Portaal:Vlaggen en wapens

Vlaggen

Een vlag (of dundoek) is een stuk textiel bedoeld om een bepaald signaal of een bepaalde boodschap uit te drukken en wordt normaal gesproken aan een vlaggenpaal, -mast of -stok gevlogen. Een vlag kan in combinatie met een wimpel gevoerd worden. In eerste instantie werden vlaggen gecreëerd voor het doorgeven van signalen (de semafoor) en als de identificatie van de drager. Ter onderscheid werd een vlag vaak voorzien van symbolen. (Lees verder)
Wapens

Een wapen is een kleurig merkteken dat is verbonden aan een familie of een andere groep bij elkaar horende mensen. Traditioneel werd het wapen gedragen op het schild, de helm, het dekkleed voor het paard en mogelijk op andere herkenbare plaatsen zodat de herkenbaarheid van de groep in een veldslag gewaarborgd was en eigendommen duidelijk aan de persoon gebonden. Tegenwoordig wordt het wapen ook vaak gebruikt als een symbool van een land, stad, gemeente, waterschap of provincie. (Lees verder)
Artikels over vlaggen op Wikipedia
Op Wikipedia worden duizenden vlaggen beschreven in aparte artikels. Elk artikel behandelt idealiter minstens de symboliek, het ontwerp, de geschiedenis en de vlaginstructie van een vlag. Een goed beginpunt voor een virtuele toer door deze artikels is de Categorie:Vlag. Behalve deze individuele artikels zijn er ook veel overzichtsartikels. Het algemene overzichtsartikel is Vlaggen van de wereld. Andere overzichtsartikels geven bijvoorbeeld een overzicht van historische vlaggen, een lijst van de vlaggen die in een bepaald land gebruikt worden (zie Vlaggen per land), een overzicht van de vlaggen van provincies, departementen en deelstaten in een bepaald land (zie Vlaggen van subnationale entiteiten) of een dergelijk overzicht van gemeentevlaggen (zie Vlaggen van gemeenten). Zie Vlaggen van A tot Z voor alle bestaande vlagartikelen op Wikipedia.
Artikels over wapens op Wikipedia
Op Wikipedia wordt een groeiend aantal wapens beschreven in aparte artikels. Elk artikel behandelt idealiter minstens de historie, de symboliek en de ontwerpdetails van een wapen. Een goed beginpunt voor een virtuele toer door deze artikels is de Categorie:Wapen (heraldiek). Behalve deze individuele artikels is er ook een groeiend aantal overzichtsartikels. Het algemene overzichtsartikel is Heraldische wapens van de wereld. Andere overzichtsartikels geven bijvoorbeeld een overzicht van historische wapens of een overzicht van de wapens van provincies, departementen en deelstaten in een bepaald land (zie Heraldische wapens van subnationale entiteiten). Het artikel Heraldiek behandelt de wetenschap die zich bezighoudt met de betekenis en geschiedenis van wapens. Zie Wapens van A tot Z voor alle bestaande wapenartikelen op Wikipedia.
Overzichtsartikels over vlaggen
Vlaggen van de wereld · Vlaggen van A tot Z · Historische vlaggen · Handelsvlaggen van de wereld · Marinevlaggen van de wereld · Vlaggen van niet-erkende staten · Vlaggen van internationale organisaties · Vlaggen per land · Vlaggen van afhankelijke gebieden · Vlaggen van subnationale entiteiten · Vlaggen van gemeenten · Taalvlaggen
Overzichtsartikels over wapens
Heraldische wapens van de wereld · Wapens van A tot Z · Historische wapens · Wapens van afhankelijke territoria · Wapens van subnationale entiteiten · Nederlandse gemeenten · voormalige gemeenten: Drenthe · Friesland · Gelderland · Groningen · Limburg · Noord-Brabant · Noord-Holland · Overijssel · Utrecht · Zeeland · Zuid-Holland · Nederlandse gemeenten · Lijst van wapens van Nederlandse waterschappen · Nederlandse heerlijkheidswapens

