Vlag van Albanië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Albanië
Vexillologisch symbool? Vlag van Albanië
Details
Gebruik Vexillologisch symbool? Nationale vlag te land
Verhouding 5:7
Aangenomen 22 juli 2002
Ontwerp Rode vlag met dubbelkoppige adelaar
Kleuren Rood
Zwart
Overige vlaggen
Vexillologisch symbool? Civiele vlag
Vexillologisch symbool? Oorlogsvlag ter zee
Vexillologisch symbool? Dienstvlag ter zee
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De nationale vlag van Albanië bestaat uit een zwarte dubbelkoppige adelaar op een rood schild. De hoogte-lengte-verhouding is 5:7. Op zee worden andere vlaggen gebruikt, allen met een ratio van 2:3: de handelsvlag bestaat uit drie horizontale banden in de kleurencombinatie rood-zwart-rood (ratio 2:3), de dienstvlag ter zee toont een zwarte dubbelkoppige adelaar boven een blauwe horizontale band op een wit veld en de oorlogsvlag ter zee bestaat uit een zwarte dubbelkoppige adelaar boven een rode horizontale band op een wit veld.

Betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

De adelaar werd gedurende de middeleeuwen door verschillende Albanese adellijke families gebruikt als wapen. De Dukagjini dynastie nam als eerst een (witte) adelaar aan in 1387 op een vlag die verder volledig blauw was. Hierna werd de adelaar door andere Albanese heersers gebruikt maar verschilde de kleur van de adelaar wel een aantal keer. De adelaar verwees destijds mogelijk naar het christendom.

In 1912, het jaar dat het moderne Albanië werd gesticht, werd een volledig rood veld met daarop een zwarte adelaar afgebeeld als nationale vlag. Het rood staat voor moed, kracht en bloed dat is vergoten voor de Albanese etniciteit. De zwarte adelaar verwijst in deze vlag naar de betekenis van het land in eigen taal Shqipëria, wat in het Albanees 'land van de adelaar' betekent.

De vlag is identiek aan het wapen van de Albanese volksheld Skanderbeg, die een rode vlag in combinatie met een zwarte adelaar gebruikte in de strijd tegen de Ottomanen vanaf het jaar 1443. Zijn dynastie Kastrioti gebruikte tevens deze vlag gedurende hun heerschappij.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wapperende Albanese vlag in Butrint

Gedurende de korte tijd dat Albanië een monarchie was (1913-1914) gebruikte het land een rode vlag met een grote tweekoppige adelaar onder een witte ster. In september 1914 kwam het land onder een regentschap van een internationale commissie. Hoewel de vlag van de monarchie de officiële vlag bleef, werd een rode vlag met een andere dubbelkoppige adelaar (zonder ster) als de-facto-vlag gebruikt.

Nadat het land in de Eerste Wereldoorlog bezet was door Oostenrijk-Hongarije en vervolgens in 1918 opnieuw bezet werd door Frankrijk en Italië, werd Albanië in 1920 een republiek. Deze nam ook een rode vlag met een adelaar aan, waarbij de vormgeving van de adelaar vernieuwd werd ten opzichte van de vlag van de monarchie. In 1928 werd het land een koninkrijk en werd de adelaar weer aangepast. Dit gebeurde in 1934 opnieuw, waarbij ook de kleur rood van het veld feller gemaakt werd.

In 1939 werd Albanië na een korte oorlog een protectoraat van Italië, waarbij Albanië weer een nieuwe vlag ging gebruiken. In 1943 bezetten de Duitsers het land en werd de vlag weer vernieuwd.

De Volksrepubliek Albanië voerde van 1946 tot 1992 een vlag die veel leek op de huidige vlag. Boven de adelaar bevond zich een gele ster.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Chronologisch[bewerken | brontekst bewerken]

Vlaggen en standaarden[bewerken | brontekst bewerken]

Overige vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Flags of Albania van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.