Naar inhoud springen

Turkmeense Socialistische Sovjetrepubliek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Түркменистан Совет Социалистик Республикасы
SSR binnen de Sovjet-Unie
 Turkestaanse Autonome Socialistische Sovjetrepubliek
 Volksrepubliek Chorasmië
 Volksrepubliek Boechara
 Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek
1925 – 1991 Turkmenistan 
(Details) (Details)
Kaart
Turkmeense SSR (rood) binnen de Sovjet-Unie (roze)
Turkmeense SSR (rood) binnen de Sovjet-Unie (roze)
Algemene gegevens
Hoofdstad Asjchabad
Oppervlakte 488.100 km²
Bevolking 3.522.700 (1989)
Talen Turkmeens en Russisch
Religie(s) Russisch-Orthodox, Islam
Munteenheid Roebel
Regering
Regeringsvorm Volksrepubliek

De Turkmeense Socialistische Sovjetrepubliek (Turkmeens: Түркменистан Совет Социалистик Республикасы, Türkmenistan Sovet Sotsialistik Respublikasy; Russisch: Туркменская Советская Социалистическая Республика, Toerkmenskaja Sovetskaja Sotsialistitsjeskaja Respoeblika) was een socialistische republiek binnen de Sovjet-Unie, die van 1925 tot 1991 heeft bestaan en de voorloper was van de huidige republiek Turkmenistan.

De geschiedenis van de Turkmeense SSR gaat terug tot 7 augustus 1921 toen het de Turkmeense oblast (Туркменская область) van de Turkestaanse ASSR vormde. Op 13 mei 1925 werd deze ASSR getransformeerd tot SSR en het gebied werd aangevuld met kleine delen van het territoria van de Volksrepubliek Chorasmië, de Volksrepubliek Boechara en de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek. De TSSR was vanaf 1925 dus een onafhankelijke republiek binnen de Sovjet-Unie. Op 27 oktober 1991 scheidde de SSR zich af van de Sovjet-Unie en noemde zich voortaan de "Republiek Turkmenistan".

Op 5 oktober 1948 werd de staat getroffen door een zeer zware aardbeving. Het aantal slachtoffers was lang onduidelijk, maar in 2007 meldde een Turkmeense overheidsinstantie dat de aardbeving 176.000 mensen het leven kostte. Dit komt overeen met meer dan 10% van de toenmalige bevolking.