Vlag van Albanië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Albanië
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Albanië
Details
Gebruik Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land? Nationale vlag te land
Verhouding 5:7
Aangenomen 7 april 1992
22 juli 2002 (lichte versie)
Ontwerp Rood veld met een tweekoppige zwarte adelaar
Kleuren Rood
Zwart
Jurisdictie Albanië
Overige vlaggen
Vexillologisch symbool voor een handelsvlag? Handelsvlag van Albanië
Vexillologisch symbool voor een dienstvlag ter zee? Staatsvlag van Albanië te water
Vexillologisch symbool voor een militaire vlag ter zee? Marinevlag van Albanië
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Albanië (Albanees: Flamuri i Republikës së Shqipërisë) bestaat uit een rood veld met een tweekoppige zwarte adelaar. Albanië nam de huidige vlag op 7 april 1992 aan, maar veranderde op 22 juli 2002 de donkerrode kleur voor een lichtrode versie.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

De hoogte-lengte-verhouding is 5:7. Op zee worden andere vlaggen gebruikt, allen met een ratio van 2:3: de handelsvlag bestaat uit drie horizontale banden in de kleurencombinatie rood-zwart-rood (ratio 2:3), de dienstvlag ter zee toont een zwarte dubbelkoppige adelaar boven een blauwe horizontale band op een wit veld en de oorlogsvlag ter zee bestaat uit een zwarte dubbelkoppige adelaar boven een rode horizontale band op een wit veld.

Betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1912, het jaar dat het moderne Albanië werd gesticht, werd een volledig rood veld met daarop een zwarte adelaar afgebeeld als nationale vlag. Het rood staat voor moed, kracht en bloed dat is vergoten voor de Albanese etniciteit. De zwarte adelaar verwijst in deze vlag naar de betekenis van het land in eigen taal Shqipëria, wat in het Albanees 'land van de adelaar' betekent.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wapperende Albanese vlag in Butrint

De adelaar werd gedurende de middeleeuwen door verschillende Albanese adellijke families gebruikt als wapen. De Progoni dynastie nam als eerst een adelaar aan in 1190 tijdens de stichting van de eerste Albanese staat. Hierna werd de adelaar door andere Albanese heersers gebruikt maar verschilde de kleur van de adelaar wel een aantal keer. Voordat het middeleeuwse Albanië zou worden veroverd door het Ottomaanse Rijk was het rood-zwarte wapen van de Kastrioti-dynastie de vlag van het Albanese vorstendom.

Na de Albanese onafhankelijkheid van het Ottomaanse Rijk in 1912 werd in Vlorë een donkerrode vlag met een zwarte adelaar aangenomen als verwijzing naar Skanderbeg en de Kastrioti-dynastie.

Gedurende de korte tijd dat Albanië een monarchie was (1913-1914) gebruikte het land een rode vlag met een grote tweekoppige adelaar onder een witte ster. In september 1914 kwam het land onder een regentschap van een internationale commissie. Hoewel de vlag van de monarchie de officiële vlag bleef, werd een rode vlag met een andere dubbelkoppige adelaar (zonder ster) als de-facto-vlag gebruikt.

Nadat het land in de Eerste Wereldoorlog bezet was door Oostenrijk-Hongarije en vervolgens in 1918 opnieuw bezet werd door Frankrijk en Italië, werd Albanië in 1920 een republiek. Deze nam ook een rode vlag met een adelaar aan, waarbij de vormgeving van de adelaar vernieuwd werd ten opzichte van de vlag van de monarchie. In 1928 werd het land een koninkrijk en werd de adelaar weer aangepast. Dit gebeurde in 1934 opnieuw, waarbij ook de kleur rood van het veld feller gemaakt werd.

In 1939 werd Albanië na een korte oorlog een protectoraat van Italië, waarbij Albanië weer een nieuwe vlag ging gebruiken. In 1943 bezetten de Duitsers het land en werd de vlag weer vernieuwd.

De volksrepubliek Albanië voerde van 1946 tot 1991 een vlag die veel leek op de huidige vlag. Boven de adelaar bevond zich een gele ster.

Op 7 april 1992 werd de adelaar iets aangepast en verdween door de val van het communisme tevens de gele ster. Op 22 juli 2002 werd het donkerrode veld vervangen door een lichtrood veld.

Historische vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Chronologisch[bewerken | brontekst bewerken]

Vlaggen en standaarden[bewerken | brontekst bewerken]

Overige vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Flags of Albania van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.