Vlag van Tanzania

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Tanzania (ratio 2:3)

De vlag van Tanzania werd aangenomen in 1964, het jaar dat het land ontstond uit het samengaan van Tanganyika met de Volksrepubliek Zanzibar en Pemba. De vlag is diagonaal verdeeld door een geel-zwart-gele band. De linkerbovenhoek is groen, de rechteronderhoek is blauw.

Zoals de naam van het land een combinatie is van Tanganyika en Zanzibar, zo is de vlag een samensmelting van de vlaggen van deze voormalige staten. De vlag van Tanganyika is horizontaal gestreept in de kleuren groen-geel-zwart-geel-groen. De vlag van Zanzibar was tot 1964 een horizontaal gestreepte driekleur in zwart-geel-blauw. Sinds januari 2005 gebruikt Zanzibar een blauw-zwart-groene driekleur met in het kanton de Tanzaniaanse vlag.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag Periode Functie Beschrijving
1893-1919 Vlag van Duits Oost-Afrika Horizontale zwart-wit-rode velden met de Duitse Reichsadler in een witte cirkel in het midden.
1919–1961 Vlag van het Tanganyika-gebied Een Brits Rood vaandel met het embleem van het Britse Mandaatgebied (een Brits UN Trust Territory na 1946) gecentreerd op de buitenste helft van de vlag.
1961–1964 Vlag van Republiek Tanganyika Een groen veld met een goudgerande zwarte horizontale band in het midden.
1896–1963 Vlag van het Sultanaat Zanzibar (Britse protectoraat) Een effen rood veld.
1963–1964 Vlag van het Sultanaat Zanzibar Een rood veld met in het midden een groene schijf met in het midden twee gele kruidnagels.
januari - april 1964 Vlag van de Volksrepubliek Zanzibar en Pemba Een horizontale Driekleur van blauw, zwart en groen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]