Portaal:Cariben

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:Caraïben)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cartella blu.jpg
Smiley.svg
Welkom
Vlaggen van de Caraïbische landen

De Caraïben (ook Caraïbische eilanden, Caraïbisch of Caribisch gebied) is het gebied, dat bestaat uit de Caraïbische Zee en de oceaan in de buurt van de Bahama's. Het gebied is bekend door het grote aantal eilanden dat er ligt. De naam van het gebied komt van de Cariben, een indianenstam die in het gebied leefde ten tijde van de komst van de Europeanen. Het gebied werd in de koloniale tijd aangeduid met West-Indië of de West, een naam die nog altijd slaat op Christoffel Columbus' verkeerde opvatting dat hij Indië had bereikt. Het gebied maakt deel uit van Noord-Amerika, alleen de eilanden behorend bij Venezuela en Colombia en de drie Guyana's worden tot Zuid-Amerika gerekend.

De kust van de eilanden in het Caraïbisch gebied worden aangeduid als de Caraïbische kust; de kust van de drie Guyana's werd in de koloniale tijd de 'Wilde Kust' genoemd, maar heet tegenwoordig de Atlantische Kust.

Veel landen in het Caraïbisch gebied zijn verenigd in de Caricom. Zo'n 70% van de bevolking van de eilanden spreekt Spaans, de overige belangrijke talen zijn Frans, Engels en Nederlands.

Cartella blu.jpg
Nuvola apps kbounceb.png
Indeling

De volgende landen en gebieden worden in de regel tot het Caraïbisch gebied gerekend:

Daarnaast ook vaak de drie Guyana's. Deze landen grenzen niet aan de Caraïbische Zee, maar worden historisch, cultureel, linguïstisch en sociaal-economisch wel tot de Caraïbische regio gerekend:

Verder worden vaak gebiedsdelen van omringende landen die grenzen aan de Caraïbische Zee en eilanden van die landen die in de zee liggen tot het Caraïbisch gebied gerekend:

Cartella blu.jpg
Nuvola apps bad kcontrol.png
Uitgelicht
De haven van Port Royal

Port Royal is een klein havenstadje in Jamaica op de punt van het schiereiland Palisadoes, dat de baai van de hoofdstad Kingston afsluit. Vroeger was het een grote en belangrijke havenstad in het Caribisch gebied. In de 17e eeuw was het een economisch centrum in het Amerikaanse werelddeel. Dit kwam voor een groot deel doordat het een belangrijke uitvalsbasis was voor piraten in de Caribische Zee. Mede door hun aanwezigheid kreeg de stad de reputatie van "Rijkste en zondigste stad ter wereld." Op 7 juni 1692 zakte een groot deel van de stad na een aardbeving in zee. Daarna zijn er verschillende pogingen geweest om het weer op te bouwen. Zo heeft in de buurt van de oude stad nog lange tijd een Engelse marinebasis gefunctioneerd. Tegenwoordig worden er toeristische activiteiten ontplooid. Ook worden er archeologische opgravingen gedaan naar de oude stad.

Cartella blu.jpg
Nuvola apps bookcase2.png
Nieuwe artikelen

Hieronder de meest recent toegevoegde artikelen

Cartella blu.jpg
Nuvola apps kbounceb.png
Overzicht
locatie Caraïbisch gebied
Caribbean general map.png
Cartella blu.jpg
Nuvola apps kbounceb.png
Overzicht

Geschiedenis[brontekst bewerken]

Navigatie[brontekst bewerken]

Cartella blu.jpg
Nuvola apps kbounceb.png
Selectie artikelen
Zie de categorie Caribbean van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Portalen
Portal.svg Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Londen
Subportalen van Amerika
Portaal:Noord-AmerikaPortaal:Noord-AmerikaPortaal:Noord-AmerikaPortaal:Noord-AmerikaPortaal:Noord-AmerikaPortaal:Noord-AmerikaPortaal:Noord-AmerikaPortaal:Zuid-AmerikaPortaal:Zuid-AmerikaPortaal:Zuid-AmerikaNoord-en-Zuid-Amerika.PNG

Noord-Amerika · Zuid-Amerika

Subportalen van Noord-Amerika
  CanadaPortaal2.PNG     MexicoPortaal.PNG     VerenigdeStatenPortaal2.JPG     Caraibenbanner.jpg  
Canada Mexico Verenigde Staten Cariben
Subportalen van Zuid-Amerika
  Map of Brazil with flag.svg     Flag-map of Colombia.svg     Flag-map of Suriname.svg  
Brazilië Colombia Suriname