Grand Marnier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grand Marnier
Het bedrijf Grand Marnier

Grand Marnier is een likeur, voor het eerst gemaakt in 1880 door Alexandre Marnier-Lapostolle van de in 1827 door zijn familie opgerichte onderneming Marnier. Het is een soort triple sec, gemaakt van een mengsel van cognac, gedistilleerde essence van sinaasappel en andere ingrediënten.

Grand Marnier bevat 40% alcohol. Het wordt in verschillende varianten op de markt gebracht om puur ofwel in cocktails te drinken.

De naam Grand Marnier is bedacht door César Ritz, de beroemde Parijse hotelier. Hij kwam op dat idee toen Alexandre hem zijn Curaçao Marnier liet proeven.

Onder de Grand Marnier varianten onderscheiden we:

  • Yellow Label of Cordon Jaune: Yellow label Grand Marnier is niet overal verkrijgbaar. Het is vaak te vinden op luchthavens. Yellow Label Grand Marnier wordt beschouwd als de laagste kwaliteit. Het wordt niet met cognac, maar met uit graan gestookte alcohol gemaakt. Het wordt derhalve vaak gemengd in cocktails of gebruikt om mee te flamberen, zoals bij crêpes. Yellow Label Grand Marnier is het lichtst van kleur van de varianten.
  • Red Label of Cordon Rouge: Dit is de standaard kwaliteit, die algemeen "Grand Marnier" wordt genoemd.
  • Cuvée Louis-Alexandre Marnier-Lapostolle: is een Grand Marnier gemaakt uit een speciale selectie cognacs uit de districten Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois en Bons Bois. Het wordt langdurig gerijpt in eikenhouten vaten. Deze soort wordt enkel verkocht in duty-free shops in Canada en Frankrijk en in drankenhandels in Québec (Canada) en Nederland. Qua smaak is deze variant minder zoet dan de Cordon Rouge.
  • 100: Grand Marnier 100, technische benaming: Cuvee du Centenaire, is een eerste klasse likeur. Het wordt bereid met 25 jaar oude cognac. De prijs is navenant.
  • 150: Grand Marnier 150, technische benaming: Cuvee Speciale Cent Cinquantenaire, is de allerfijnste soort Grand Marnier. Het wordt bereid met 50 jaar oude cognac. Deze Grand Marnier kost ongeveer tweemaal zo veel als de 100.
  • Cherry Marnier: Grand Marnier op basis van Turkse Morello kersen in plaats van sinaasappels. Heeft een lager alcoholpercentage van 24%.
  • Quintessence: Grand Marnier Quintessence werd uitgebracht in september 2011. Deze drank bestaat uit een mengsel van verschillende cognacs van 25 tot 100 jaar oud. Ook bevat het dubbel gedestilleerde essence van sinaasappel. Eén fles van deze variant komt op zo'n 700 euro en is een echt verzamelaarsitem.

Naast de bekende varianten heeft Grand-Marnier enkele speciale uitgaven op de markt gebracht, waaronder een Special Reserve Royal Celebration ter gelegenheid van het huwelijk van Lady Diana Spencer en Charles, prins van Wales op 29 juli 1981.