Limoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Limoen
Limoenen
Limoenen
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Sapindales
Familie:Rutaceae (Wijnruitfamilie)
Geslacht:Citrus
Soort
Citrus aurantiifolia
(Christm.) Swingle (1913)
Limoenpartjes
Limoenpartjes
Afbeeldingen Limoen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De limoen, lemmetje, of limmetje (Citrus aurantiifolia) is een plant uit de wijnruitfamilie (Rutaceae), van nature voorkomend in Zuidoost-Azië.

Voorkomen[bewerken]

Vanuit Zuidoost-Azië is de vruchtboom geïntroduceerd in Zuid-Europese landen en Zuid-Amerika. In Suriname komt hij veel voor en wordt daar ook wel 'lemmetje', of 'limmetje'[1] (vgl. afrikaans "lemmetjie") genoemd. De geografische verbreiding is beperkt, doordat de limoen van alle Citrus-soorten het minst tegen kou bestand is.

Eigenschappen[bewerken]

De hoogte van de boom is 6-7 m. De limoen heeft donkergroene, eironde bladeren met een spitse punt en iets golvende getande bladranden. De bladstelen hebben smalle vleugels. De bloemen zijn geurend. Ze kunnen alleenstaand of in paren gerangschikt zijn. De kroonblaadjes zijn wit met aan de buitenkant een purperkleurige waas. In sommige bloemen zijn de meeldraden, zo'n 20 tot 40, en de stampers beide functioneel. Soms zijn alleen de meeldraden vruchtbaar. De vrucht is eivormig en heeft een opgezwollen einde. De schil is groen tot bleekgeel en het vruchtvlees is zuur van smaak. Het wordt gebruikt in dranken en als smaakmaker.

Gebruik[bewerken]

De vrucht wordt in de Aziatische en Italiaanse keuken veel gebruikt, vaak als smaakmaker. In Sicilië wordt limoenlikeur geproduceerd. Internationaal bekend is de braziliaanse cocktail Caipirinha.

Zuurgraad[bewerken]

Limoen is met een pH van 2,1 (voor zover bekend) de zuurste vrucht die er is.[2]