Citrus reshni

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Citrus reshni
Citrus reshni
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Sapindales
Familie:Rutaceae (Wijnruitfamilie)
Geslacht:Citrus
Soort
Citrus reshni
Hort. ex Tanaka
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Citrus reshni is een Citrus-soort die vaak als onderstam voor andere soorten en variëteiten wordt gebruikt, onder meer voor sinaasappel, grapefruit, mandarijn en citroen. Deze soort is afkomstig uit India en werd later ingevoerd in Florida en vanuit daar rond het midden van de negentiende eeuw verspreid naar Jamaica.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort behoort tot de "zure" groep van mandarijnen, die te zuur zijn om te eten. De vruchten worden wel voor de bereiding van sap gebruikt.

Als onderstam kan deze citrus met meerdere bodemtype's overweg, inclusief kalkhoudende en zilte bodems. Een nadeel van deze onderstam is dat die de groei van erop geënte variëteit in de eerste jaren vertraagt. Deze onderstam is niet vorstbestendig. In gebieden waar het 's winters vriest, wordt voor de onderstam vaak Poncirus trifoliata of de variëteit 'Flying dragon' daarvan, met naar beneden gebogen doornen gekozen, of Ichang papeda.

Ziekteresistentie[bewerken | brontekst bewerken]

Citrus reshni 'Cleopatra' is bestand tegen het citrus tristezavirus en citrus exocortis maar is gevoelig voor wortelverstikking en aardappelziekte.