Portaal:Vlaggen en wapens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Vlaggen

Een vlag (of dundoek) is een stuk textiel bedoeld om een bepaald signaal of een bepaalde boodschap uit te drukken en wordt normaal gesproken aan een vlaggenpaal, -mast of -stok gevlogen. Een vlag kan in combinatie met een wimpel gevoerd worden. In eerste instantie werden vlaggen gecreëerd voor het doorgeven van signalen (de semafoor) en als de identificatie van de drager. Ter onderscheid werd een vlag vaak voorzien van symbolen. (Lees verder)

Wapens

Een wapen is een kleurig merkteken dat is verbonden aan een familie of een andere groep bij elkaar horende mensen. Traditioneel werd het wapen gedragen op het schild, de helm, het dekkleed voor het paard en mogelijk op andere herkenbare plaatsen zodat de herkenbaarheid van de groep in een veldslag gewaarborgd was en eigendommen duidelijk aan de persoon gebonden. Tegenwoordig wordt het wapen ook vaak gebruikt als een symbool van een land, stad, gemeente, waterschap of provincie. (Lees verder)

Artikels over vlaggen op Wikipedia

Op Wikipedia worden duizenden vlaggen beschreven in aparte artikels. Elk artikel behandelt idealiter minstens de symboliek, het ontwerp, de geschiedenis en de vlaginstructie van een vlag. Een goed beginpunt voor een virtuele toer door deze artikels is de categorie:Vlag. Behalve deze individuele artikels zijn er ook veel overzichtsartikels. Het algemene overzichtsartikel is Vlaggen van de wereld. Andere overzichtsartikels geven bijvoorbeeld een overzicht van historische vlaggen, een lijst van de vlaggen die in een bepaald land gebruikt worden (zie Vlaggen per land), een overzicht van de vlaggen van provincies, departementen en deelstaten in een bepaald land (zie Vlaggen van subnationale entiteiten) of een dergelijk overzicht van gemeentevlaggen (zie Vlaggen van gemeenten). Zie Vlaggen van A tot Z voor alle bestaande vlagartikelen op Wikipedia.

Artikels over wapens op Wikipedia

Op Wikipedia wordt een groeiend aantal wapens beschreven in aparte artikels. Elk artikel behandelt idealiter minstens de historie, de symboliek en de ontwerpdetails van een wapen. Een goed beginpunt voor een virtuele toer door deze artikels is de categorie:Wapen (heraldiek). Behalve deze individuele artikels is er ook een groeiend aantal overzichtsartikels. Het algemene overzichtsartikel is Heraldische wapens van de wereld. Andere overzichtsartikels geven bijvoorbeeld een overzicht van historische wapens of een overzicht van de wapens van provincies, departementen en deelstaten in een bepaald land (zie Heraldische wapens van subnationale entiteiten). Het artikel Heraldiek behandelt de wetenschap die zich bezighoudt met de betekenis en geschiedenis van wapens. Zie Wapens van A tot Z voor alle bestaande wapenartikelen op Wikipedia.

Overzichtsartikels over vlaggen

Overzichtsartikels over wapens

Artikel van de dag

Vlag van Oekraïne

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee gelijke horizontale banen in de kleuren blauw (boven) en geel. Op 24 augustus 1991 verklaarde Oekraïne zich onafhankelijk van de Sovjet-Unie, waarna op 4 september van dat jaar de blauw-gele vlag formeel werd aangenomen en vanaf het Oekraïense parlementsgebouw werd gehesen.

De symbolische betekenis die men tegenwoordig in Oekraïne aan de kleuren geeft is de weerspiegeling van de uitgestrekte graanvelden onder de blauwe Oekraïense hemel. Deze breedgedragen symboliek is echter pas gedurende de tweede helft van de negentiende eeuw bedacht door nationalisten die een uitleg wilden voor de kleuren van de vlag. Blauw en geel werden namelijk al eeuwenlang gebruikt in de heraldiek van de gebieden die nu tot Oekraïne behoren. Doorheen de geschiedenis hebben beide kleuren dan ook belangrijke symbolische rollen gespeeld, met name als symbolen van het Hoogmiddeleeuwse vorstendom Galicië-Wolynië en later de streek rond Lemberg, alsmede als symbool van de Kozakken die in de 18e eeuw samen met Zweden tegen Rusland vochten. Later waren blauw en geel de kleuren van Oekraïense staten die zich in de periode 1917-1919 kortstondig konden handhaven.

Als deelrepubliek van de Sovjet-Unie had Oekraïense SSR geen blauw-gele vlag, maar een vlag gebaseerd op de Sovjet-vlag ... (Lees verder)

Volledig overzicht

Afbeelding van de dag


Het wapen van Servië toont een witte tweekoppige adelaar op een rood schild onder een kroon.

Volledig overzicht

Vlaggen van subnationale entiteiten

Wapens van subnationale entiteiten

Vlaggen van historische staten

Wapens van historische staten

Wist je dat...

Vlag van Palau
...de gele cirkel in de vlag van Palau de maan symboliseert?

...Hongkong een nieuwe vlag kreeg toen in 1997 de soevereiniteit over het gebied werd overgedragen van het Verenigd Koninkrijk naar de Volksrepubliek China?

...de vlag van Transnistrië is gebaseerd op de vlag die Moldavië gebruikte toen dat land tot de Sovjet-Unie behoorde?

Volledig overzicht

Nieuwe artikelen

Dit kan beter

Gewenste artikels

Vlaggen

Duikvlag (en) · Gevlamde vlag (de) · Het zwart-rood-geel (de) · Heteroseksuele vlag (en) · Refugee Nation vlag (en) · Vlag van de Aborigines (en) · Vlag van Almería (es) · Vlag van Boekarest · Vlag van Córdoba (Spanje) (es) · Vlag van de Federale gebieden · Vlag van Gran Canaria (es) · Vlag van Groot-Londen (en) · Vlag van Ibiza (de/es) · Vlag van de planeet Aarde (en/zh) · Vlag van São Paulo (stad) (pt/es) · Vlag van Seine-Saint-Denis · Vlag van Tanganyika (en) · Vredesvlag (en)

Heraldiek

Concessiewapen · doorsneden · heraldische courtoisie · Mispelbloem (de) · Wapenbanier (en/de) · Wapen van Berlijn (en/de) · Wapen van Engeland (en) · Wapen van Frans-Guyana (en/fr) · Wapen van Hamburg (en/de) · Wapen van kraj Krasnodar (ru) · Wapen van Luxemburg (provincie) · Wapen van Rijnland-Palts (en/de) · Wapen van Sleeswijk-Holstein (en/de) · Wapen van Tristan da Cunha (en) · Wapen van Voorne aan Zee · Wapen van Wallonië

Categorieën

Etalage

Vlag van Australië (26 september 2007)

Help mee!

Opmerking Help mee! Kijk bijvoorbeeld eens op de lijst van gewenste artikelen, de lijst van de te verbeteren artikelen, of meld je aan bij het Wikiproject Heraldiek.

Nuttige links

Externe links, geschikt als bron