Portaal:Caraïben

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Caraibenbanner.jpg
Cartella blu.jpg
Smiley.svg
Welkom
Vlaggen van de Caraïbische landen

De Caraïben (ook Caraïbische eilanden, Caraïbisch of Caribisch gebied) is het gebied, dat bestaat uit de Caraïbische Zee en de oceaan in de buurt van de Bahama's. Het gebied is bekend door het grote aantal eilanden dat er ligt. De naam van het gebied komt van de Cariben, een indianenstam die in het gebied leefde ten tijde van de komst van de Europeanen. Het gebied werd in de koloniale tijd aangeduid met West-Indië of de West, een naam die nog altijd slaat op Christoffel Columbus' verkeerde opvatting dat hij Indië had bereikt. Het gebied maakt deel uit van Noord-Amerika, alleen de eilanden behorend bij Venezuela en Colombia en de drie Guyana's worden tot Zuid-Amerika gerekend.

De kust van de eilanden in het Caraïbisch gebied worden aangeduid als de Caraïbische kust; de kust van de drie Guyana's werd in de koloniale tijd de 'Wilde Kust' genoemd, maar heet tegenwoordig de Atlantische Kust.

Veel landen in het Caraïbisch gebied zijn verenigd in de Caricom. Zo'n 70% van de bevolking van de eilanden spreekt Spaans, de overige belangrijke talen zijn Frans, Engels en Nederlands.

Pix.gif
Cartella blu.jpg
Nuvola apps kbounceb.png
Indeling

De volgende landen en gebieden worden in de regel tot het Caraïbisch gebied gerekend:

Daarnaast ook vaak de drie Guyana's. Deze landen grenzen niet aan de Caraïbische Zee, maar worden historisch, cultureel, linguïstisch en sociaal-economisch wel tot de Caraïbische regio gerekend:

Verder worden vaak gebiedsdelen van omringende landen die grenzen aan de Caraïbische Zee en eilanden van die landen die in de zee liggen tot het Caraïbisch gebied gerekend:

Pix.gif
Cartella blu.jpg
Question mark 3d.png
Meehelpen

Gewenste artikelen

Dit kan beter

Pix.gif
Cartella blu.jpg
Nuvola apps bookcase2.png
Nieuwe artikelen

Hieronder de meest recent toegevoegde artikelen

Pix.gif
Cartella blu.jpg
Nuvola apps kbounceb.png
Overzicht
locatie Caraïbisch gebied
Caribbean general map.png
Pix.gif
Cartella blu.jpg
Nuvola apps kbounceb.png
Overzicht

Geschiedenis[bewerken]

Navigatie[bewerken]

Pix.gif
Cartella blu.jpg
Nuvola apps bad kcontrol.png
Uitgelicht

Jean-Jacques Dessalines (Goudkust, 20 september 1760 – Port-au-Prince, 17 oktober 1806) was tijdens de Haïtiaanse Revolutie leider van de rebellerende negerslaven in Haïti en van 1804 tot 1806 als Jacobus I keizer van dat land (dat tot 1844 het hele eiland Hispaniola omvatte).

Hij werd als slaaf naar Haïti overgebracht en blonk later uit onder het gezag van de zwarte rebellenleider Toussaint Louverture, die hij later verving. Het gelukte hem in 1803 de door eerste consul Napoleon Bonaparte gezonden generaal Rochambeau te verjagen. Op 1 januari 1804 verklaarde hij als gouverneur-generaal te Gonaïves het eiland – dat toen nog Hispaniola heette – onder de oorspronkelijke Indianennaam Haïti onafhankelijk en liet alle blanken afslachten. Geïnspireerd door de kroning van Napoleon tot keizer der Fransen proclameerde hij op 8 december van dat jaar de monarchie en riep zichzelf uit tot keizer Jacobus I van Haïti.

Keizer Jacobus schonk zijn land op 20 mei 1805 een nieuwe grondwet maar al snel kwam men in opstand tegen zijn despotische bewind. De samenzweerders Alexandre Pétion en Henri Christophe lieten hem op 17 oktober 1806 ombrengen. Christophe werd president maar riep zichzelf in 1811 uit tot koning Hendrik I. Zijn land eerde hem met standbeelden, een naar hem vernoemde havenstad en de militaire Orde van Jean Jacques Dessalines.

Pix.gif
Cartella blu.jpg
Nuvola apps kbounceb.png
Selectie artikelen
Pix.gif
Portalen
Portal.svg Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Kroatië
Subportalen van Amerika
Portaal:Noord-Amerika Portaal:Noord-Amerika Portaal:Noord-Amerika Portaal:Noord-Amerika Portaal:Noord-Amerika Portaal:Noord-Amerika Portaal:Noord-Amerika Portaal:Zuid-Amerika Portaal:Zuid-Amerika Portaal:Zuid-AmerikaNoord-en-Zuid-Amerika.PNG

Noord-Amerika · Zuid-Amerika

Subportalen van Noord-Amerika
  CanadaPortaal2.PNG     MexicoPortaal.PNG     VerenigdeStatenPortaal2.JPG     Caraibenbanner.jpg  
Canada Mexico Verenigde Staten Caraïben
Californië · Inheemse volkeren van Noord-Amerika · Jalisco · Portaal:New York (staat) · New York (stad) · San Francisco · Wilde Westen
Subportalen van Zuid-Amerika
Brazilië · Colombia · Suriname