Vlag van Ierland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vexillologisch symbool? Vlag van Ierland (ratio 1:2)
Vlag van Sint-Patrick

De vlag van Ierland werd voor het eerst aangenomen als de nationale vlag van de Ierse Vrijstaat in 1922. Toen de Ierse Vrijstaat werd opgevolgd door de moderne Republiek Ierland werd de vlag overgenomen. De vlag is een verticale driekleur van groen, wit en oranje. Het groen staat voor de katholieken, oranje voor protestanten en wit voor vrede.

De vlag van Ivoorkust lijkt sterk op een omgekeerde vlag van Ierland, maar bij die vlag is de hoogte-breedteverhouding 2:3.

De driekleur en Noord-Ierland[bewerken]

In Noord-Ierland wordt de vlag niet officieel gebruikt, aangezien dit deel van het eiland een deel van het Verenigd Koninkrijk is. De vlag wordt echter wel graag in beeld gebracht door de Ierse nationalisten in Noord-Ierland.

Vlag van Sint-Patrick[bewerken]

Van 1783 tot 1922 toonde de Ierse vlag het kruis van Sint-Patrick, de beschermheilige van Ierland. Het kruis werd geïncorporeerd in de Union Flag na de vereniging van Groot-Brittannië en Ierland in 1801. De vlag wordt soms in Noord-Ierland nog gebruikt als een neutraal symbool voor het gehele eiland, bijvoorbeeld tijdens St. Patrick's Day.