Vlag van Moldavië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vexillologisch symbool? Vlag van Moldavië (ratio 1:2)

De vlag van Moldavië (Roemeens: Drapelul Republicii Moldova) is een verticale driekleur van blauw, geel en rood. In het midden staat het wapen van Moldavië afgebeeld, om de vlag te onderscheiden van de vlag van Roemenië, die dezelfde kleuren heeft.

Symboliek[bewerken]

Moldavië maakte tot aan de Tweede Wereldoorlog deel uit van Roemenië, en in de beide landen is Roemeens de officiële taal. De vlag is in gebruik sinds 1990, toen Moldavië nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, maar een herleving van het nationaal zelfbewustzijn onder de inwoners van de Unie niet meer werd tegengegaan. De kleurencombinatie verwijst dan ook naar de culturele en historische banden met Roemenië.

Ontwerp[bewerken]

FIAV reverse.png Achterzijde van de vlag van Moldavië (2010-)

De vlag bestaat zoals vermeld uit drie verticale banen, net als die van Roemenië in de kleuren blauw, geel en rood. Alle banen zijn even breed. De verhouding tussen de hoogte en de breedte van de vlag is 1:2; hierin verschilt de vlag van de Roemeense, die een verhouding van 2:3 heeft.

Tot 2010 stond het wapen van Moldavië alleen op de voorkant van de vlag. De achterzijde was dus een simpele driekleur zónder wapen. Hiermee was Moldavië een van de weinige landen is met een nationale vlag die een verschillende voor- en achterzijde heeft. In 2010 werd echter een nieuwe vlagregeling ingevoerd waarin bepaald werd dat het wapen ook op de achterzijde dient te verschijnen, maar dan gespiegeld.

Geschiedenis[bewerken]

Tussen 1940 en 1991 was Moldavië een deelrepubliek van de Sovjet-Unie. De deelrepubliek heeft in die tijd enkele vlaggen gehad, waarvan de laatste op 31 januari 1952 werd ingevoerd.

Vlag van de SSR Moldavië, 1944-1952
Vlag van de SSR Moldavië, 1952-1990

De vlag uit 1952 staat aan de basis van de vlag van Transnistrië.

Zie ook[bewerken]