Vlag van Hessen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vexillologisch symbool voor een civiele vlag en handelsvlag? Vlag van Hessen
Vexillologisch symbool voor een dienstvlag te land en ter zee? Landesdienstflagge van Hessen

De vlag van Hessen bestaat uit twee horizontale banen in de kleuren rood boven wit. De vlag heeft een hoogte-breedteverhouding van 3:5, net als de vlag van Duitsland. De Landesdienstflagge is dezelfde vlag, maar dan met het wapen van de deelstaat in het midden. Op 31 december 1949 werd de vlag officieel aangenomen,[1] maar de verschillende Hessische staten gebruiken zeker sinds de napoleontische oorlogen vlaggen in de kleuren rood en wit. De kleuren zijn afkomstig uit het Wapen van Hessen, dat bestaat uit een rood en wit gestreepte leeuw op een blauw schild. De Duitse deelstaat Thüringen voert een vergelijkbaar wapen, de vlag van Thüringen heeft ook dezelfde kleuren als die van Hessen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het landgraafschap Hessen werd in 1567 verdeeld. Hierbij ontstonden vier linies, waarvan er twee tot aan het einde van de achttiende eeuw bleven bestaan: Hessen-Kassel en Hessen-Darmstadt. Een zijlinie van Hessen-Darmstadt, Hessen-Homburg, ontstond in 1622. In 1815 werd Hessen-Homburg net als de twee oudere linies volledig soeverein. In 1866, na de Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog, werden Hessen-Kassel en Hessen-Homburg door Pruisen geannexeerd. Samen met het hertogdom Nassau en de vrije stad Frankfort werden ze ondergebracht in de Pruisische provincie Hessen-Nassau. Hessen-Darmstadt bleef zelfstandig, eerst als lid van de Noord-Duitse Bond en na 1871 als deelstaat van het Duitse Keizerrijk. Na de val van de monarchie werd Hessen-Darmstadt tot volksstaat Hessen uitgeroepen.

Hessen-Darmstadt[bewerken | brontekst bewerken]

De vlag van Hessen-Darmstadt was een horizontale driekleur in de kleuren rood en wit met de verhouding 1:2:1. De vlag werd aangenomen in 1867.

Hessen-Kassel[bewerken | brontekst bewerken]

De vlag van Hessen-Homburg was twee horizontale banen in de kleuren rood en wit.

Hessen-Homburg[bewerken | brontekst bewerken]

De vlag van Hessen-Kassel was twee horizontale banen in de kleuren wit en rood.

Volksstaat Hessen[bewerken | brontekst bewerken]

De vlag van de Volksstaat Hessen was een horizontale driekleur in de kleuren rood en wit met de verhouding 1:2:1. De vlag werd aangenomen op 5 juli 1923.