Naar inhoud springen

Vlag van Paraguay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Paraguay
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag?Vexillologisch symbool voor een tweezijdige vlag, waarvan de zijden ongelijk zijn? Vlag van Paraguay
Details
Gebruik Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land en ter zee? Nationale vlag
Verhouding 11:20
Aangenomen 1842 (originele vlagonderwerp)
2013 (huidige vlagonderwerp)
Ontwerp Horizontale driekleur met een verschillend embleem in de witte baan aan de voor- en de keerzijde
Kleuren Rood
Wit
Blauw
Zwart
Groen
Geel
Spreuk Republica del Paraguay
Jurisdictie Paraguay
Overige vlaggen
Vexillologisch symbool voor de keerzijde van een tweezijdige vlag? Keerzijde van de vlag
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Paraguay werd aangenomen in 1842. De emblemen en afmetingen zijn door de eeuwen heen verschillende keren veranderd. Het embleem op de keerzijde van de vlag verschilt van dat op de voorzijde.

De Paraguayaanse vlag heeft drie horizontale banen: een rode, een witte en een blauwe. De kleuren van deze driekleur werden beïnvloed door de Franse Tricolore, die als een symbool van de vrijheid gezien werd. De kleuren zijn erg belangrijk voor de Paraguayaanse bevolking.

De Paraguayaanse vlag zonder wapen is als bijna identiek aan de Nederlandse vlag.

Het rood staat voor het patriottisme, de heldenmoed, gelijkheid en gerechtigheid. Het wit staat voor puurheid, de unie en de vrede. Het blauw staat voor de rust, liefde, kennis en vrijheid.

Aan de voorzijde van de vlag staat het nationale wapenschild: een vijfpuntige ster binnenin een groene cirkel, met daarrond de woorden 'República del Paraguay'. De ster symboliseert de dag van onafhankelijkheid, 14 mei 1811.

Aan de andere kant van de vlag staan een leeuw en de nationale leus Paz y Justicia.

Geus van Paraguay

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste vermelding van de rode, witte en blauwe driekleur dateert van 15 augustus 1812, toen deze werd gehesen in Asunción met een wapenschild in het midden. De driekleur dateert uit 1806, toen de troepen van Paraguay witte, blauwe en rode vlaggen wapperden om Buenos Aires te steunen tegen de Britse invasie. Volgens een andere versie introduceerde dictator José Gaspar Rodríguez de Francia de vlag, gemodelleerd naar de Franse driekleur, omdat hij een bewonderaar van Napoleon was.

Er worden ook andere vlaggen genoemd voor de tussenliggende periode. Zo werd er op 17 juni 1811 voor de inhuldiging van het congres een vlag gehesen met de kleuren rood-geel-blauw en het wapen van de koning als embleem. Andere vlaggen waren een rood-wit-blauwe met een brede middenstreep en een blauwe vlag met een witte ster in de rechterbovenhoek.

De beeldverhouding werd verschillende keren gewijzigd. Het wapenschild werd veranderd in 1990 (voorkant) en 2013 (voor- en achterkant).