Cocktail

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de film, zie Cocktail (film).
Brandende cocktails bevatten een kleine hoeveelheid alcohol van hoog percentage die aangestoken wordt voor het serveren

Een cocktail is mengsel van twee of meer (alcoholische) dranken.

Het gamma aan cocktails en mixdrankjes is enorm, ze bestaan in alle kleuren, met of zonder alcohol, met ijsblokjes, met vers fruit, met honing.

Veel gebruikte dranken zijn onder andere gin, wodka, rum, bourbon, apricot brandy, Cointreau, Pisang Ambon, amaretto, cachaça, curaçao, citroen- en sinaasappelsap, sodawater en grenadine.

Geschiedenis[bewerken]

Bereiding van een cocktail

Er is veel onderzoek gedaan naar de oorsprong van het woord "cocktail" maar de werkelijke oorsprong is nooit gevonden. De (waarschijnlijk) eerste keer dat het woord in druk opduikt is in "The Farmer's Cabinet" van 28 april 1803. Het woord werd voor het eerst omschreven op 13 mei 1806 in een editie van "Balance and Columbian Repository", een federalistische krant in Hudson, VS. Onderstaand een aantal mogelijkheden van de oorsprong:

 • Het woord Cock-tailed werd in de 18e eeuw gebruikt om een niet-raszuiver renpaard mee aan te duiden. Hetzelfde woord bleek ook een goede naam voor een gemixt (en dus niet zuiver) drankje. Het gebruik van gemixte alcoholische dranken was echter al veel ouder. Zo stamt de Bloody Mary al van vlak na de dood van Mary Tudor. Pas ten tijde van de drooglegging werd de cocktail echt populair. Aangezien de illegaal gestookte jenever vaak niet smaakte, werd het al gauw de gewoonte om deze met allerlei ingrediënten te mixen. Onder invloed van de Tikicultuur ontstonden later de tropisch vormgegeven cocktails, zoals de Mai Tai, de Zombie en de Blue Hawaii.
 • Het zou komen van het woord coctel, een Maya woord om gefermenteerde vruchtensappen aan te duiden. Het werd door 16e-eeuwse Spanjaarden aangetroffen in Yucatan. Zij namen het concept mee naar Europa en de naam verbasterde door de Engelsen tot "cocktail". Dit om een mix van gefermenteerde vruchtensappen en distillaten aan te duiden. Het woord Coctel wordt ook vandaag de dag nog in Latijns-Spaanse landen gebruikt.
 • Koloniale tavernes hielden hun dranken (rum, brandy, whisky, gin, applejack) in vaten. Het laatste restje in zo'n vat was minder van kwaliteit en werd daarom overgegoten in een gecombineerd vat, dat dan tegen een gereduceerd tarief werd aangeboden. De kraan in een vat wordt ook wel aangeduid als cock, het restje drank onder de cock als tail. Vandaar Cock-tailings.
 • Ook doet er nog een verhaal de ronde dat het bij hanengevechten zou zijn ontstaan. De haan (cock) en zijn veelkleurige staart (tail) zouden gecombineerd gebruikt zijn om een veelkleurig drankje aan te duiden, de cock-tail.

Voorbeelden[bewerken]

Enkele klassieke cocktails met hun belangrijkste ingrediënten zijn:

Bereidingswijzen[bewerken]

Sinds jaar en dag worden er vier bereidingswijzen voor cocktails onderscheiden, in het Engels build, stir, shake en blend:

 1. Bij builden (schenken) wordt de cocktail direct in het drinkglas bereid omdat mengen niet noodzakelijk is, of juist voor een bepaald (kleur)effect, bijvoorbeeld bij een Pousse-café. Een variant hierop is het gebruik (of de noodzaak) dat de consument er zelf nog iets mee doet alvorens het op te drinken: Zie Tequila Slammer
 2. Voor het stirren (roeren) worden de ingrediënten in een mengglas met een barlepel geroerd en daarna overgegoten in het glas. Hierbij is het noodzakelijk dat de dranken zich makkelijk vermengen.
 3. Bij shaken (schudden) worden de dranken in een cocktailshaker met ijsblokjes geschud en daarna door een (ingebouwde) zeef in het glas geschonken. Door het schudden wordt de inhoud goed gemengd en bovendien snel gekoeld zonder al te zeer verdund te raken.
 4. Door te blenden (mengen) in een blender of keukenmachine worden ijs en/of stukjes fruit vermalen en door de overige ingrediënten gemengd. Gebruik van een zeef is daarbij niet wenselijk.

Enige begrippen[bewerken]

Een paar vaak gebruikte begrippen zijn:

 • On the rocks: geserveerd met enkele blokjes ijs
 • Strainen: De ingrediënten splitsen van het ijs en eventueel overgebleven fruit via een zeef
 • Dubbel strainen: De kleine overgebleven fruit en ijs stukjes verwijderen met een fijne zeef
 • Cobblers: cocktails met fruit en wijn of likeur (bijvoorbeeld sangria)
 • Flairbartending: Het entertainen van gasten door het jongleren met flessen, shakers en glazen achter de bar. De bartenders die dit doen heten flairtenders. In Nederland is het bereiden van cocktails met flair in de jaren negentig van de twintigste eeuw populair geworden, onder andere in de cocktail catering branche. Hierbij worden professionele bartenders ingehuurd op locatie, waar zij cocktails ter plekke bereiden.

Attributen[bewerken]

De volgende attributen worden vaak gebruikt bij het bereiden van een cocktail:

Zie ook[bewerken]