Sukadeboom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sukadeboom
Sukadeboom
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Sapindales
Familie:Rutaceae (Wijnruitfamilie)
Geslacht:Citrus
Soort
Citrus medica
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sukadeboom op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De sukadeboom (Citrus medica) is een boom uit het geslacht Citrus. Van de vruchten van deze boom, cederappel genaamd, wordt sukade gemaakt. De sukadeboom komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Sukadebomen groeien onder andere in Griekenland en in Italië (op Sicilië) en op Corsica. De meeste sukade komt echter uit Puerto Rico. De etherische olie wordt in parfums gebruikt.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De struik of kleine boom vormt een onregelmatige kroon en heeft een vrij korte levensduur. De kantige, jonge twijgen zijn rood gekleurd en met korte, dikke doornen bezet.

De ovale bladeren hebben een stompe top en een afgeronde of wigvormige bladvoet. De bladrand is getand. De bladsteel kort en niet of slechts iets verbreed.

De geurende bloemen zitten in de bladoksels. De bloemknoppen van de zure rassen zijn roodachtig, die van de zoete wit-geel. De bloemblaadjes van de zure rassen zijn aan de bovenkant wit en aan de onderkant roodachtig. In de bloem zitten 30-40 (60) meeldraden. Het vruchtbeginsel is cilindrisch en gaat geleidelijk over in de stamper. Vaak zit de stamper nog aan de rijpe vrucht.

De ovale vrucht heeft een onregelmatige, hokkerige, zeer dikke schil. De top heeft vaak een uitstulping, zoals ook bij de citroen. De vrucht kan 25 cm lang en 4 kg zwaar worden. De buitenste schil is rijp geel en geurend met daaronder een dik, wit mesocarp. Het binnenste van de vrucht heeft lichtgroen vruchtvlees bestaande uit 10-13 segmenten. Het vruchtvlees kan zowel zoet als zuur zijn, maar maakt slechts een klein deel van de vrucht uit. De gladde, van binnen witte zaden zijn aan een zijde puntig.

Rassen[bewerken | brontekst bewerken]

'Diamante', zuur vruchtvlees

De volgende drie rassen zijn voor de teelt van belang:

  • Citrus medica "Etrog" (synoniem: Citrus medica var. ethrog Engl.): Bestanddeel van de feestversiering bij het loofhuttenfeest (Soekot)
  • Citrus medica "Fingered" (synoniem: Citrus medica var. sarcodactylis (Hoola van Nooten) Swingle, Citrus medica var. digitata): De Boeddha's hand genoemde vrucht. Hier zijn de vruchtvleessegmenten afzonderlijk door de schil omgeven. De vruchten zijn zeer decoratief, maar bevatten geen saphoudend vruchtvlees.
  • Citrus medica "Diamante": Van de schil wordt de sukade gemaakt.

De volgende variëteiten worden tegenwoordig bij andere soorten ingedeeld:

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • W. Reuther, H. J. Webber, L. D. Batchelor (Hrsg.): The Citrus Industry. 2 Bde. University of California, Berkley 1967.
  • Carsten Schirarend: Die goldenen Äpfel. Förderkreis d. naturwissensch. Museen Berlins e. V., Berlin 1996. ISBN 3-926579-05-6

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Vruchten (Italiaans: cedri)
Het als "Boeddha's hand" bekendstaand ras "Fingered"
"Etrog", zuur vruchtvlees
Marokkaans ras, zoet vruchtvlees
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Citrus medica op Wikimedia Commons.