Naar inhoud springen

Vlag van Saksen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vexillologisch symbool voor een civiele vlag? Vlag van Saksen (ratio 3:5).
Vexillologisch symbool voor een dienstvlag te land? Landesdienstflagge van Saksen (ratio 3:5).

De vlag van Saksen bestaat uit twee horizontale banen in de kleuren wit en groen. Op de Landesdienstflagge, die door de overheid van Saksen gebruikt wordt, is het Saksische wapen in het midden van de vlag geplaatst. De vlag werd op 3 oktober 1990 opnieuw aangenomen, tegelijk met de heroprichting van de Vrijstaat Saksen na de val van het communistische regime in de DDR.

De vlag in de Saksische grondwet

[bewerken | brontekst bewerken]

In artikel 2 van de Saksische grondwet worden de kleuren van de vlag gedefinieerd:

Die Landesfarben sind Weiß und Grün.

Artikel 4 stelt verder vast dat in de Sorbische delen van de deelstaat naast de Saksische vlag ook de Sorbische vlag gebruikt kan worden. In het Saksische deel van de historische regio Silezië geldt hetzelfde voor de Silezische vlag:

Im Siedlungsgebiet der Sorben können neben den Landesfarben und dem Landeswappen Farben und Wappen der Sorben, im schlesischen Teil des Landes die Farben und das Wappen Niederschlesiens gleichberechtigt geführt werden.

Voor 1815 werd door het Koninkrijk Saksen en het Keurvorstendom Saksen een vlag bestaande uit twee Horizontale banen in de kleuren zwart (boven) en geel (onder) gebruikt. Ook in de Pruisische provincie Saksen werd deze vlag gebruikt.

Vlag van Saksen
Landesdienstflagge van Saksen
Vlag van Saksen voor 1815

Historische vlaggen

[bewerken | brontekst bewerken]
Vlag van Keurvorstendom Saksen (1547-1806)
Vlag van Hertogdom Saksen (1547-1572)
Vlag van Koninkrijk Saksen