Portaal:Scouting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portaal Scouting

WikiProject Scouting Netherlands.png

Scouting is de grootste internationale jeugdorganisatie, met wereldwijd meer dan 40 miljoen leden, verdeeld over zo'n 217 landen. Tot 1974 werd gesproken over de termen padvinderij en verkennerij, maar in het kader van internationalisering en de fusie tot Scouting Nederland zijn deze termen in onbruik geraakt. Scouting werd in 1907 opgericht door Robert Baden-Powell, een Britse legerofficier, als hij met een groepje jongeren gaat kamperen op Brownsea Island, een eilandje aan de zuidkust van Engeland. De jongeren vertellen dit door, waardoor in heel Engeland, en later over heel de wereld, scoutinggroepen worden opgericht, die erop uit zijn jongeren fysiek en mentaal klaar te maken voor een leven in de maatschappij.

Lees meer over scouting...
Robert Baden-Powell


Artikel van de maand

Scouting wil er zijn voor iedereen en om die reden bestaan al vele tientallen jaren initiatieven voor mensen met een handicap. Zowel binnen Scouting Nederland als Scouts en Gidsen Vlaanderen bestaan dergelijke initiatieven om scouting toegankelijk te maken voor jongeren met een handicap.

Deze Bijzondere Eisen-groeperingen of afdelingen heten in Nederland de Blauwe Vogels, in Vlaanderen gaat het om AKABE. Deze speltakken/takken tellen in Nederland zo'n 70 groepen, in Vlaanderen gaat het om zo'n 45 afdelingen.

In Nederland bestaat naast de Blauwe Vogels ook een aparte zelfstandige organisatie die zich inzet voor de doven en die nog maar in 2005 werd opgericht: Scouting Doven Nederland.

Wist je dat...

  • ...Scouting Sunrise in 2010 de 2e eeuw van scouting inleidde?. Overal ter wereld werd de eerste zonsopgang gevierd die 100 jaar geleden het allereerste kamp (1 - 8 augustus 1907) van Robert Baden-Powell inluidde op Brownsea Island.
  • ...Het binnen bepaalde landen gebruikelijk is (in navolging van de indianen) de scoutsleden een totemnaam te geven op basis van hun karaktertrekken?
  • ...Steve Fossett, vooral bekend omwille van zijn ballonvlucht om de wereld, al jaren een trouwe scout is?
  • ... Scouting de grootste internationale jeugdorganisatie is, met wereldwijd meer dan 38 miljoen leden, verdeeld over zo'n 217 landen?
  • Gewenst

    Stafverkennen - Basispijlers - Kapoenenverhaal- Kabouterverhaal- SGP_scoutsfederatie -


    Andere portalen