Tulum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over de plaats Tulum. Voor de gelijknamige gemeente zie Tulum (gemeente).
Tulum
Tulum
Tulum
Tulum (Mexico)
Tulum
Situering
Locatie Riviera Maya
Quintana Roo
Mexico
Coördinaten 20° 13′ NB, 87° 26′ WL
Dichtstbijzijnde plaats Tulum Pueblo
Informatie
Omschrijving De oude Maya havenstad Zama
Datering 1200-1450
Cultuur Maya
Vondstjaar 1518
Vinder Juan de Grijalva
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

Tulum is een oude Mayastad in de staat Quintana Roo op het schiereiland Yucatán, in het uiterste oosten van Mexico. De stad ligt op een 12 meter hoge klif aan de Caraïbische Zee in de Riviera Maya en is daarmee een populaire bestemming voor toeristen.

Bij Tulum ligt het dorpje Tulum Pueblo, dat zo'n 10.000 inwoners heeft en een van de snelstgroeiende plaatsen van Mexico is. Vlakbij liggen ook de opgravingen van Xel-Há.

Herkomst van de naam[bewerken | brontekst bewerken]

Tulum met als betekenis muur is een koloniale naam want oorspronkelijk heette de plaats waarschijnlijk Zama, wat kan vertaald worden als Ochtendstad of Stad van de Zonsopgang. Dit had de plaats te danken aan haar oostelijke oriëntatie met zicht over de Caraïbische Zee.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste inscriptie in Tulum dateert uit 564 maar de bloeiperiode van de stad was van de elfde tot de vijftiende eeuw. Deze stad had destijds een religieuze functie maar werd ook als handelscentrum gebruikt. Zo kwamen hier land- en zeeroutes bij elkaar en werd er vanuit de nu verloren haven handel gedreven met de binnenlanden van het huidige Guatemala via de Río Motagua. Nadat de stad in de zestiende eeuw werd verlaten werden er nog religieuze ceremonies uitgevoerd.

Juan Diaz de kapelaan van ontdekkingsreiziger Juan de Grijalva was de eerste westerling die de stad tijdens de verkenningstocht van het Yucatán schiereiland (in 1518) beschreef maar pas in de 19e eeuw kwam er archeologische belangstelling voor deze stad.

De bouwwerken[bewerken | brontekst bewerken]

De stad is geheel ommuurd behalve aan de kustzijde en naast el castillo (het kasteel) staan er verschillende tempels waaronder el templo del mar (de zeetempel), el templo de las pinturas (de tempel van de schilderijen), el templo del dios descendente (de tempel van de neerdalende god), el templo del dios del viento (de tempel van de windgod) en el templo de la serie inicial (de tempel van de eerste serie).

Tulum infopaneel

Een van de bouwwerken diende als een soort vuurtoren. Hier werd 's nachts een vuur aangestoken dat door een opening in een muur scheen. Hierdoor konden de zeelieden tussen de riffen doornavigeren.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Tulum (archaeological site) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.