Chinese kumquat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chinese kumquat
Chinese kumquat
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Sapindales
Familie:Rutaceae (Wijnruitfamilie)
Geslacht:Citrus
Soort
Citrus japonica
Thunb. (1780)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Chinese kumquat (Citrus japonica, synoniem: Fortunella margarita), Nagami-kumquat of ovale kumquat is een citrusvrucht. Het is de bekendste kumquatsoort die in België en Nederland wordt verkocht.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een langzaam groeiende struik, die 2-4 m hoog wordt. Jonge takken zijn kantig en hebben soms doornen in de bladoksels. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, glanzend, lancetvormig en tot 10 cm lang. De randen van de bladeren zijn vanaf de bladsteel tot halverwege fijn getand. De geurige, witte, tweeslachtige bloemen staan solitair of in trossen van twee tot vier stuks in de bladoksels.

De vruchten zijn ovaal of eivormig, oranje van kleur en 2-3 × 2,5-4,5 cm groot. De vrucht kan met schil en al worden geconsumeerd. De schil smaakt zoet. Het vruchtvlees bestaat uit drie tot zes partjes en smaakt zoetzuur. De vrucht kan tot drie witte, vrij grote zaden bevatten.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De Chinese kumquat komt van nature voor in het zuiden van China en wordt daarbuiten ook veel in Zuidoost-Azië gekweekt. Daarnaast worden de vruchten verbouwd in Frankrijk, Italië, Spanje, Zuid-Afrika, Brazilië en op Corfu.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Bijzonder is, dat de kumquat als enige citrusvrucht met de schil gegeten kan worden. In Europa worden niet alleen de vruchten ter consumptie verkocht, maar kan de Chinese kumquat ook als potplant worden gekocht.