Curaçao (likeur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Historie[bewerken]

Curaçao-likeur wordt traditioneel gemaakt met de gedroogde schillen van de "Laraha". Laraha is een bittere citrusvrucht en vind zijn oorsprong op Curaçao. De Latijnse naam is Citrus Aurantium Currassuviensis, wat 'Gouden sinaasappel van Curaçao' betekent. Kort na de ontdekking van het eiland Curaçao in 1499, hadden de Spanjaarden onder andere de landbouw op de planning staan ten behoeve van de agrarische ontwikkeling van Curaçao. Een van de planten die ze met zorg op hun lange zeereizen vanuit Spanje hebben meegenomen, was de zogenaamde "Valencia" sinaasappel. Historische gegevens tonen aan dat iemand met de naam Pérez Maestre de eerste zaden van Hispaniola in 1527 bracht. Toen de Nederlanders aankwamen, vonden ze kleine bosjes in sommige delen van het eiland. De zinderende zon en het dorre klimaat waren echter te veel voor de kleurrijke zoete sinaasappels, en deze ooit sappige vrucht veranderde in een soort bitter, bijna oneetbaar product. Het project was werd gestaakt en vergeten en de "mislukte pogingen" van de ooit trotse Valencia sinaasappelen groeiden in het wild. Decennia later ontdekten planters dat de schillen van deze sinaasappel, grondig gedroogd door de zon, etherische oliën bevatten met een buitengewoon aangename geur. Om te voorkomen dat de gewassen verloren gingen, begon men eigen recepten te ontwikkelen waarbij de gedroogde schillen als basis dienden. Deze recepten deelde men met vrienden en familie.

De Curacao Likeur Destilleerij bij Landhuis Chobolobo in Curacao[bewerken]

Senior & Co, een op Curaçao gevestigd bedrijf, is het enige bedrijf in de wereld dat haar Curaçao-likeur altijd heeft geproduceerd met de gedroogde schillen van de Laraha-sinaasappel. De Joodse families, Senior en Chumaceiro, begonnen hun likeur in 1896 in kleine hoeveelheden te verkopen in hun apotheek genaamd "Botika Excelsior". In 1947 kocht Senior & Co Landhuis Chobolobo in Willemstad, Curaçao, waar de distilleerderij sindsdien is gehuisvest. Omdat Senior & Co het enige bedrijf is dat de Laraha-sinaasappel van Curaçao gebruikt, vermeldt zij het woord "Genuine" (echt) op haar Curaçao likeur labels.

Distillatieproces[bewerken]

Om de likeur te maken, wordt de Laraha-schil gedroogd, waardoor de zoet geurende oliën naar voren komen. Na enkele dagen in een koperen ketel te hebben geweekt met alcohol en water, wordt de schil verwijderd en worden andere kruiden toegevoegd. Het bedrijf Senior & Co gebruikt een 120 jaar oude koperen ketel voor het distillatieproces. De schillen worden in een jute zak gestopt, kruiden worden toegevoegd en vervolgens wordt deze gehangen in een verwarmde koperen ketel met 96% pure en koosjere alcohol (op suikerrietbasis), gedurende 3 dagen. Na 1 dag koeling wordt water toegevoegd en vindt nog 3 dagen destillatie plaats. De likeur heeft een sinaasappel-achtige smaak met verschillende mate van bitterheid. Het is van nature kleurloos maar er worden vaak kunstmatige kleurstoffen, meestal blauw of oranje, aan toegevoegd. Dit geeft namelijk een exotisch uiterlijk aan de cocktails en andere gemengde dranken. De blauwe kleur wordt verkregen door toevoeging van een kleurstof voor levensmiddelen, meestal E133 Brilliant Blue.

Sommige andere likeuren worden ook verkocht als Curaçaos met verschillende toegevoegde smaken, zoals tamarinde, koffie, chocolade en rumrozijn.