Lucas Bols

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lucas Bols
Borstbeeld Lucas Bols.JPG
Beurs Euronext: BOLS
Oprichting 1575
Sleutelfiguren Huub van Doorne (CEO)
Derk Doijer (voorzitter RvC)
Hoofdkantoor Paulus Potterstraat 14
Amsterdam
Werknemers 67 (FTE, ultimo 2013/14)
Producten Alcoholische dranken
Omzet € 78,7 miljoen (2013/14)
Winst Gestegen € 223.000 (2013/14)
Marktkapitalisatie € 196 miljoen (4 februari 2015)
Website Lucas Bols
Portaal  Portaalicoon   Economie
Affiche van de Belgische kunstenaar Henri Privat-Livemont
KLM-huisjes met Bols jenever in het Museum House of Bols

Lucas Bols is een Amsterdamse destillateur van alcohol en een stokerij van likeur. Het bedrijf werd in 1575 opgericht en is tegenwoordig de oudste stokerij ter wereld. Onder de merken die het bedrijf produceert zijn onder andere Bols (jenever, wodka en gin) en Pisang Ambon.

Geschiedenis[bewerken]

In 1575 opende de familie Bols "het Lootsje", een kleine stokerij in Amsterdam. Het bedrijf groeide echter gestaag en verhuisde al snel naar een nieuw (nu stenen) onderkomen, dat wederom de naam 'het Lootsje' kreeg. De in 1652 geboren zoon van de familie, Lucas Bols, maakte van het bedrijf een internationaal bekende merknaam. Ook breidde hij het assortiment likeuren aanzienlijk uit. In 1664 maakte hij een begin met de productie van jenever, in die tijd een door het gewone volk veel genuttigde drank. Lucas Bols was bovendien grootaandeelhouder van de VOC, die een belangrijke rol vervulde in de levering van de kruiden en specerijen die de stokerij nodig had.

In 1816 stierf de laatste mannelijke erfgenaam van de familie Bols, waarna het bedrijf, inclusief 250 handgeschreven recepten, werd verkocht. De verkoop vond echter plaats onder voorwaarde dat de merknaam Bols behouden zou blijven. De internationale bekendheid van Bols nam in de eerste helft van de 19e eeuw snel toe en het bedrijf werd een tweede maal doorverkocht, nu aan de familie Moltzer. In 1954 werd het onder de naam "Bols Distilleries" een beursgenoteerde onderneming, en trok het laatste betrokken lid van de Moltzerfamilie zich terug uit de directie. De stokerij verhuisde in 1969/1970 naar Nieuw-Vennep, omdat verdere uitbreiding in Amsterdam op dat moment niet mogelijk was.

In 2006 werd Bols weer zelfstandig, via een buy out door het management en ABN AMRO Capital. Onder leiding van Huub van Doorne, die lid was van de raad van bestuur van Rémy Cointreau en CEO werd van het nieuwe Lucas Bols, keerde het bedrijf terug naar Amsterdam, waar het tot op heden gevestigd is.

In een aflevering van het RVU Televisieprogramma 'Keuringsdienst van Waarde' wordt verteld dat Bols zich tegenwoordig niet meer bezighoudt met destilleren, maar zich heeft toegelegd op het blenden van grondstoffen. Bols betrekt, voor zijn jenevers, zijn gedestilleerde grondstoffen van Graanstokerij Filliers in België.

Eigenaren[bewerken]

In 1993 fuseerde Bols met voedingsmiddelenconcern Wessanen. De combinatie was geen succes en de beide ondernemingen gingen in 1996 weer gescheiden verder, via een buy out van management (R. van Ogtrop, M. Emondts en T. Coenen) en CVC Capital Partners. Bols vestigde zich in Zoetermeer, nam o.a. het merk Metaxa over en werd in 2000 verkocht aan Rémy Cointreau. In 2006 werd Bols opnieuw zelfstandig, via een managementbuy-out en ABN AMRO Capital. AAC en het Bols-management betaalde destijds €210 miljoen voor de onderneming.[1] Onder leiding van Huub van Doorne, die lid was van de raad van bestuur van Rémy Cointreau en CEO werd van het nieuwe Lucas Bols, keerde het bedrijf terug naar Amsterdam, waar het tot op heden gevestigd is.

Beursgang[bewerken]

In januari 2015 meldde Lucas Bols te werken aan de beursgang. Het bedrijf wil voor €125 miljoen aandelen uitgeven en met de opbrengst een deel van de hoge schulden aflossen.[1] In het gebroken boekjaar 2013-2014 behaalde Bols een omzet van €78,7 miljoen, een bedrijfsresultaat van €22 miljoen en een nettowinst van €223.000.[1] Het grootste deel van de productie is uitbesteed. De meeste personeelsleden werken op het hoofdkantoor in Amsterdam. Bols biedt werk aan 67 FTE waarvan 23 in de Verenigde Staten.[1] Woensdag 4 februari 2015 was de eerste beursdag van Bols.[2] De aandelen zijn tegen een introductiekoers van €15,75 geplaatst, een verwijzing naar het oprichtingsjaar 1575.[2] De totale beurswaarde van het bedrijf tegen de introductiekoers is €196 miljoen.

Merken[bewerken]

Enkele merken van Lucas Bols zijn:

Bols is medeoprichter van The International Bartender Association en heeft een eigen Bols Bartending Academy opgericht.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b c d Het Financieele Dagblad Drankenbedrijf Lucas Bols naar Amsterdamse beurs, 8 januari 2015, geraadpleegd op 9 januari 2015
  2. a b NOS Proosten op geslaagde beursgang Bols, 4 februari 2015, geraadpleegd op 4 februari 2015