Turning Red

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Turning Red
Turning Red
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Domee Shi
Producent Julia Cho
Domee Shi
Scenario Domee Shi
Julia Cho
Sarah Streicher
Hoofdrollen Rosalie Chiang
Sandra Oh
Ava Morse
Hyein-park
Maitreyi Ramakrishnan
Orion Lee
Wai Ching Ho
Tristan Allerick Chen
James Hong
Muziek Ludwig Göransson
Montage Nicholas C. Smith
Jason Hudak
Cinematografie David Juan Bianchi
Steve Bloom
Productiebedrijf Walt Disney Pictures
Pixar Animation Studios
Distributie Walt Disney Studios Motion Pictures
Première 1 maart 2022 (Los Angeles)
11 maart 2022 (Disney+)
Genre Animatie, avontuur
Speelduur 100 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Opbrengst US$ 20 miljoen[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Turning Red (Nederlands: Over de Rooie[2]) is een Amerikaanse computeranimatiefilm uit 2022 en werd geproduceerd door Pixar Animation Studios in samenwerking met Walt Disney Animation Studios. De film stond gepland om in de bioscopen te verschijnen, maar door de aanhoudende COVID-19-pandemie en door de besmettelijke omikron variant werd de film echter direct-to-streaming uitgebracht op Disney+. In februari 2024 verschijnt de film alsnog in de bioscoop.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal speelt zich af in 2002, Meilin "Mei" Lee is een 13-jarig Chinees-Canadees meisje dat in Toronto woont. Mei helpt bij het verzorgen van de tempel van de familie Lee voor hun voorouder, Sun Yee, en doet er alles aan om haar strenge, overbezorgde moeder, Ming, trots te maken. Ze probeert haar persoonlijke interesses voor Ming te verbergen, zoals haar verliefdheid op jongens en het feit dat zij en haar beste vrienden Miriam, Priya en Abby fans zijn van de jongensband 4*Town.

Wanneer Mei op een nacht na een nachtmerrie wakker wordt, ontdekt ze dat ze is veranderd in een grote rode panda. Nadat ze zich voor haar ouders heeft verstopt, ontdekt Mei dat ze alleen transformeert als ze in een staat van hoge emotie is. haar ouders denken dat haar leed wordt veroorzaakt door haar eerste menstruatie. Later komt Ming achter de waarheid wanneer ze Mei per ongeluk op school in verlegenheid brengt, waardoor ze weer verandert in een panda.

Ming en Jin, leggen uit dat Sun Yee het vermogen heeft gekregen om in een rode panda te veranderen om gevechten aan te gaan, en dat elk vrouwelijk gezinslid sindsdien het vermogen heeft geërfd wanneer ze meerderjarig worden. Dit is onhandig en gevaarlijk geworden, dus de geest van de rode panda moet over een maand in een talisman worden verzegeld door een ritueel in de nacht van de Rode Maan. Mei's vrienden ontdekken per ongeluk haar transformatie, maar vinden het leuk, en Mei ontdekt dat door zich op hen te concentreren, ze niet kan transformeren. Ze overtuigt haar ouders om haar haar normale leven te laten voortzetten, hoewel Ming Mei nauwlettend in de gaten blijft houden.

4*Town kondigt een show in Toronto aan als onderdeel van hun concerttour, maar Ming weigert Mei dit te laten bijwonen. Met behulp van haar rode panda-vorm beginnen Mei en haar vrienden in het geheim geld in te zamelen om kaartjes te kopen voor het concert. Tyler, een voormalige pestkop, vraagt Mei om te entertainen op zijn verjaardag. Op het feest ontdekt Mei dat het concert op dezelfde avond van het ritueel zal zijn. Ze wordt boos en valt Tyler aan, waardoor de andere kinderen bang worden. Ming ontdekt Mei's recente activiteiten en bestraft haar vrienden voor het schijnbaar corrumperen en misbruiken van haar. Mei slaagt er niet in haar vrienden te verdedigen omdat ze zich schaamt en bang is om op te staan tegen Ming.

