Vlag van het Brits Indische Oceaanterritorium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Brits Indische Oceaanterritorium
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van het Brits Indische Oceaanterritorium
Details
Gebruik Vexillologisch symbool voor een civiele vlag en dienstvlag te land, handels- en dienstvlag ter zee? Nationale vlag van het Brits Indische Oceaanterritorium
Verhouding 1:2
Aangenomen 8 november 1990
Ontwerp Blauw vaandel, met de Union Jack in het kanton met 7 witte golven. Rechts vinden we een palmboom met een kroon over terug.
Kleuren Blauw

Rood
Wit

Jurisdictie Brits Indische Oceaanterritorium
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van het Brits Indische Oceaanterritorium werd aangenomen op 8 november 1990. De vlag komt overeen met die van vrijwel alle andere Britse afhankelijke gebieden voor wat betreft de opname van de vlag van het Verenigd Koninkrijk in het kanton. De palm in combinatie met de kroon, aan de rechterzijde van de vlag, is het symbool van het territorium. De oorsprong of bedoeling van de golvende banen is onbekend (al is het waarschijnlijk dat ze de oceaan voorstellen), en de opname ervan in de vlag is een breekpunt met het traditionele ontwerp van vlaggen van Britse afhankelijke gebieden.

Aangezien burgers het Brits Indische Oceaanterritorium niet mogen bezoeken, is het weinig duidelijk waar en wanneer de vlag gebruikt wordt. De eilanden zijn momenteel enkel in gebruik als Amerikaanse militaire basis.

Historische vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1990 werd een iets andere versie van de vlag gevoerd:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]