Funimation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Funimation Entertainment)
Naar navigatie springen Jump to search
Funimation
Funimation
Oprichting 9 mei 1994
Oprichter(s) Gen Fukunaga
Cindy Fukunaga
Eigenaar Sony Pictures Television
Hoofdkantoor Flower Mound, Texas, V.S.
Producten Anime, Films, Japanse cinema
Industrie Multimedia entertainment
Website www.funimation.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Funimation is een Amerikaans entertainment, anime, en buitenlands licentiebedrijf gevestigd in Flower Mound, Texas. De studio is een van de toonaangevende distributeurs van anime en andere buitenlandse entertainment in Noord-Amerika. De meest populaire eigendom is Toei Animation's actie-avontuur serie Dragon Ball Z, die succesvol was van 1998 tot 2003 op Cartoon Network en is enkele keren opnieuw uitgebracht op DVD en Blu-ray.

Het bedrijf werd op 9 mei 1994 opgericht door Gen Fukunaga en zijn vrouw Cindy als FUNimation Productions met financiering door Daniel Cocanougher en zijn familie, die beleggers in het bedrijf werden. Funimation werd op 11 mei 2005 verkocht aan Navarre Corporation en werd het bedrijf hernoemd naar FUNimation Entertainment.

Navarre verkocht Funimation in april 2011 aan een groep beleggers, waaronder Fukunaga voor $24 miljoen. Rond dezelfde tijd werd het logo veranderd en het bedrijf werd hernoemd naar Funimation. In mei 2013 heeft Funimation zijn divisies gevestigd onder het nieuwe holdingbedrijf Group 1200 Media. Funimation is een porte-manteauwoord van de Engelse woorden "fun" en "animation". Op 31 juli 2017 kondigde Sony Pictures Television plannen aan om een ​​belang van 95% in Funimation te verkrijgen voor $143 miljoen, terwijl Gen Fukunaga zijn positie met 5% zal behouden. De koop was op 27 oktober 2017 afgerond.

Externe links[bewerken]