Vlag van België

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van België
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van België
Details
Gebruik Vexillologisch symbool voor een civiele vlag en dienstvlag te land? Nationale vlag te land
Verhouding 13:15
Aangenomen 23 januari 1831
Ontwerp Verticale driekleur
Ontwerper Edouard Ducpétiaux en Lucien Jottrand
Kleuren Zwart
Geel
Rood
Jurisdictie België
Overige vlaggen
Vexillologisch symbool voor een civiele vlag en handelsvlag? Civiele vlag (2:3)
Vexillologisch symbool voor een dienstvlag te land en ter zee? Staatsvlag (2:3)
Vexillologisch symbool voor een militaire vlag ter zee? Oorlogsvlag ter zee (2:3)
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De nationale vlag van België is een driekleur, bestaande uit drie verticale banden: zwart, geel en rood.

In 1830 bestond de vlag onofficieel nog uit drie horizontale banden, met de kleuren rood, geel en zwart. Op 23 januari 1831 nam het Nationaal Congres de driekleur op in de Grondwet, maar bepaalde de richting en de volgorde van de kleurstroken niet. In artikel 193 van de Grondwet staat slechts: "De Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart, en als rijkswapen de Belgische Leeuw met de kernspreuk Eendracht Maakt Macht." Vandaar dat gedurende enkele jaren zowel het horizontale als het verticale model naast elkaar gebruikt werden. Uiteindelijk koos België in de praktijk voor het verticale model. Conform heraldische traditie werd de donkerste kleur het dichtst bij de vlaggenstok geplaatst.[1] De huidige kleurdracht is uitgegroeid tot een grondwettelijke gewoonte.

De kleuren van de Belgische vlag zijn die van het wapenschild van het voormalige hertogdom Brabant. Het stelde een leeuw van goud (geel) voor, op een achtergrond van sabel (zwart), geklauwd en getongd van keel (rood).[2] De ongebruikelijke afmetingen (13:15) zijn van onbekende oorsprong.

De vlag werd ontworpen door Edouard Ducpétiaux en Lucien Jottrand. Ze was bedoeld om de Franse driekleur te vervangen, die gebruikt werd door Fransgezinde revolutionairen. De vlag speelde een grote rol in de Belgische Revolutie, waar de kleuren herinnerden aan een oudere vlag met horizontale banden (de vlag van de Verenigde Nederlandse Staten), die gebruikt werd tijdens de Brabantse Omwenteling in 1789, in de toen nog Oostenrijkse Nederlanden (Belgium Austriacum). Op 23 januari 1831, niet lang nadat België in 1830 zijn onafhankelijkheid van Nederland had verkregen, werd ze officieel aangenomen.

Overige Belgische vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige staatsvlag die in 1950 werd aangenomen, is de voormalige Belgische marinevlag. Deze werd gebruikt van 1936 tot de opheffing van de Belgische marine bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940. Na de heroprichting in 1949 werd een nieuwe vlag ontworpen, die sinds 1950 als oorlogsvlag ter zee in gebruik is.

Kleuren[bewerken | brontekst bewerken]

De kleuren voor de Belgische vlag zijn als volgt:

Kleuren Zwart Geel Rood
Pantone Zwart Geel 115 Rood 32
CMYK 0-0-0-100 0-8.5-79-0 0-94-87-0
RGB[3] 0-0-0 255-233-54 255-15-33
Hexadecimaal #000000 #FFE936 #FF0F21

Vlaginstructie[bewerken | brontekst bewerken]

De Belgische vlag mag steeds gehesen worden door particulieren, maar aan overheidsgebouwen, officiële gebouwen, monumenten en overheidsbedrijven moet ze op bepaalde dagen verplicht buiten opgehangen worden.[4] In het leger gelden nog striktere instructies.

Datum Info
20 januari Geboorte van de koningin der Belgen
17 februari (halfstok) Overlijden van koning Albert I, en leden koningshuis
7 april Herdenking van gesneuvelden
15 april Geboorte van de koning der Belgen
1 mei Feest van de Arbeid
9 mei Europadag - uitgebreid, samen met de vlag van Europa
6 juni Geboorte van de zesde koning der Belgen
2 juli Huwelijksverjaardag van het oud-vorstenpaar
21-23 juli Troonsbestijging van koning Leopold I - Nationale Feestdag
11 september Geboorte van de zesde koningin der Belgen
24 oktober Dag van de Verenigde Naties, opgericht in 1945
11 november Wapenstilstand
15 november Koningsdag
4 december Huwelijksverjaardag van het vorstenpaar

Historische vlaggen van België[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het uitbreken van de opstand tegen Willem I werd aanvankelijk de Franse driekleur gebruikt als symbool van verzet. Maar omdat de opstand een eigen karakter moest hebben, zocht men naar een eigen vlag. Op initiatief van Lucien Jottrand, advocaat en redacteur van de Brusselse krant Courrier des Pays-Bas, werd gekozen voor de kleuren van het wapenschild van het oude hertogdom Brabant: zwart, geel en rood. Bovendien waren dit ook de kleuren van de Brabantse Omwenteling geweest toen de staat zich losrukte van Oostenrijk (1789-1790). Edouard Ducpétiaux, eveneens advocaat en redacteur, bracht het idee tot uiting en liet op 26 augustus 1830 de eerste Belgische vlag aaneennaaien door Marie Abts-Ermens in een stoffenzaak op de hoek van de Grasmarkt en de Heuvelstraat (in dit pand is vandaag de dag een broodjeszaak). Vervolgens trok hij naar het stadhuis waar hij de Franse vlag door de Belgische driekleur verving. Opmerkelijk is dat de eerste vlag horizontale banden had, terwijl de huidige vlag verticale banden heeft.

Overige vlaggen gebruikt door de Belgische staat[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande vlaggen hebben ook betrekking tot de Belgische staat en zijn dan ook vroeger gebruikt geweest door België, andere worden dan weer nog altijd gebruikt.

Historische vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Nog actieve vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Voorgestelde vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 deed de Belgische kunstenaar Luc Swinnen een voorstel voor de Belgische vlag. Hij voegde pixels toe die de lijnen tussen de strepen doen vervagen om de verwevenheid van de Belgische culturen en talen te symboliseren.

In 2010 stelde de Nederlandse ontwerper Theun Okkerse een nieuwe Belgische vlag voor, met een geel-zwart-gele achtergrond die de Vlamingen voorstelt in combinatie met een geel-rood-geel ontwerp dat de Walen voorstelt, en waarbij hun kruising vier "pijlen" creëert die naar het midden van de vlag wijzen.

In 2011 ontwierp een Belgische cartoonist een nieuwe vlag voor België, verdeeld in vier vierkanten met de kleuren geel, rood, blauw en wit. Geel staat voor de Vlamingen, rood voor de Walen, blauw voor Brussels Hoofdstedelijk Gewest en wit voor de Duitstalige Gemeenschap van België.[5]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Belgische vlag hangt al 183 jaar verkeerd de Volkskrant, 20 juni 2014.
  2. Vlaggen van België, op belgium.be.
  3. Conversie van CMYK met een online kleurconversietool .
  4. Officiële lijst, op belgium.be.
  5. Belgium: Flag proposals. Flags of the World (FOTW) (26 april 2014).
Zie de categorie National flag of Belgium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.