Vlag van Algerije

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land, handels- en dienstvlag ter zee? Vlag van Algerije (verhouding 2:3)
Vexillologisch symbool voor een militaire vlag ter zee? Marinevlag van Algerije (verhouding 2:3)

De nationale vlag van Algerije bestaat uit twee gelijke verticale banen, groen en wit, en bevat in het centrum een rode wassende maan en een ster. De marinevlag ziet er hetzelfde uit, maar toont linksboven twee gekruiste ankers.

Symboliek[bewerken | brontekst bewerken]

Het wit van de vlag staat voor zuiverheid, terwijl groen voor de islam staat. De wassende maan en de ster vormen gecombineerd een islamitisch symbool. Het rood staat voor het bloed dat in de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog is vergoten om de Algerijnse onafhankelijkheid te bereiken.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

De hoogte-breedteverhouding van de vlag is 2:3. De linkerhelft van de vlag is groen, de rechterhelft wit.

De halve maan en de ster zijn in het midden van de vlag geplaatst, waarbij de ster een kwart van de hoogte inneemt en de halve maan de helft. De bovenste en onderste punt van de ster bevinden zich op dezelfde hoogte als de uiteinden van de halve maan.

Constructietekening

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag? Vlag van Algerije, 1958-1962

De vlag werd officieel in gebruik genomen op 3 juli 1962 toen het land onafhankelijk werd van Frankrijk. Ze is gelijkaardig aan de vlag die sinds 1958 door de regering in ballingschap van het Nationale Bevrijdingsfront (Front de Libération Nationale, FLN) werd gebruikt.

De vlag is geïnspireerd op de 19e-eeuwse standaard van Abd el-Kader. De standaard van Abd el-Kader bestond uit twee even brede verticale banden in de kleuren groen en wit.

Historische vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Flags of Algeria van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.