Naar inhoud springen

Vlag van Cornwall

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Cornwall
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Cornwall
Details
Bijnaam St Piran's Flag, Baner Peran, An Gwynn ha Du
Gebruik Vexillologisch symbool voor een civiele vlag en dienstvlag te land? Regionale vlag
Verhouding 3:5
Aangenomen 19e eeuw
Ontwerp Een zwarte achtergrond met een gecentreerd wit kruis
Kleuren Zwart
Wit
Jurisdictie Cornwall
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Cornwall, ook Saint Piran's Flag genoemd, bestaat uit een wit kruis op een zwart veld. Saint Piran is de patroonheilige van de tinmijnwerkers én die van Cornwall. Hij stierf rond de 5e eeuw na Christus en wordt beschouwd als de beschermheilige van de tinmijnwerkers en Cornwall in het algemeen. De vlag toont een wit kruis op een zwarte achtergrond. In het Cornisch heet de vlag Baner Peran, in het Engels Saint Piran's Flag. De eerste schriftelijke verwijzing naar de vlag als het banier van Cornwall was in 1838. De vlag wordt beschouwd als het vaandel van het Cornisch schiereiland en zijn inwoners als mensen met Keltische wortels. Het symboliseert niet het hertogdom Cornwall.

Gebruik vanaf de 20e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

De vlag van St.-Piran wordt voor sommige gebouwen gehesen.

Het wordt gehesen tijdens Cornisch bijeenkomsten zoals Gorsedh Kernow, St.-Piran's Day (5 maart), Trevithick's Day in Camborne (april), het 'Obby 'Oss Festival in Padstow (mei), de Furry Dance in Helston (mei) en tijdens Cornisch rugbywedstrijden.

Als voertuigsticker verschijnt de vlag vaak samen met het woord Kernow (Cornisch voor Cornwall).

De vlag wordt wereldwijd gebruikt als symbool van de Cornisch diaspora en door Cornisch organisaties buiten het Verenigd Koninkrijk. Binnen Cornwall gebruiken verschillende organisaties de vlag.

De vlag van St.-Piran werd ook gevoerd op het koninklijke schip Gloriana tijdens de 50e verjaardagsparade van de troonsbestijging van koningin Elizabeth II in juni 2012, een van de eerste officiële gelegenheden waarbij de vlag verscheen naast de vlaggen die andere delen van het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigen (Engeland, Schotland, Noord-Ierland, Wales en Londen).

Oorsprong en vroeg gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De werkelijke oorsprong en het vroege gebruik van de vlag is onduidelijk, hoewel er talloze theorieën bestaan.

Over het algemeen wordt aangenomen dat St.-Piran in Ierland of Wales is geboren en van daaruit naar Cornwall is gekomen. Of en hoe hij het motief van deze vlag heeft gebruikt is niet bewezen.

Er wordt beweerd dat de vlag al voor 1188 werd gebruikt tijdens de kruistochten. Verder beschrijft de Encyclopædia Britannica een gebruik van de vlag door de Cornisch divisie tijdens de Slag bij Azincourt in 1415. In zijn vierdelige werk, The Parochial History of Cornwall (1838), stelt de Cornisch schrijver, ingenieur en politicus Davies Gilbert.

een wit kruis op een zwarte achtergrond, dat vroeger het vaandel van St.-Perran en het vaandel van Cornwall was; waarschijnlijk een verwijzing naar het zwarte erts en het witte metaal tin

Hij liet echter geen verslag van zijn onderzoek achter en verwees alleen naar zijn geheugen.

De eerste afbeelding van de vlag als Cornisch symbool staat in een raam in Westminster Abbey in Londen. Het werd in 1888 onthuld ter nagedachtenis aan de Cornisch uitvinder en ingenieur Richard Trevithick. Het raam toont bovenaan Michaël en daaronder negen Cornisch heiligen in rijen: Piran, Petroc, Pinnock, Germanus, Julianus, Cyriacus, Constantijn, Nonna en Geraint. Het hoofd van Piran lijkt Trevithick voor te stellen en de figuur draagt de vlag van St.-Piran.

Sommige bronnen suggereren een verband tussen de vlag die wordt toegeschreven aan Sint-Piran en de oude vlag van Bretagne. Het is de kleurenomkering van de vlag van Sint-Piran. Beide lijken ook op de vlag van de Welshe beschermheilige David, die een geel kruis op een zwarte achtergrond toont. Over het algemeen wordt aangenomen dat er nauwe historische banden zijn tussen Bretagne, Wales en Cornwall vanwege de Keltische bevolking.

Sommige familiewapens uit Bretagne en andere regio's van het huidige Frankrijk hebben ook een wit kruis op een zwarte achtergrond als basismotief. Concrete verbanden tussen St.-Piran, de aan hem toegeschreven vlag en de wapenschilden van het Europese vasteland die op deze vlag lijken, zijn echter onzeker. Sommige Cornisch familiewapens zouden met Cornisch migranten van hogere rang in het 1e of 2e millennium n.Chr. mee gereisd kunnen zijn naar wat nu Frankrijk is. AD naar wat nu Frankrijk is. De achternaam Saint Peran uit Bretagne, wiens wapen in de 15e eeuw een wit kruis op een zwarte achtergrond afbeeldt, kan worden gebruikt om werkelijke of vermeende verwijzingen naar St.-Piran vast te stellen, die ongeveer 1000 jaar eerder in Cornwall leefde.

Soortgelijke familiewapens uit Bretagne en andere regio's van het huidige Frankrijk[bewerken | brontekst bewerken]

In de 15e eeuw na Christus werd in het wapen van de Bretonse familie Saint-Peran een wit kruis pattée op een zwarte achtergrond afgebeeld.

Sommige andere familiewapens uit Bretagne en andere regio's in het huidige Frankrijk lijken ook erg op de vlag van St.-Piran:

  • Geoffroy le Borgne uit Bretagne; beschrijving: "de sable à croix d'argent".
  • Brunet de la Besse uit de Périgord (tegenwoordig Zuidwest-Frankrijk); beschrijving: "D'azur, à la croix d'argent".
  • Wapen van de Arnèke-familie uit het huidige noordoosten van Frankrijk in de buurt van Duinkerke
  • Rouvroy de Saint-Simon uit Picardië (het huidige noordoosten van Frankrijk); beschrijving: "De sable à la croix d'argent chargée de cinq coquilles".

Afbakening van de vlag van het hertogdom Cornwall[bewerken | brontekst bewerken]

De vlag van St.-Piran symboliseert niet het hertogdom Cornwall, dat wordt beschouwd als een bezitting van de Britse monarchie en niet identiek is aan het schiereiland en graafschap Cornwall. Het hertogdom Cornwall heeft de volgende vlag: