Mauritius papeda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Papeda
Vruchten
Vruchten
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Sapindales
Familie:Rutaceae (Wijnruitfamilie)
Geslacht:Citrus
Soort
Citrus hystrix
DC. (1813)
Mauritius papeda
Afbeeldingen Papeda op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Papeda op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Mauritius papeda (Citrus hystrix)[1], djeroek poeroet of kafferlimoen, is een tot 12 m hoge, groenblijvende boom van onbekende oorsprong. De jonge stengels zijn kantig en afgevlakt en dragen in de bladoksels korte, stugge doornen. De afwisselend geplaatste bladeren zijn eirond, fijn gekarteld en tot 15 x 6 cm cm groot. De bloemen staan met een tot vijf stuks in bladokselstandige bloeiwijzen.

De papeda is een vrucht, die tot 7 cm groot wordt. Rijp is de vrucht groen tot groengeel van kleur. Afgezien van de pokdalige schil lijkt hij op een citroen. Het vruchtvlees is in 10 tot 12 partjes verdeeld en smaakt zuur, iets bitter en fruitig. Als voedsel gebruikt men de papeda net als de limoen. Het sap, de geraspte schil en hele gekookte vruchten gebruikt men als zeep en shampoo. De gedroogde en gestampte bladeren van de plant gebruikt men als kruiderij.

De papeda wordt in Zuidoost-Azië, Mauritius en op Sri Lanka gekweekt.

In Nederland wint deze vrucht aan bekendheid onder de (foutieve) naam "Thai lemon" door Dubbelfrisss Meloen & Thai Lemon. In Nederland wordt de vrucht verkocht in Indische en Chinese supermarkten onder de naam "djeroek lime" en de bladeren als "djeroek poeroet". In België staat de vrucht bekend als "wilde limoen".

Voetnoten[bewerken]