Vlag van Frans-Guyana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Frans-Guyana
Details
Verhouding 2:3
Aangenomen 15 feb 1794
Kleuren Blauw
Wit
Rood
Jurisdictie Frans-Guyana
Overige vlaggen
Vexillologisch symbool voor een vlagvoorstel? Vlag van de onafhankelijkheidsbeweging
Wapen van Frans-Guyana
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De officiële vlag van Frans-Guyana is de nationale vlag van Frankrijk. Er is echter wel een eigen onofficiële vlag in gebruik. Deze bestaat uit een wit veld met daarop het logo van de regio. Dit logo toont een gele ster in een blauw veld (dat de lucht symboliseert), boven een oranje figuur in een geel bootje dat voor een groene achtergrond en op twee oranje golven afgebeeld is. Boven het logo staat GUYANE, eronder LA REGION.

Onofficiële vlag[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 is door de departementale raad van Frans-Guyana de geel-groene vlag aangenomen als officiële vlag voor Frans-Guyana. Door de Franse regering is tegen de beslissing geprotesteerd, en is gesteld dat een departement alleen de Franse vlag mag voeren. In 2015 is de beslissing teruggedraaid, en is alleen de Franse vlag een officiële vlag.[1]

Deze beslissing geldt niet voor sportorganisaties of organisaties die niet tot de overheid behoren. Door het Frans-Guyaans voetbalelftal wordt de geel-groene vlag gebruikt.[2][3] De onafhankelijkheidsbeweging maakt ook gebruik van de Onofficiële vlag.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]