Karelo-Finse Socialistische Sovjetrepubliek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Karjalais-suomalainen sosialistinen neuvostotasavalta
Карело-Финская Советская Социалистическая Республика
SSR binnen de Sovjet-Unie
 Karelische Autonome Socialistische Sovjetrepubliek
 Finse Democratische Republiek
1940 – 1956 Finland 
Oblast Leningrad 
Karelo-Finse Socialistische Sovjetrepubliek 
(Details)
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad Petrozavodsk
Oppervlakte 172.400 km² 25% water
Bevolking 651.300
Talen Fins, Russisch
Munteenheid Roebel

De Karelo-Finse Socialistische Sovjetrepubliek (Fins: Karjalais-suomalainen sosialistinen neuvostotasavalta, Russisch: Карело-Финская Советская Социалистическая Республика; Karelo-Finskaja Sovjetskaja Sotsialistitsjeskaja Respoeblika) was van 1940 tot 1956 een deelrepubliek van de Sovjet-Unie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Met het Molotov-Ribbentroppact ging Finland in 1939 onder de invloedssfeer van Sovjetrusland staan. Stalins doel was om Finland als een socialistische deelrepubliek van de Sovjet-Unie te annexeren, en hij trof al voor de inval van Finland voorbereidingen voor de toekomstige regeringsformatie, ook de Finse communisten meegerekend. Als gevolg van de Winteroorlog moest Finland in 1940 al een deel van zijn grondgebied in Karelië afstaan. Het behield echter zijn onafhankelijkheid.

Uit een deel van de veroverde gebieden en de Karelische Autonome Socialistische Sovjetrepubliek, die daarvoor tot de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek (RSFSR) had gehoord, werd een nieuwe socialistische sovjetrepubliek gecreëerd: de Karelo-Finse SSR. Voorzitter van deze nieuwe republiek werd Otto Kuusinen, die tussen 1939 en 1940 al een pro-sovjetse Finse tegenregering had opgebouwd.

Deze was enerzijds bedoeld om Finland te waarschuwen dat de plannen om van Finland een Sovjetrepubliek te maken nog niet in de ijskast waren gezet; anderzijds wilde men tonen dat de voorbereidingen voor een annexatie van Finland niet geheel tevergeefs waren gemaakt.

Na de Vervolgoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

In de Vervolgoorlog (1941-1944) bezette Finland vrijwel de hele republiek. Tevens maakte de Finse regering aanspraak op enkele gebieden die daarvoor nog niet onder Finland hadden gevallen. Ook na het einde van de oorlog kon het land, ondanks verder verlies van gebieden, zijn onafhankelijkheid bewaren.

In 1956 werd de Karelo-Finse SSR weer als autonome SSR Karelië bij de RSFSR gevoegd. Vandaag de dag valt het gebied, als de autonome republiek Karelië, onder de Russische Federatie. Een klein gedeelte werd aan de naastgelegen oblast Leningrad toegewezen.