Mei's grootmoeder en haar tantes komen haar helpen bij haar ritueel, maar net als de rode panda-vorm op het punt staat te worden verzegeld, besluit Mei haar krachten te behouden. Ze verlaat het ritueel om het concert in de SkyDome bij te wonen met haar vrienden, die Mei vergeven voor haar acties op het feest en ontdekken dat Tyler ook een fan is van 4*Town. Echter, tijdens haar ontsnapping uit de tempel, beschadigde Mei per ongeluk de talisman van haar moeder; een woedende Ming verandert in een gigantische rode panda en verstoort het concert, met de bedoeling Mei met geweld terug te nemen. Terwijl het publiek uiteengaat, maken Mei en Ming ruzie over Mei's onafhankelijkheid, en Mei slaat haar moeder per ongeluk knock-out.

De rest van de familie Lee komt te hulp. Alle vrouwen breken hun talismannen om hun rode panda-vormen te gebruiken om Ming in een nieuwe rituele cirkel te brengen. Met het zingen van Mei's vrienden en 4*Town, stuurt het nieuwe ritueel Mei, Ming en de andere vrouwen naar het astrale vlak. Mei verzoent met Ming en helpt Ming om haar band met haar moeder te herstellen, die Ming's perfectionisme had gedreven. De andere Lee-vrouwen verbergen hun rode panda's in de nieuwe talismannen, maar Mei besluit de hare te houden omdat ze eindelijk uitvindt wie ze wil zijn.

Enige tijd later is de relatie tussen Mei en Ming verbeterd en brengt Mei haar tempeltaken in evenwicht en om tijd door te brengen met haar vrienden, waaronder nu ook Tyler, hoewel Ming geld moet inzamelen om de stad terug te betalen voor de schade die ze aan de SkyDome heeft veroorzaakt.

Stemverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Engelse stem Nederlandse stem Vlaamse stem
Meilin „Mei“ Lee Rosalie Chiang Dilara Horuz Anouk Verhelst
Ming Lee (Mei Lee's Moeder) Sandra Oh Cystine Carreon Karina Mertens
Miriam Ava Morse Pimm Wijnberg Lotte De Clerck
Priya Maitreyi Ramakrishnan Ayonna Karwofodi Imea Denooze
Abby Hyein Park Nienke van Dijk Jolijn Antonissen
Jin Lee (Mei Lee's Vader) Orion Lee Joenoes Polnaija Bert Vannieuwenhuyse
Mei Lee's Grootmoeder Wai Ching Julya Loko Karin Jacobs
Tyler Tristan Allerick Chen Panthero Toney Warre De Mulder
Tanta Chen Lori Tan Chinn Linda Wagenmakers Liesbeth De Wolf
Lily Mia Tagano Denise Aznam Liesbeth Roose
Helen Sherry Cola Nurlaila Karim An Vanderstighelen
Auntie Ping Lillian Lim Yvonne Groenveld Anne Mie Gils
Robaire (4-town) Jordan Fisher Rúben Miranda Gaspar Francisco Schuster
Jesse (4-town) Finneas O'Connell Ricardo Blei Pieter-Jan De Paepe
Aaron T. (4-town) Topher Ngo Maikel Nieuwenhuis Aaron De Veene
Tea Young (4-town) Graysoon Villanueva Lucas van den Elshout Andres Vercoutere
Aaron Z. (4-town) Josh Levi Kiefer Zwart Matteo Heyrman
Mr. Gao James Hong Franky Rampen Leo Brant
Mr. Kieslowski Sasha Roiz Huub Dikstaal Thomas Cordie
Devon Addie Chandler Maikel Nieuwenhuis Matteo Heyrman
Stacy Frick Lily Sanfelippo Julia Wolda Lani Lauwers

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]