Vlag van Ierland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Ierland
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Ierland
Details
Gebruik Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land en ter zee? Nationale vlag
Verhouding 1:2
Aangenomen 1922
Ontwerp Verticale driekleur
Kleuren Groen
Wit
Oranje
Jurisdictie Ierland
Overige vlaggen
Vexillologisch symbool voor een andere vlag die gelijkwaardig is? Vlag van Sint-Patrick
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Ierland stamt uit 1848, toen de Ierse nationalist Thomas Francis Meagher de vlag introduceerde gebaseerd op de Franse driekleur. Pas tijdens de Paasopstand van 1916 kreeg de vlag een nationale betekenis.[1] In 1922 werd deze voor het eerst aangenomen als de nationale vlag van de Ierse Vrijstaat, al werd dit nog niet wettelijk vastgelegd. De vlag werd officieel opgenomen in de grondwet van 1937 toen de Ierse Vrijstaat werd opgevolgd door de moderne Republiek Ierland.

De vlag is een verticale driekleur van groen, wit en oranje. Het groen staat voor "de oudere Gaelische traditie" (katholieken), oranje voor "de aanhangers van Willem van Oranje" (protestanten) en wit voor vrede tussen groen en oranje.[1]

De vlag van Ivoorkust lijkt sterk op een omgekeerde vlag van Ierland, maar bij die vlag is de hoogte-breedteverhouding 2:3.

De driekleur en Noord-Ierland[bewerken | brontekst bewerken]

In Noord-Ierland wordt de vlag niet officieel gebruikt, aangezien dit deel van het eiland een deel van het Verenigd Koninkrijk is. De vlag wordt echter wel graag in beeld gebracht door de Ierse nationalisten in Noord-Ierland.

Vlag van Sint-Patrick[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1783 tot 1922 toonde de Ierse vlag het kruis van Sint-Patrick, de beschermheilige van Ierland. Het kruis werd geïncorporeerd in de Union Flag na de vereniging van Groot-Brittannië en Ierland in 1801. De vlag wordt soms in Noord-Ierland nog gebruikt als een neutraal symbool voor het gehele eiland, bijvoorbeeld tijdens St. Patrick's Day.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie National flag of Ireland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.