Vlag van Oldenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag? Vexillologisch symbool voor een civiele vlag en handelsvlag? Landesflagge (1774 – 1919) (ratio 3:5)

De Vlag van Oldenburg bestond uit een blauw veld met daarop een rood kruis. Vanaf 1773, toen Oldenburg opnieuw een zelfstandig graafschap werd, waren er verschillende vlaggen in gebruik.

Als civiele vlag en handelsvlag was een blauw vlag met daarop een Scandinavisch kruis in gebruik. Deze vlag bleef in gebruik tot 1919. De landesfarben konden als alternatieve vlag, in de vorm van een tweekleur in de kleuren blauw en rood, gebruikt worden.

Als staatsvlag werd een blauwe vlag met daarop een rood Sint-Joris kruis gebruikt. Toen Oldenburg in 1871 een deelstaat werd van het Duitse Keizerrijk, werd het staatswapen op de vlag geplaatst.

Na de novemberrevolutie werd Oldenburg evenals de andere Duitse staten een republiek. De vlag met het Scandinavisch kruis werd afgeschaft en als civiele- en handelsvlag kwam nu de vlag met het Sint-Joris kruis in gebruik. Op een verandering van het wapen na bleef de staatsvlag ongewijzigd.

Vlaggen in gebruik tijdens de monarchie[bewerken | brontekst bewerken]

Vlaggen in gebruik tijdens de republiek[bewerken | brontekst bewerken]