Quintana Roo (staat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Estado Libre y Soberano de Quintana Roo
Staat van Mexico  Vlag van Mexico
Kaart van Estado Libre y Soberano de Quintana Roo
Coördinaten 19°36'NB, 87°55'WL
Algemeen
Oppervlakte 50,212 km²
Inwoners
(2020)
1,857,985
(37,0 inw./km²)
Politiek
Gouverneur Mara Lezama (Morena)
(sinds 2022)
Overig
Postcode Q.R.
Hoofdstad Chetumal
Tijdzone UTC−5
Ontstaan in 1902
Staat sinds 8 oktober 1974
Website quintanaroo.gob.mx
Foto's
Een collage van Quintana Roo
Een collage van Quintana Roo
Portaal  Portaalicoon   Mexico

Quintana Roo is een van de 31 staten van Mexico en ligt geheel op het schiereiland Yucatán. De staat grenst in het noorden en het westen aan de Mexicaanse staten Yucatán en Campeche en in het zuiden aan de landen Guatemala en Belize. Ten oosten van de staat ligt de Caraïbische Zee. Quintana Roo heeft een oppervlakte van 50.350 km² en 1.857.985 inwoners (2020).

De hoofdstad van Quintana Roo is Chetumal, maar de bekendste plaatsen zijn waarschijnlijk de badplaatsen Cancún en Playa del Carmen. Ook het eiland Cozumel hoort bij Quintana Roo. Bovendien bevinden zich een groot aantal ruïnesteden van de Maya's, zoals Cobá, Kohunlich en Tulum zich in Quintana Roo. Ook het natuurreservaat Sian Ka'an valt onder Quintana Roo.

In de negentiende eeuw woedde de Kastenoorlog in Quintana Roo. Het werd definitief onder Mexicaans bestuur gebracht door Porfirio Díaz in 1902. Quintana Roo was afwisselend een territorium of deel van de staat Yucatán. Op 8 oktober 1974 werd Quintana Roo een staat binnen de Verenigde Mexicaanse Staten; het is daarmee de jongste staat. De staat is genoemd naar Andrés Quintana Roo.

Gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Quintana Roo bestaat uit tien gemeenten, zie lijst van gemeenten van Quintana Roo.