Vlag van de Sovjet-Unie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De vlag van de Sovjet-Unie was van 6 juli 1923 tot de oprichting van de Russische Federatie op 25 december 1991 een nationaal symbool van de Sovjet-Unie. De vlag toonde gedurende het eerste jaar het wapen van de Sovjet-Unie in het midden van een rode vlag met een hoogte-breedteverhouding van 1:2. Binnen een jaar verdween het wapen en werd een hamer- en sikkelsymbool met daarboven een goudomrande rode ster in het kanton van de vlag geplaatst. De hamer en sikkel staan voor de arbeiders resp. agrariërs. Het ontwerp is in de loop der tijd enige malen aangepast, al gaat het dan meestal om een andere beschrijving van de vlag; het basisontwerp bleef ongewijzigd. De achterzijde van de Sovjetvlag was egaal rood, dus zonder hamer, sikkel en ster. Behalve op het land werd de vlag ook als handelsvlag op zee gevoerd.

De rode kleur van de vlag is ontstaan gedurende de Franse Revolutie en gebruikt door de Parijse Commune waardoor zij 'macht aan het volk' is gaan betekenen. Hierdoor is zij vooral door linkse bewegingen opgepakt. Zo ook door de Russische revolutionairen, die haar als vlag aannamen voor hun in Rusland gestichte Sovjetrepubliek.[bron?]

Overige vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Rode Leger en de Marine van de Sovjet-Unie hadden ieder een eigen vlag, evenals de kustwacht en de vloot van hulpschepen van de USSR. De marine had tevens een geus.

Oudere vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk was het gehele wapen van de Sovjet-Unie in het midden van de vlag afgebeeld, maar binnen een jaar ontstond de vlag met de hamer en sikkel in de linkerbovenhoek, tot 18 april 1924 in een kanton. In 1936 en in 1955 werd de stijl en de grootte van de symbolen aangepast.

De keerzijde van de vlag was egaal rood, zonder symbolen.

Subnationale vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van vlaggen van Sovjet-deelgebieden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Sovjet-Unie bestond bij haar ondergang uit vijftien deelstaten. Deze hadden elk een eigen vlag die gebaseerd was op de vlag van de Sovjet-Unie. Toen deze deelstaten zich losmaakten, namen ze allen een andere vlag aan.

Autonome sovjetrepublieken (autonoom binnen een van de vijftien sovjetrepublieken) hadden veelal als vlag de vlag van de sovjetrepubliek waartoe ze behoorden, met in die betreffende vlag de naam van de autonome republiek in de lokale taal en de taal van de sovjetrepubliek.

Invloed op andere vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

De Sovjetvlag heeft een grote invloed gehad op vlaggen van communistische landen en partijen. Zo is bijvoorbeeld de vlag van China zowel qua patroon als qua kleur gelijk aan de vlag van de Sovjet-Unie.

Vlag Periode Staat
Flag of Albania 1946.svg 1944 - 1992 Vlag van Albanië
Flag of Angola.svg 1975 - Vlag van Angola
Flag of Benin (1975-1990).svg 1975 - 1990 Vlag van Benin
Flag of Burkina Faso.svg 1984 - Vlag van Burkina Faso
Flag of the People's Republic of China.svg 1949 - Vlag van de Volksrepubliek China
Flag of the People's Republic of Congo.svg 1970 - 1991 Vlag van Congo-Brazzaville
Flag of SFR Yugoslavia.svg 1943 - 1991 Vlag van Joegoslavië
Flag of North Korea.svg 1948 - Vlag van Noord-Korea
Flag of Mozambique.svg 1974 - Vlag van Mozambique
Flag of Vietnam.svg 1955 - Vlag van Vietnam
FNL Flag.svg 1975 - 1976 Vlag van Republiek Zuid-Vietnam

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Flags of the Soviet Union van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.