Vlag van Vaticaanstad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Vaticaanstad
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Vaticaanstad
Details
Gebruik Vexillologisch symbool voor een civiele vlag en dienstvlag te land, handels- en dienstvlag ter zee? Nationale vlag van Vaticaanstad
Verhouding 1:1
Aangenomen 7 juni 1929
Ontwerp Twee verticale banen (goud-wit) met het wapen van Vaticaanstad in de witte baan
Kleuren Rood

Geel
Grijs
Wit

Jurisdictie Vaticaanstad
Overige vlaggen
Embleem van de Paus
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens
Standaard van paus Benedictus XVI tussen de vlag van Polen en de vlag van Krakau aan de muur van de Sint Florianskerk in Kraków.

De vlag van Vaticaanstad bestaat uit twee even brede verticale banden. Aan de mastzijde een gele (of gouden) band, daarnaast een witte band met daarin de sleutels van Sint Pieter en de pauselijke tiara. De sleutels van Petrus zijn in dezelfde kleuren uitgevoerd als de vlag zelf en worden bijeengehouden door een rood koordje. De sleutels symboliseren ook de macht van de paus om te vergeven, dan wel te excommuniceren. De tiara geldt als symbool van de drievoudige pauselijke macht, namelijk als priester, leraar en koning[1].

Vaticaanstad is niet hetzelfde als de Heilige Stoel. Als de Heilige Stoel wordt vertegenwoordigd, dan worden de sleutels omgedraaid.[2]

Pauselijke standaard[bewerken | brontekst bewerken]

Elke paus heeft een persoonlijke standaard. Dit is eenzelfde geel-witte vlag als die van Vaticaanstad, maar dan met het pauselijk wapen in plaats van het embleem van Vaticaanstad.

Kerkelijke Staat[bewerken | brontekst bewerken]

Vaticaanstad heeft een voorloper in de Kerkelijke Staat. Deze staat was echter veel groter dan het huidige Vaticaanstad: zij omvatte een groot gebied in Midden-Italië inclusief Rome. De paus was hier van 756 tot 1870 wereldlijk soeverein. Het gebied omvatte op den duur de huidige Italiaanse regio's Latium, Umbrië, Marche en Emilia-Romagna. De vlag van de Kerkelijke Staat lijkt veel op de huidige vlag van Vaticaanstad.

FIAV historical.png Vlag van de Kerkelijke Staat,
754 - 1803
FIAV historical.png Vlag van de Kerkelijke Staat,
1803 - 1825
FIAV historical.png Vlag van de Kerkelijke Staat,
1825 - 1849, 1849 - 1870
FIAV historical.png Vlag van de Kerkelijke Staat,
1862 - 1870