Naar inhoud springen

Margarita (cocktail)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een margarita
Margarita's in verschillende kleuren

Een margarita is een Mexicaanse cocktail die behoort tot de shortdrinks. De ingediënten zijn tequila, triple sec en limoensap. Het is niet duidelijk wie het recept oorspronkelijk heeft bedacht, maar het zou bedoeld kunnen zijn als een nettere manier om tequila te drinken. Gewoonlijk deed men zout op de rug van de hand om dit op te likken, vervolgens een 'shot' (borrelglaasje) tequila te nemen en daarna een stukje limoen uit te zuigen. Dit werd later de bekende Tequila straight.

Er zijn verschillende personen die als bedenker van de Margarita bekendstaan:

  • Francisco Morales, een Texaanse barkeeper die een beetje experimenteerde op 4 juli 1942.
  • Margaret Sames, een bareigenares in Acapulco eind jaren veertig. Ze gebruikte echter Cointreau als ingrediënt.
  • Carlos Herrera, een barkeeper in Tijuana in 1938. Hij noemde de cocktail oorspronkelijk naar een danseres die zich Marjorie King noemde. Het meisje hield niet van pure tequila en daarom mixte hij het.
  • Enrique Bastate Gutierrez zou het drankje bedacht hebben in de jaren veertig in Tijuana. Hij noemde het naar Rita Hayworth, van wie de echte naam Margarita Cansino was.

William Grimes heeft een boek geschreven over cocktails, getiteld Straight Up or On the Rocks: The Story of the American Cocktail. Hij beweert hierin dat de Margarita in de jaren dertig al volop werd gedronken.

Naast dat er een standaardrecept bestaat, wordt er veel geëxperimenteerd. Zo kan er voor aardbeien-, frambozen-, meloen- of citroensap gekozen worden.

Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Margarita.
Zie de categorie Margarita (cocktail) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.