 hernoemd naar Disney XD, evenals het Amerikaanse Jetix, dat in februari 2009 ook al hernoemd werd naar Disney XD. Sinds 1 januari 2010 is ook Jetix in Nederland omgedoopt tot Disney XD.

Programma's[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van programma's van Jetix Nederland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe link[bewerken]