Goldstrike

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Goldstrike (Gold Strike) is een Nederlands goudhoudende kaneellikeur gebrouwen door Lucas Bols.

Het heeft een alcoholpercentage van 50% en kan puur en eventueel gekoeld gedronken worden, maar leent zich ook voor mixdrankjes. De bekendste combinaties met Goldstrike zijn Gold Digger (met wodka), Fort Knox (met tonic), Black Gold (met cola), Royal Energy (met energy drink), Stuiterbal (met Blue Curacao), Fireball (met Fanta) en Bikkelbooster (met Jägermeister).

De Goldstrike wordt vaak genuttigd op een zeer kenmerkende manier: De goed gekoelde drank wordt in shotglaasjes geschonken, de "deelnemers" ademen uit en na het in één keer achterover gooien van het glaasje, worden de wijs- en middelvinger verticaal stevig op de lippen gedrukt. Door de kleine opening wordt vervolgens goed geïnhaleerd. Deze methode is ontstaan als drinkspelletje vanwege het feit dat vroeg of laat volledig inhaleren niet meer mogelijk is en er dus altijd wel iemand als proestende verliezer aangewezen kan worden. Tevens wordt Goldstrike vaak in brand gestoken om het vervolgens door een rietje op te drinken.

De oorspronkelijke Nederlandse naam van deze goudlikeur is "Bruidstranen". Er worden tegenwoordig onder die naam echter ook enkele likeuren verkocht die een alcoholpercentage hebben van rond de 30%. Deze worden gestookt uit gedestilleerd water, alcohol, suiker, kaneel, walnoot, zoethout en bevatten ook 23,9 karaats bladgoud of bladzilver; ook wel Silverstrike (Silver Strike) genaamd. Andere vergelijkbare goudhoudende likeuren zijn Goldwasser en Goldschläger.

Externe link[bewerken]