Vlag van Noord-Ierland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Noord-Ierland
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van het Verenigd Koninkrijk
Details
Bijnaam Union Jack
Gebruik Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land? Nationale vlag
Verhouding 1:2
Aangenomen 1972
Ontwerp Een symmetrisch recht rood kruis met witte randen op een blauw veld met daaronder een asymmetrisch schuin rood kruis met witte randen
Kleuren Blauw
Wit
Rood
Jurisdictie Noord-Ierland
Overige vlaggen
Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag? Voormalige vlag van Noord-Ierland (1924–1953) (1:2)
Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag? Voormalige vlag van Noord-Ierland (1953-1972), maar nog wel vaak gebruikt (1:2)
Vexillologisch symbool voor een andere vlag die gelijkwaardig is? Vlag van Sint-Patrick
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

Er is sinds 1972 geen vlag die de officiële vlag van Noord-Ierland genoemd kan worden. In 1953 kreeg Noord-Ierland wel een officiële vlag, maar toen het Parlement van Noord-Ierland in 1972 werd opgeschort en in 1973 werd afgeschaft, werd de vlag buiten gebruik gesteld. Tijdens officiële gebeurtenissen gebruikt men nu in Noord-Ierland de Union Flag, die ook door de in 1998 ingestelde Assemblee voor Noord-Ierland wordt gebruikt. Alleen tijdens sportevenementen zoals de Commonwealth Games heeft de vlag nog een status.

De Ulster Banner, zoals de vlag die tussen 1953 en 1972 de vlag van Noord-Ierland was ook genoemd wordt, bestaat uit het Kruis van Sint-Joris op een wit veld (zoals in de vlag van Engeland). In het midden van het kruis staat een rode hand (het wapen van de provincie Ulster) in een zespuntige ster (verwijzend naar de zes gebieden van Noord-Ierland) onder een kroon. Noord-Ierse Unionisten gebruiken deze vlag nog steeds, terwijl de Iers-republikeinen de vlag van Ierland gebruiken.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Flags of Northern Ireland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.