Vlag van Bretagne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Bretagne
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Bretagne
Details
Verhouding 2:3
Aangenomen jaren 1920
Ontwerper Morvan Marchal
Kleuren Zwart

Wit

Jurisdictie Bretagne
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Bretagne (Bretons: Gwenn-ha-du) bestaat uit negen zwarte en witte horizontale strepen, waarvan de witte iets hoger zijn dan de zwarte. In het kanton staan elf hermelijnstaarten. De vlag wordt Gwenn-ha-du genoemd, Bretons voor 'wit en zwart'.

De vlag wordt in geheel Bretagne en in het departement Loire-Atlantique (in de regio Pays de la Loire, tot 1941 ook tot Bretagne behorend) gebruikt. Tot enkele decennia geleden werd de vlag als een uiting van separatisme gezien, maar tegenwoordig maakt vrijwel iedereen in Bretagne en Loire-Atlantique er gebruik van (zonder politieke motieven). De vlag wappert ook aan overheidsgebouwen. Er zijn geen specificaties vastgelegd, dus het ontwerp kan enigszins variëren.

Symboliek[bewerken | brontekst bewerken]

De strepen vertegenwoordigen de negen deelgebieden van het historische hertogdom Bretagne. De zwarte strepen staan voor de Franstalige en Gallischtalige gebieden Dol, Nantes, Rennes, Saint-Malo en Saint-Brieuc. De witte strepen staan voor de Bretonstalige gebieden Léon, Cornouaille, Trégor en Vannes. Het kanton is gebaseerd op het wapen van het hertogdom Bretagne, dat uit een wit veld met hermelijnstaarten bestond.

De vlag werd in 1923 ontworpen door leden van verschillende politieke en culturele organisaties. Het ontwerp is gebaseerd op het wapen van het historische Bretonse hertogdom. De vormgeving is afgeleid van de vlag van de Verenigde Staten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]