Naar inhoud springen

Vlag van Malta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Malta
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Malta
Details
Gebruik Vexillologisch symbool? Nationale vlag
Verhouding 2:3
Aangenomen 21 september 1964
Ontwerp Twee vertical banen (wit-rood) met een grijs George Cross in de linkerbovenhoek
Kleuren Zwart

Rood
Wit

Jurisdictie Malta
Overige vlaggen
Vexillologisch symbool voor een handelsvlag? Maltese handelsvlag met het Maltezer kruis
Geus van Malta
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De nationale vlag van Malta bevat twee verticale balken in de kleuren wit (hijskant) en rood. Volgens de traditie werden deze kleuren door graaf Rogier I van Sicilië aan Malta gegeven in 1091. Deze bewering is echter slechts een legende. De vlag werd op 21 september 1964 aangenomen.

Rood en wit zijn ook de kleuren van de Maltezer ridders. In de bovenhoek aan de hijskant is het George-kruis afgebeeld, een eersymbool dat op 15 april 1942 aan de volledige Maltese bevolking werd toegekend voor hun moed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tot 1964 stond het George-kruis in een blauw kanton afgebeeld.

De handelsvlag van Malta is rood met een wit Maltezer kruis in het midden en een witte zoom rondom de vlag. Het gebruik van een afzonderlijke handelsvlag heeft als doel verwarring met de seinvlag H te voorkomen, die wordt gehesen wanneer een schip een loods aan boord heeft. Deze vlag is vrijwel gelijk aan de Maltese vlag.

Historische vlaggen van Malta[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1964 was Malta een kroonkolonie van het Verenigd Koninkrijk. De vlag was vanaf 1875 gebaseerd op het Britse blauwe vaandel, met daarop het embleem van Malta, door de tijd heen in verschillende uitvoeringen.

Gouverneursvlaggen[bewerken | brontekst bewerken]