Het huidige embleem van Frankrijk is sinds 1953 een symbool van Frankrijk geweest, hoewel het geen legale status heeft als het wapen van Frankrijk. Het staat op de voorkant van het Franse paspoort en werd vanaf 1912 oorspronkelijk gebruikt door het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken voor gebruik bij diplomatieke en consulaire gezantschappen. Het ontwerp is gemaakt door de beeldhouwer Jules-Clément Chaplain.
In 1953 kreeg Frankrijk een verzoek van de Verenigde Naties voor een afbeelding van haar nationale wapen om naast de wapens van andere landen in de vergaderzaal op te hangen. Een commissie droeg Robert Louis (1902-1965), een wapenkenner, op om een versie van het ontwerp van Chaplain te maken. Dit leidde voor de republiek echter niet tot de aanname van een officieel wapenschild. (Lees verder)
Vlaggen van subnationale entiteiten
België: Brussel · Vlaanderen · Wallonië · Antwerpen · Limburg · Luik · Luxemburg · Alle
Duitsland: Baden-Württemberg · Beieren · Berlijn · Brandenburg · Bremen · Hamburg · Alle
Nederland: Drenthe · Flevoland · Friesland · Gelderland · Groningen · Limburg · Gemeenten · Steden en dorpen · Alle
Verenigd Koninkrijk: Engeland · Noord-Ierland · Schotland · Wales · Cornwall · Alle
Verenigde Staten: Alabama · Alaska · Arizona · Arkansas · Californië · Colorado · Alle
Wapens van subnationale entiteiten
België: Brussel · Vlaanderen · Antwerpen · Henegouwen · Limburg · Luik · Namen · Alle
Duitsland: Baden-Württemberg · Beieren · Bremen · Hessen · Noordrijn-Westfalen · Saksen · Alle
Mexico: Aguascalientes · Baja California · Baja California Sur · Campeche · Chiapas · Chihuahua · Alle
Nederland: Drenthe · Flevoland · Friesland · Gelderland · Groningen · Limburg · Alle
Verenigde Staten: Alabama · Alaska · Arizona · Arkansas · Californië · Colorado · Alle
Vlaggen van historische staten

Wapens van historische staten


...het wapen van Geertruidenberg en het wapen van Gent de enige wapens zijn die in een Hollandse tuin worden afgebeeld?
...de gemeente Sittard-Geleen sinds de oprichting in 2001 nog steeds geen gemeentewapen heeft?
Nieuwe artikelen
- Vlaggenkunde
Vlag van de Republiek Molossia · Vlag van Laag-Soeren · Vlag van Nieuw-Rusland · Vlag van Quito · Vlag van Padanië · Disability vlag · Heteroseksuele vlag · Refugee Nation-vlag · Vlag van de Federale gebieden · Flags of the World · Vlag van Montréal · Vlag van Toronto · Vlag van Tampa · Vlag van Indianapolis · Vlag van Brooklyn · Vlag van Albany (New York) · Vlag van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal · Vlag van de West-Europese Unie · Vlag van de Orde van Malta · Vlag van Santiago (Chili) · Vlag van Seborga · Vlag van de Straat Torres-eilanders · Vlag van Tbilisi · Vlag van Tuamotu · Vlag van Belgrado · Vlag van Pittsburgh · Vlag van São Paulo (stad) · Vlag van Angus · Vlag van Región Autónoma de la Costa Caribe Norte · Vlag van San Francisco · Vlag van Nunatsiavut · Druzische vlag · Vlag van Ambazonië · Boeddhistische vlag · Assyrische vlag · Green Ensign · Vlag van Liberland · Vlag van Cape Bretoneiland · Vlag van Voorne aan Zee
- Heraldiek
Wapen van Vlaams-Brabant · Wapen van Quito · Belgische leeuw (heraldiek) · Wapen van Wallonië · Wapen van Albany (New York) · Wapen van de Oranje Vrijstaat · Wapen van de Elzas · Wapen van Wapse · Wapen van Jakarta · Wapen van Lede en Oudewaard · Wapen van Xàtiva · Wapen van Noordrijn-Westfalen · Wapen van Dijk en Waard
Dit kan beter
- Vlaggenkunde
- Disability vlag - Vlag van Noord-Ierland - Vlag van Valencia - Vlag van Yucatán - Vlag van de planeet Mars
- Heraldiek
Gewenste artikelen
- Vlaggenkunde
Anarchistische symboliek (de/en) · Canadese paal (en) · Defacement (en) · Duikvlag (en) · Fimbriatie (en) · Gevlamde vlag (de) · Maple leaf (symbool) (en/fr) · Plein van de Nationale Vlag (az/en) · Pennon (de/en) · Spaanse fess (en) · Vexiloide (en/es) · Vredesvlag (en) · Wapenbanier (en/de) · Wit-rood-witte vlag (be/uk) · Het zwart-rood-geel (de) · Vlag van Acadië (fr) · Vlag van Boekarest · Vlag van de Irokezen (en) · Vlag van de Métis (en/ca) · Vlag van Navajo (en) · Vlag van de planeet Aarde (en/zh)
- Heraldiek
Concessiewapen · doorsneden · heraldische courtoisie · Mispelbloem (de) · Wapen van Berlijn (en/de) · Wapen van Bretagne (fr) · Wapen van Creil · Wapen van de Duitstalige Gemeenschap (en) · Wapen van Engeland (en) · Wapen van Frans-Guyana (en/fr) · Wapen van Hamburg (en/de) · Wapen van kraj Krasnodar (ru) · Wapen van Luxemburg (provincie) · Wapen van Rijnland-Palts (en/de) · Wapen van Sleeswijk-Holstein (en/de) · Wapen van Tristan da Cunha (en) · Wapen van Voorne aan Zee
Categorieën
Etalage
Vlag van Australië (26 september 2007)
Help mee!
Help mee! Kijk bijvoorbeeld eens op de lijst van gewenste artikelen, de lijst van de te verbeteren artikelen, of meld je aan bij het Wikiproject Heraldiek.
Nuttige links
|
|