Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Беларуская Савецкая Сацыялістычная Рэспубліка
Белору́сская Сове́тская Социалисти́ческая Респу́блика
Deel van de Sovjet-Unie
 Litouws-Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek 1920–1991 Wit-Rusland 
Flag of Byelorussian SSR.svg COA Belorussian SSR.png
Kaart
Byelorussian SSR map.svg
Algemene gegevens
Hoofdstad Minsk
Oppervlakte 207.600 km²
Bevolking 10.151.806 (1989
Talen Wit-Russisch, Pools, Russisch, Jiddisch
Munteenheid Roebel

De Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek (Wit-Russisch: Беларуская Савецкая Сацыялістычная Рэспубліка; Belaroeskaja Savjetskaja Satsyjalistytsjnaja Respoeblika, Russisch: Белору́сская Сове́тская Социалисти́ческая Респу́блика; Beloroesskaja Sovjetskaja Sotsialistitsjeskaja Respoeblika) werd opgericht op 1 januari 1919 en was vanaf de oprichting van de Sovjet-Unie in 1922 hiervan een deelstaat.

Na de Tweede Wereldoorlog werden in 1945 enkele amendementen op de grondwet van de Wit-Russische SSR aangenomen, die het toestonden om als een aparte entiteit voor de internationale wetgeving naar buiten te treden, zij het alleen in bepaalde gevallen en met een zekere reikwijdte, terwijl het op hetzelfde moment ook onderdeel bleef van de Sovjet-Unie. Deze amendementen hadden vooral hun belang doordat het de Wit-Russische SSR toestond om een van de leden te worden die de Verenigde Naties stichtten gezamenlijk met de Sovjet-Unie en de Oekraïense SSR. Dit betekende in de praktijk echter niets anders dan dat de Sovjet-Unie extra zetels (en dus extra stemmen) kreeg in de VN, aangezien de Wit-Russische SSR geen onafhankelijke stem had in het buitenlands beleid.

Op 25 augustus 1991 werd de Wit-Russische SSR hernoemd tot Republiek Wit-Rusland en afgescheiden van de Sovjet-Unie, waarmee het een onafhankelijke staat werd. De hoofdstad was (en bleef) Minsk.

Zie ook[bewerken]